Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Irány Burgenland!!

Bevált receptként az „egy kis sport, némi kultúra, majd kellemes vízi pihegést” ajánljuk.

Bár az igazi nyári vakáció többségünk számára lezárult, nem érdemes keseregni: egy kellemes őszi kirándulós hétvége bárkivel csodát tehet, sőt, messzire sem kell mennünk, egyórás autóút és már a szomszédos Burgenlandban járunk. Bevált receptként az „egy kis sport plusz hozzá némi kultúra, majd kellemes vízi pihegést" ajánljuk, mely lazán belefér egy péntekkel megtoldott hétvégébe.

Ruszt
Ha maradt még egy kis szabadságunk, érdemes egy napot rááldozni és péntek reggel útra kelni. Győrből Hegyeshalmon át kényelmes tempóban másfél óra alatt (104 kilométer), Sopronból alig fél óra alatt (25 kilométer) a Fertő-parti Ruszton (Rust) lehetünk. (Feltéve, ha Parndorfnál megmakacsoljuk magunkat és ellenállunk a csábításnak – ez alkalommal kihagyjuk a folyamatosan bővülő outlet-center szuper akciós üzleteinek bebarangolását.)

Fertő-parti nyugalom

Első pihenőnk ideális helyszíne Ruszt, a mindössze ezerhétszáz lakosú, parányi városka, Ausztria legkisebb közigazgatási központja. Műemlékeinek példás védelméért, a település XVII. századi képének megőrzéséért az Európa Tanács díját is elnyerte, emellett ismert bortermelő hely és egyben a gólyák városa is.
Ruszt talán legértékesebb és legrégibb műemléke a Halászok temploma. Eredetileg a város katolikus plébániatemploma volt és a legenda szerint Mária magyar királyné, Nagy Lajos király lánya emeltette köszönetül azért, hogy a ruszti halászok megmentették az életét. A városka főutcáján álló barokk házaknak hatalmas, félköríves portái vannak, melyeken át kocsikkal is bejárhatnak a gazdák a hatvan-hetven méter hosszú udvarokba. Ezekre szükség is van, hiszen mindig is itt dolgozták fel a városkörnyéki – ma ötszáz hektár területű – szőlők termését. 

Eisenstadt

Az Esterházy család és Haydn

Másnap kipihenten indulhatunk tovább Kismartonba (Eisenstadtba). A tizenkétezer lakosú barokk hangulatú kisváros a tartomány székhelye, története elválaszthatatlan a zenétől. Joseph Haydn harminc éven át állt az Esterházy hercegek szolgálatában, Kismartonban tizenhárom éven át vezette a hercegi zenekart és mellette fáradhatatlanul komponált. A kastélytól a múzeumokon át kedves kerti házáig érdemes az ő nyomában járni a városban.

A Várvidék

Frakno vára
A Várvidék elnevezés nem csupán hangzásra szép. Burgenlandot három olyan magyar vármegye nyugati pereméből hozták létre, amelyek német nevében ott volt a Burg, azaz a vár szó. Itt állnak a Kárpát-medence legszebb és legjobb állapotban megmaradt várai.
Kismartontól 30 kilométerre sasfészekként magasodik a fenyves erdő fölé közülük is az egyik legszebb, a híres Fraknó vára Forchtensteinben. Négyszáz év után idén tavasszal nyitotta meg kapuit az Esterházy család e várban őrzött kincstára. Eredeti állapotukban láthatók a XVII. századbeli művészeti és kultúrtörténeti ritkaságok: arany- és ezüstművesmunkák, elefántcsont faragványok, kőmetszetek, fegyverek és különleges műtárgyak. Infó: naponta 9–18 óra között, október 31-ig látogatható a kiállítás, felnőtteknek 4, gyermekeknek 2 euróért (www.forchtenstein.at).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meglepetés a repülőtéren

A közelmúltban Spanyolországban rendezték meg a szenior atléták világbajnokságát. A viadalon a 77… Tovább olvasom