Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Irány a posta: szeptember 16-ig vehetők át a reálhozamok

A postákon szeptember 16-ig vehetők át a magánnyugdíj-pénztári reálhozamok.
A postákon szeptember 16-ig vehetők át a magánnyugdíj-pénztári reálhozamok - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és a Magyar Posta közös közleményében kedden.

Mint írták, több magánnyugdíjpénztár már írásban visszaigényelte az állami társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépett tagoknak járó hozamgarantált tőke feletti összeg (reálhozam) és tagdíj-kiegészítés összegét a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaptól. Van olyan pénztár, amelyik már megindította a kifizetést a tagok részére. Akik másként nem rendelkeztek, azok szeptember 16-ig a Magyar Posta közvetítésével juthatnak a kiutalt összeghez.

A jogszabály szerint a magánnyugdíjpénztárak legkésőbb július 20-ig kötelesek írásban visszaigényelni a reálhozamot és a tagdíj-kiegészítést az alaptól, és azok kifizetését a visszaigényelt összeg jóváírását követő 8 munkanapon belül, de legkésőbb augusztus 31-ig kell teljesíteniük a jogosultak részére.

A reálhozamról és tagdíj-kiegészítésről a volt pénztártagok többsége úgy rendelkezett, hogy a neki járó összeget adómentesen veszi föl korábbi pénztárától, lakcímére történő postai kiutalással vagy banki átutalással. Ha a volt pénztártag nem rendelkezett a kifizetésről, akkor a magánnyugdíjpénztár a pénztári nyilvántartásban szereplő lakcímére postán küldi meg a pénzt a korábbi tagpénztártagnak.

A pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB-rendelet alkalmi módosítása alapján a Magyar Posta a visszalépett tagoknak járó kifizetéseket a pénztári indítást követő 20 munkanapon belül teljesíti. Amennyiben a volt tagot 150 ezer forint alatti összeg illeti meg, azt a postai kézbesítő személyesen fizeti ki a lakcímen. Ha a kézbesítő nem találja otthon a címzettet, értesítőt hagy nála, amely alapján a tag az értesítőn szereplő postán veheti át a pénzt. A 150 ezer forint feletti összegek esetében a volt pénztártag értesítőt kap, és ennek alapján tudja átvenni a neki járó összeget a postán.

Amennyiben a kézbesítés időszakában a volt pénztártag nem tartózkodik lakhelyén, a kifizetések zökkenőmentes teljesítése érdekében a Posta lehetőséget kínál arra, hogy a kiutalt összegeket - a pénztári utalás időpontjától függetlenül - szeptember 16-ig vegyék át a jogosultak, illetve a reálhozam fölvételére maguk helyett meghatalmazottat bízzanak meg.

A Magyar Posta a szeptember 16-ig át nem vett kifizetéseket köteles visszaküldeni az egyes magánnyugdíjpénztárakhoz. A visszaérkezett összeget a magánnyugdíjpénztárak - a volt tagnak a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számláján történő jóváírás érdekében - a Nyugdíjbiztosítási Alapnak utalják át.

Olvasóink írták

  • 2. vienna 2011. július 19. 18:31
    „Nyugi, a magyar ember, ha pénzt lát, már legelső nap hajnalban ott fog állni sorban (vagy lökdösődve) a posta előtt.”
  • 1. Goldmund 2011. július 19. 11:19
    „Csúsztatás a cím: csupán azok kell, hgy menjenek a postára, akik nem bankszámlára kérték a pénzt.

    Egyébként én már előre nevetek: ismerve a magyar embert, legtöbben szept. 16-án délután mennek majd a postára. Hogy ott micsoda cirkuszok lesznek! :-)))))))))))))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbtanulás: ponthatárok csütörtökön

A 2011. szeptemberben induló felsőoktatási képzések ponthatárait csütörtökön határozzák meg. Tovább olvasom