Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Iráni nukleáris törekvéseiről tárgyal az ENSZ BT

Jonh Bolton amerikai ENSZ-nagykövet helyi idő szerint csütörtökön New Yorkban közölte: az ENSZ Biztonsági Tanácsának "nyomatékos választ" kell adnia az iráni nukleáris törekvésekre, vagy pedig a világszervezetnek más lépéseket kell megfontolnia.
"A lehető legnyomatékosabb választ fogjunk sürgetni a tanácsban, és reméljük, ez felkelti az irániak figyelmét" - közölte az Egyesült Államok állandó ENSZ-képviselője újságírók előtt. "Ha az irániak nem hagynak fel az atomfegyver előállítását célzó agresszív fellépéstől, döntenünk kell, mi legyen a következő lépés" - tette hozzá.

Az öt állandó BT-tag - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína - nagykövetei pénteken ülnek össze ismét, hogy a 15-tagú testület által elfogadandó dokumentumról egyeztessenek. A Biztonsági Tanács öt állandó tagja között egyelőre nincs összhang: Kína és Oroszország a tárgyalások folytatását szorgalmazza Iránnal.

Jack Straw brit külügyminiszter csütörtökön a Channel 4 brit televíziónak nyilatkozva közölte: az Irán és a nemzetközi közösség közötti jelenlegi konfliktusban nem vonják kétségbe Teheránnak a békés célú atomenergia-felhasználáshoz való jogát. "A probléma az, hogy (az irániaknak) eleget kell tenniük az (atomsorompó-szerződésben, a szerk. megj.) önként vállalt kötelezettségeiknek. Amíg nem tisztázzák a szándékaikat, úgy gondolom, nem bizonyos, hogy hozzájutnak a teljes nukleáris technológiához" - mondta a miniszter.

Straw reményét fejezte ki az atomfegyvermentes Közép-Keletet illetően. "Ha atomfegyvermentes Közép-Keletet akarunk, először meg kell szüntetni az Irán részéről jövő fenyegetést, többek között arra vonatkozóan, hogy le akarják törölni Izraelt a térképről. Ha ez meglesz, lehet majd Izraellel foglalkozni" - tette hozzá. A iráni atomkérdést várhatóan a jövő héten tárgyalja a Biztonsági Tanács. Egy brit diplomata csütörtöki közlése szerint Teherán várhatóan egy hónap határidőt kap, hogy teljesítse a BT követeléseit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Részt vesz a március 15-i ünnepségeken?

Tovább olvasom