Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Iráni katonák is harcolnak a Hezbollah oldalán

A halottaknál talált iratok alapján az iráni Köztársasági Gárda katonái harcolnak a Hezbollah oldalán. A terrorcsoport tagad, bár az irániak jelenléte megmagyarázná rakétatámadásaik pontosságának drámai javulását. Izrael szerdán a hadműveletek kiszélesítéséről döntött.
Az izraeli hadsereg szerda éjjel folytatta libanoni előrenyomulását. Fotó: AP
Az iráni Köztársasági Gárda katonáinak holttesteire bukkantak a dél-libanoni harcok áldozatai között az izraeli csapatok, jelentette az izraeli 10-es csatorna tévéhíradója. Az irániakat irataik alapján azonosították. A hírműsor azt nem közölte, pontosan hány iráni harcolt a Hezbollah oldalán.

A terrorcsoport - amit Irán pénzzel és fegyverrel is támogat - tagadja, hogy irániak is segítenék támadásaikat. Ugyanakkor az izraeli titkosszolgálat már a harcok kezdetén feltételezte, hogy Irán a modernebb és pontosabb rakéták mellé kezelőszemélyzetet is adott a terroristáknak.

Az iráni személyzet jelenléte megmagyarázná, hogy a korábban vaktába lövöldöző terroristák hogyan növelték váratlanul rakétafegyvereik találati pontosságát.

Előrenyomulás, de még nem offenzíva

Az izraeli hadsereg szerda éjjel folytatta libanoni előrenyomulását. Az izraeli kormány a harcok kiszélesítéséről döntött, a hadsereg két irányban, mintegy hét kilométer mélyen nyomult be a szomszédos országba. Igaz, egy katonai szóvivő szerint az előrenyomulás még nem a nagy offenzíva része.

A katonák tüzérségi támogatással a határtól mintegy 5 kilométerre fekvő ad-Dzsibbain közelében lévő al-Hardan dombon igyekeztek harcálláspontokat elfoglalni, míg a hadsereg más egységei Hiam város irányába nyomultak előre.

Hiamot ostromolják

Izraeli harckocsikból és páncélozott járművekből álló hadoszlop tüzérségi tűz és légi csapások fedezete alatt, Burdzs al-Mulúk és Klaja falut megkerülve nyomult előre Hiam irányába, ahová a Hezbollah fegyveresei elsáncolták magukat. A libanoni rendőrség szerint a Hezbollah fegyveresei páncéltörő rakétákkal lövik az izraeli harckocsikat, az izraeli légierő pedig Hiamot bombázza.

Az izraeli erők röviddel éjfél előtt kezdték meg az előrenyomulást Hiam irányába. A városra mintegy ezer tüzérségi lövedék hullott. Előzőleg a 10-es csatorna izraeli magántelevízió jelentős csapatmozgásokról számolt be Észak-Izrael és Dél-Libanon között.

A Hezbollah szerdán több mint 160 rakétát lőtt ki Izrael északi részére, de senki sem sebesült meg - közölte az izraeli rendőrség. A Hezbollah fegyvereseivel való összecsapásokban 15 izraeli katona esett el Dél-Libanonban, az izraeli erők 40 Hezbollah-fegyverest öltek meg.

index.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Féltik Kubában élő szeretteiket

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom