Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Ipari parkok versenyben

A megyében működő ipari parkok között nagyok az eltérések. Győrben kettő is van, szinte mindegyik telt házzal üzemel.
Tavasszal elkezdődik a szelekció az ipari parkok között. A gazdasági tárca becslése szerint országosan akár 15–20 területtől vehetik el a címet, mivel azok működése a legalább ötéves múlt ellenére eredménytelennek tekinthető. A megyében működő ipari parkok között nagyok az eltérések. Győrben kettő is van, szinte mindegyik telt házzal üzemel. A Mosonmagyaróvár határában évekkel ezelőtt létrehozott ipari parkba máig nem kezdődött meg a cégek letelepedése, szinte csak a korábban ott lévő vállalkozások működnek jelenleg is.

Már csak egy üres terület

Mindössze egyetlen, még használatba vehető terület üres a Győri Nemzetközi Ipari Park eredeti területéből – tudta meg a Kisalföld Balogh László igazgatótól. A bővítésről még 2005-ben döntés született, ezt a területet tavaly közművesítették. A régi terület egyetlen megmaradt, 75. helyére tavaly karácsony előtt jelentkezett egy győri cég, már tárgyalnak vele az értékesítésről. Balogh László reméli, az ipari park tartja a korábbi években megszokott bővülési ütemet, az átlagosan 7–8 letelepedőt. A jelentkezők között eddig fele-fele arányban akadt teljesen új üzem, illetve olyan régebbi győri, amelyik kinőtte telephelyét.

– Az újonnan kialakított részen, nagyságtól függően 15–20 új cégnek tudunk még helyet biztosítani, ha ez is elkelne, vannak még rendelkezésre álló tartalék területek – jegyezte meg érdeklődésünkre Balogh László.

Bővítene is a Rába

Kevesen tudják, hogy Győrben a Rába Nyrt. reptéri, központi telephelye is ipari park minősítéssel rendelkezik. A nyolcvanegy hektáros terület 2005. december 9. óta viselheti a Rába Ipari Park nevet.
– Jelen pillanatban tizennégy cég telepedett le a Rába Ipari Parkban, s mindössze hét hektár a szabad terület – tudtuk meg Szabó Józseftől, a Rába Nyrt. stratégiai, fejlesztési és beszerzési igazgatójától, aki elmondta azt is, gondolkodnak még azon, hogy a hét hektárra újabb cégeket fogadjanak be vagy pedig fenntartsák saját fejlesztésű területnek.

Csornán reménykednek

Három éve nyerte el az ipari és logisztikai park címet a Csorna déli részén lévő ipari terület, amely 24,4 hektáron fekszik. Az elmúlt évben jelentős, 62,5 millió forint értékű beruházást hajtottak végre a területen. Elkészült a szervizút és a csatornarendszer, a víz- és áramellátás. Turi György polgármester reméli, hogy a csornai ipari parkot nem fenyegeti a megszűnés veszélye, mivel a terület egy részét beépítési kötelezettséggel már megvásárolta egy cég.

Mosonmagyaróvár kivár

A Mosonmagyaróvár határában évekkel ezelőtt létrehozott ipari parkba máig nem kezdődött meg a cégek letelepedése, szinte csak a korábban is ott lévő vállalkozások működnek jelenleg is. Sólyom Tibor önkormányzati főtanácsos elmondta: a MILÜP Kft., amely abból a célból alakult, hogy feltárja a területet és elősegítse a vállalkozások letelepedését, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az önkormányzat úgy látja, hogy a jövőben már nem is fog az ipari park megvalósulni ezen a területen.

Kapuváron 22 cég

Kapuváron nem tartanak a Gazdasági Minisztérium által bejelentett felülvizsgálattól – tudtuk meg az illetékestől, Horváth Gyulától. Az ipari parkban a cím elnyerése óta mintegy 500 millió forintos infrastrukturális fejlesztés valósult meg. A telephelyek tekintetében nagy a mozgás, változtak a tulajdonosok, illetve a tevékenységi körök is. Jelenleg 22 cég dolgozik, amely körülbelül 3 milliárd forintos befektetést jelent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enyhe a tél, kevesebbet fűtünk

A meleg ősz jól jött a lakosságnak, de rosszat tett a tüzépeknek, mert a megszokott második roham nem indult meg decemberben. A kereskedők ebben a hónapban bíznak, jóllehet, ekkor a legtöbben kénytelenek legalább tíz százalékkal emelni az árakon. A cseh és lengyel kitermelők szerint az emelés mértéke így is elmarad nálunk a gáz áráétól. Tovább olvasom