Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Iparág épült a házikedvencek tartására

Egész iparág szerveződött a hobbiállattartás köré. Csak a pénztárca szab határt, hogy mennyit költsünk házi kedvencünkre. Az állattartók sokszor időhiánnyal küzdenek – az idő: pénz –, de aki egy minimális időt sem tud a vele együtt élő állatokra fordítani, keressen más elfoglaltságot magának.
Minél nagyobb a kalitka, annál drágább – de így jól érzi magát benne a madár. Fotó: Gyenes Kálmán
Egy nagyobb akvárium részleges vízcserével összekötött tisztítása kéthavonta néhány óránál többet aligha vesz igénybe. A madarak férőhelyét naponta tisztítani kell.

Megóvnak a jövedelemkieséstől

Egy kutyát pedig naponta kétszer le kell vinni sétálni. Sokan még a legszükségesebb, rájuk fordított időt is igyekeznek minimalizálni – mert, mondjuk, hétvégén is dolgoznak, vagy éppen hazaviszik a munkát, tehát érvényesül „az idő: pénz" mondás. De aki még ezt a legszükségesebb időt sem hajlandó társállataira szánni, ne foglalkozzék élőlényekkel! Nézegesse őket képeken, vagy keressen más elfoglaltságot – hívja föl a figyelmet a szakember. Egyébként a házikedvencekre fordított idő sokszor anyagilag is megtérül. Hiszen – mint regenerálódás – hozzájárul a tulajdonos egészségének fönntartásához. Márpedig az egészségkárosodás jövedelemkieséshez vezetne.

Mekkora „beruházást", mennyi pénzt igényel a kisállattartás? Rózsavölgyi József szegedi állatkereskedő mondja: több kategória is létezik. Nincs az az összeg, amit ne lehetne a házikedvencekre költeni. Lássuk a díszhalakat – ő az átlagvevő igényeihez igazodva, a problémamentesen tartható halakkal foglalkozik. Ma már – hogy ne kelljen a különböző kellékeket külön-külön összeválogatni – „akváriumszett" is kapható: a medencével együtt a beépített világítótest, szűrő, fűtő is vele jár.

Egyre kedveltebb a macska

Sokan mondják, a macskák nem a gazdájukhoz, hanem a házhoz ragaszkodnak, ez azonban nem igaz. Egy macska kevésbé időigényes, mint egy kutya – a napi több órát igénylő vadászgörényről nem is szólva –, de ő is igényli a törődést. Ezt azért kell hangsúlyozni, mert ahogy egyre több a kevés szabadidővel foglalkozó ember, úgy terjed a macskatartás az említett hiedelem nyomán. Mennyibe kerül egy macska tartása? Sajtos-Szűcs Renáta macskatenyésztő mondja: 2000 forintért már megvásárolható a havonta szükséges macskaalom, száraz tápból egy cicának egy hónapra mintegy két kilónyi kell, s egy kiló ára 1450 forint körüli. Konzerv macskaeledelből napi egy dobozzal fogyaszt a cica, ez mintegy 200 forint, de főzni is lehet neki csirke- vagy marhahúst. Ennek kilója 400-500 forint, és ebből napi húsz deka fogy. Az állatorvosi költség évente öt-hatezer forint, és váratlan költségek – ha például autó üti el a macskát és műtétre szorul – is adódhatnak.

Időtakarékos akváriumszett


Régen az akvaristák sok időt töltöttek azzal, hogy például beszerezzék a medencéjük méretére szabott világítótestet, egyik elektromossági szaküzletből a másikba járkáltak, kisiparosokkal tárgyaltak – ma már erre a legtöbb ember nem ér rá, mert pénzt kell keresni. Sokkal időkímélőbb – következésképp olcsóbb –, ha megveszi a kész szettet.

Egy ötvenliteres akváriumszett 20 ezer forintból már beszerezhető. Persze, aki anyagilag megengedheti magának, készíttethet egyedi, például a lakás sarkába illeszthető háromszögletű, vagy akár sokszögletű akváriumot, szintén egyedi tartozékokkal – több százezer forintért is. A legtöbb díszhal etetése havi néhány száz forintból megoldható. Figyelem: fontos a változatos etetés; a halakat célszerű fiatalon megvenni, és többféle eleség fogyasztásához hozzászoktatni.

Mi a helyzet a díszmadarakkal? A legnagyobb kiadás a kalitka. Célszerű ebből minél nagyobbat vásárolni, nyolc-tízezer forintból egy átlagmadár számára megvan a megfelelő méretű otthon. Az apró ketrecben való madártartás: állatkínzás.

Az állatorvoson ne spóroljunk!

A táplálék? Sokan még ma is egyszerűen csak „kölest" kérnek a madár számára, holott ahhoz, hogy minden, szervezetükhöz szükséges anyagot megkapjanak, magkeverékek kellenek – a legtöbb kalitkamadár magevő –, s ezt ki kell egészíteni zöldségekkel, gyümölcsökkel. Vannak, akik még ezen is időt akarnak spórolni, csak beszórják egy perc alatt a kalitkába mindig ugyanazt – de akkor miért tartanak madarat?

A kisemlősök – aranyhörcsög, tengerimalac, törpenyúl – tartható pár ezer forintos terráriumban, kalitkában is, de ha csak lehet, olykor ki kell engedni őket szaladgálni. Tíz-tizenötezer forintért külön emeletes, forgókkal, folyosókkal ellátott „labirintust" is lehet kapni például hörcsögöknek.

A kutyákkal kapcsolatban gyakori hiba, hogy a városi lakásba nagy termetű, vagy épp vadász-, pásztorkutyát szerez be a gazdi, mert az tetszik. Lelkiismeretes állattartó kis lakásba csak kis termetű kutyát vesz, ilyen a csivava, palotapincsi. Egy átlagos termetű kutya átlagos árú táppal való etetése napi 100-150 forintból már megoldható – igaz, ennek sokszorosáért is kapható kutyatáp. Ami rendkívül fontos: az állatorvosi vizsgálatokon – egy-egy évben csupán néhány ezer forint – semmiképpen sem szabad spórolni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs mit tenni nyárfapihe ellen?

Tovább olvasom