Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Inzultálták a főrabbit: sárga csillagos kitűzővel demonstráltak

Mintegy százhúsz, sárga csillagos papírkitűzőt viselő demonstráló sorakozott fel csütörtök délután a fővárosi Képviselői Irodaház épülete előtt, a Széchenyi rakparton.
Mintegy százhúsz, sárga csillagos papírkitűzőt viselő demonstráló sorakozott fel csütörtök délután a fővárosi Képviselői Irodaház épülete előtt, a Széchenyi rakparton.

A demonstrálók az MTI tudósítójának a helyszínen azt mondták, a megmozdulásnak nincs szervezője és felszólalója, valamennyi résztvevő a Facebookon közzétett felhívásra érkezett.

A megmozdulás fél hatkor kezdődött azzal, hogy körülbelül százhúszan Jude feliratú, sárga csillagot ábrázoló papírlapot tűztek ki magukra, majd egyesével felsorakoztak a pesti Széchenyi rakpart Képviselői Irodaházzal szembeni szakaszán. A tömegben ott volt Gordon Gábor, a Élet Menete Alapítvány elnöke. Nem kívánt nyilatkozni; mint mondta, magánemberként van jelen.

Antifasiszta flashmobot tartottak Budapesten. Fotó: MTI (galéria)

Az MTI tudósítójának mások név nélkül úgy fogalmaztak, hogy az utóbbi napok, hetek zsidó közösség ellen irányuló atrocitásaira reagálva jöttek el. Többen hangsúlyozták, a magyar kormány szóban ugyan megvédte a zsidókat, de szerintük konkrét lépésekre van szükség. Példaként említették az oktatás területét; szerintük hiba volt - mint fogalmaztak - náci írókat felvenni a Nemzeti alaptantervbe.

A megmozdulás résztvevői fél óra elteltével karfelnyújtással, majd tapssal fejezték be figyelemfelkeltő akciójukat. A rendőrség több járőre is megjelent a helyszínen, ők mindössze informálódtak a résztvevőktől. Az MTI úgy tudja, a megmozdulást nem jelentették be a rendőrségen. A demonstráció rendbontás nélkül ért véget. Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit az utcán egy ismeretlen szidalmazta kedden, erről a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) tájékoztatta az MTI-t. A Mazsihisz közleménye "a Magyarországot elöntő rasszista gyűlölethullám újabb megnyilvánulásának" nevezte, hogy egy ismeretlen odalépett az utcán a volt főrabbihoz, szidalmazta és azt mondta neki: "utálok minden zsidót".

A támadást az államfő, a kormány, a történelmi egyházak, az MSZP, az LMP, a Demokratikus Koalíció, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, valamint a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és az Országos Roma Önkormányzat is elítélte.

Több önkormányzat is csatlakozott az államfő nyilatkozatához

Áder János államfő nyilatkozatához csatlakozva több önkormányzat is elítélte a Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit ért inzultust. Marenics János (független), Siklós polgármestere csütörtökön azt közölte az MTI-vel: arra kérte az ország valamennyi polgármesterét, képviselő-testületét, csatlakozzon Áder János államfő felhívásához.

"Siklós város valamennyi polgárának képviseletében csatlakozom Magyarország köztársasági elnökének felhívásához, mivel mélységesen elítélem az elmúlt napokban Schweitzer József világhírű tudós, nyugalmazott országos főrabbi ellen irányuló atrocitást" - írta a polgármester.

A nyugalmazott országos főrabbit az utcán egy ismeretlen szidalmazta kedden, erről a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) tájékoztatta az MTI-t. A szövetség "a Magyarországot elöntő rasszista gyűlölethullám újabb megnyilvánulásának" nevezte, hogy egy ismeretlen odalépett az utcán a volt főrabbihoz, szidalmazta, és azt mondta neki: "utálok minden zsidót".

Áder János köztársasági elnök az ország polgáraihoz írt nyílt levelében, amelyet szerdán ismertetett újságírók előtt a Sándor-palotában, úgy fogalmazott: "ez az inzultus bár Schweitzer professzor urat érte, mégis önbecsülésünkben támadott meg minket, magyarokat". "Az elkövető hiába magányos és ismeretlen, az ilyen és ehhez hasonló, nemzetünk bármely tagját, értékét támadó tettek szégyenével nekünk, mindannyiunknak kell szembenéznünk" - hangsúlyozta az államfő, hozzátéve, hogy nem elég tiltakozni, "nincs más választásunk: mások mocskát most nekünk kell eltakarítanunk".

A köztársasági elnök arra szólította fel az ország polgárait: emeljenek közösen "áthatolhatatlan lelki és szellemi falat minden rasszista, kirekesztő, öncélú gyűlölködésre okot adó megnyilvánulás elé". A Mazsihisz a Facebook-oldalán azt közölte, hogy Áder János szerdán meglátogatta otthonában Schweitzer Józsefet, és egy az államfő látogatáskor készült fényképet is közzétettek.

A Kormányszóvivői Iroda szintén szerdán azt közölte az MTI-vel: a magyar kormány a leghatározottabban elítéli, hogy inzultálták Schweitzer József világhírű tudóst, nyugalmazott országos főrabbit, a magyar értelmiség egyik legmegbecsültebb tagját. Leszögezték, a kormány a legszigorúbban fellép minden szélsőséges, rasszista, antiszemita megnyilvánulás ellen, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyűlölködő és az európai normákkal összeegyeztethetetlen hangokat visszaszorítsa.

A kormány egyúttal világossá teszi, hogy az ország valamennyi polgárát megvédi az ilyen támadásoktól - rögzítette közleményében a szóvivői iroda. A történteket a napokban elítélték a történelmi egyházak, az LMP, az MSZP, a Demokratikus Koalíció, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa, valamint az Országos Roma Önkormányzat is. Az eset miatt mintegy százhúsz, sárga csillagos papírkitűzőt viselő demonstráló sorakozott fel csütörtök délután a fővárosi Képviselői Irodaház épülete előtt.

Donáth László: megrendítő, ami a főrabbival tört
ént

Megrendítőnek nevezte Donáth László evangélikus lelkész Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi inzultálását és azt, hogy a holokauszt idején embereket mentő svéd diplomata Raoul Wallenberg szobrát nemrégiben meggyalázták Budapesten.

A Demokratikus Koalíció (DK) Mit ad Isten? című csütörtöki fővárosi kerekasztal-beszélgetésén az evangélikus lelkész úgy ítélte meg, nagyon jó, ha keresztény egyházi vezető részt vesz egy zsinagóga újraavatásán, ugyanakkor megemlítette, hogy van olyan keresztény templom Budapesten, amelyen nemcsak a nemzeti, hanem az Árpád-sávos lobogó is leng. Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke elmondta: ő és főiskolájuk másik vezetője, Majsai Tamás "nyílt, baráti levélben" biztosították együttérzésükről Schweitzer Józsefet az inzultus után. Úgy fogalmazott: "Izrael bírálatába nem szabad belemennie a kereszténységnek, (...) mi egyfolytában bűnbánatban kellene, hogy éljünk".

Örömét fejezte ki azért, hogy Erdő Péter bíboros felszólalt az Élet menetén, és amiatt is, hogy a történelmi keresztény egyházak nyilatkozatban ítélték el a Schweitzer Józsefet ért inzultust. Frölich Róbert, a fővárosi Dohány utcai zsinagóga főrabbija kiemelte: a zsidó embert nem azért kell szeretni, mert zsidó, a romákat sem azért, mert romák, hanem mindenkit önmagáért kell szeretni vagy nem szeretni.

Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy "az embernek sok tulajdonsága van, ami miatt lehet nem szeretni, de a hitbeli meggyőződés nem tartozik ezek közé". "Ha elvárom, hogy a hitemet tiszteljék, akkor nekem is kell azt az embert tisztelnem, aki nem hisz Istenben" - fogalmazott.

Szabó Zoltán, a DK országos elnökségi tagja megnyitó beszédében azt mondta: a polgárok nem lehetnek szabadok, ha az állam beleavatkozik az egyház belső ügyeibe vagy az egyház beleavatkozik az államéba. A nagy keresztény felekezetek által Schweitzer Józsefnek írt levéllel összefüggésben arról beszélt, hogy "maga a gesztus nagyon sokakat megnyugtatott ebben az országban".

Olvasóink írták

 • 16. gjozsi88 2012. június 11. 16:22
  „Goldmund
  " Ezt bárki átélheti nemre, életkorra, származásra való tekintet nélkül, ha egy zsúfolt budapesti buszra/villamosra nagyobb táskával szeretné fölverekedni magát. Ezt egy átlagember egy óra alatt lerendezi magában és nem foglalkozik többet a dologgal."

  Ha jól értem, ez egy természetes magyar kultúra lesz!
  Hát ezért mondják, hogy barbár nép vagyunk!”
 • 15. rommel2 2012. június 08. 20:14
  „HŰ DE RASSZISTÁK VAGYUNK !!!
  ÉN PL. A MÚLTKOR MAJDNEM LE CIGÁNYOZTAM EGY SÖTÉT BŐRŰ FIATALT ,
  MERT GYANÚSAN NYITOGATTA A KOCSIM ZÁRT AJTAJÁT !!!
  DE MEGNYUGODTAM , AMIKOR MONDTA , HOGY ILYEN AUTÓT SZERETNE VENNI ...................”
 • 14. hehe08 2012. június 08. 12:26
  „5. embertelen 2012.06.07. 22:26
  Nem, nem a barátaim..... de nem azért mert esetleg melegek.... az nem zavarna, de ez a két csákó tényleg nagyon "modern" :)))))

  Az inkább zavar, hogy általánosítással elintézik a magyar társadalmat.
  A sok hülye a VV után meg elhiszi, hogy mindenki zsidógyűlölő......
  Pedig ismét nem a Sára néni meg a Cohen bácsi a hibás, hanem az a réteg amelyik most is kiabál....”
 • 13. fortuna54 2012. június 08. 11:23
  „10-es Rebeka01,a roma nem magyar? Osztán mikor a magyar vadászott a romákra,az ugye bocsánatos bün volt?Ilyen a mai világ.Azért lehet,hogy az öreg rabi fantáziázik és ez megbocsájtható ebben a korban.Ám,hogy a magyar politikusok ekkora hühót rendeznek egy ilyen nem bizonyitott dologbol,ez már érthetetlen.”
 • 12. Pretorianus 2012. június 08. 09:23
  „9. Goldmund 2012.06.08. 08:54
  Nagyon jól összeszedett gondolatok,köszönöm!”
 • 11. Rebeka01 2012. június 08. 09:03
  „még az is lehet hogy csak provokácio mint sokszor megtőrtént már.”
 • 10. Rebeka01 2012. június 08. 08:59
  „es amukor az aluljároban 5 roma megtámadott egy magyar fiut kirabolta akkor sem. meg mikor 90 eves nénit őltek akkor sem.meg a palesztin gyerekeket őlte izrael akkor sem.mit szolnak ehhez vajon”
 • 9. Goldmund 2012. június 08. 08:54
  „Az, hogy egyetlen egy (!!!) ember szidalmaz egy zsidót és közli vele, hogy utál minden zsidót, azt hogyan lehet "a Magyarországot elöntő rasszista gyűlölethullám újabb megnyilvánulásának" tartani?????

  Én ezt a nyilatkozatot érzem provokációnak, amely sérti mindazokat a magyarokat, akik nem rasszisták.
  Pont az ilyen megnyilvánulások erősítik a zsidók elleni ellenszenvet, akik kollektívan bűnösnek tekintik az öszes magyar embert EGYETLEN EGY tagjuk cselekedete alapján.
  És mi volt ez a cselekedet?
  A illető meg sem ütötte, csak szóban inzultálta a rabbit. Ezt bárki átélheti nemre, életkorra, származásra való tekintet nélkül, ha egy zsúfolt budapesti buszra/villamosra nagyobb táskával szeretné fölverekedni magát. Ezt egy átlagember egy óra alatt lerendezi magában és nem foglalkozik többet a dologgal.

  Ezek szintén gusztustalan és gyűlöletkeltő kijelentések:

  Iványi Gábor: "Izrael bírálatába nem szabad belemennie a kereszténységnek, (...) mi egyfolytában bűnbánatban kellene, hogy éljünk"
  Egy ország politikájának bírálata nem jelenti az adott nép elleni gyűlöletet! Ha ma kritizálom Orbánt, vagy 5 éve kritizáltam Gyurcsánt, akkor szerinte magyarellenes vagyok/voltam????

  Donáth László: "nagyon jó, ha keresztény egyházi vezető részt vesz egy zsinagóga újraavatásán, ugyanakkor megemlítette, hogy van olyan keresztény templom Budapesten, amelyen nemcsak a nemzeti, hanem az Árpád-sávos lobogó is leng."
  Az Árpád-sávos lobogó évszázadokon át teljesen korrekt szimbólum volt, csupán az nyilasok kisajátították ezt a szimbólumot. Emiatt nem az Árpád-sávos zászlóra kéne haragudni.

  Az meg, hogy az államfő ennyire siet bocsánatot kérni, csak arra mutat, hogy iszonyatos pénzügyi bajban vagyunk és ismét a zsidók előtt kell csúsznia-másznia a vezetőinknek, hogy finanszírozzák ezt a felelőtlen gazdaságpolitikát.

  Talán ésszerűbb gazdaságpolitika lenne, akkor más pénzére sem lennénk ennyire ráutalva, sőt még a társadalmi feszültségek (amelyek a rasszizmus mögött jelen vannak) is enyhülnének. Talán még a főrabbit sem inzultálnák az utcán.....”
 • 8. xverax 2012. június 07. 23:58
  „mikor Cosma-t leszúrták egyik sem ment ezek közül demostrálni...”
 • 7. háté 2012. június 07. 23:32
  „Egy ismerősöm fia kérdezte Amerikából az anyjától: seriff képző alakult pesten? - ahhoz elég nyápic figurák.”
 • 6. Mányoki 2012. június 07. 23:16
  „Toto72, itt nem mindenki hülye, de úgy látszik, te nem olvasod a híreket, csak írod a kommenteket! Gondolom, fogalmad sincs, milyen események történtek az országunkban az elmúlt napokban!
  Nagyon értékes, hogy ezek a fiatalok elítélik a rasszizmust és antiszemitizmust, sőt, még ki is állnak, és nyíltan vállalják! Jó végre olyan fiatalokat látni, akiket nem a gyűlölet tesz bátorrá, hanem a demokratikus értékek iránti elkötelezettség!”
 • 5. embertelen 2012. június 07. 22:26
  „2.hehe08 Honnan tudod a képről, hogy a két csákó meleg, talán a "barátaid"?”
 • 4. toto72 2012. június 07. 22:25
  „Ha jól értem, egy ismeretlen odalépett az utcán a volt főrabbihoz, és azt mondta neki: "utálok minden zsidót"... Ezek után felvonulást tartanak?!?!?!... "Magyarországot elöntő rasszista gyűlölethullám..." Itt hülye mindenki? Megérett ez a világ egy nagy özönvízre.”
 • 3. háté 2012. június 07. 22:04
  „Viseljék büszkén, hiszen mutatós!”
 • 2. hehe08 2012. június 07. 22:03
  „a képen a két csákó még meleg is.... :))”
 • 1. GabeszI 2012. június 07. 21:52
  „Ez az egész már vicc kategória! Ez ma az ország legnagyobb eseménye! Egyszerűen erre már nem lehet mit mondani, kezdek félni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kövér: segítőkészek voltak a román hatóságok

Kövér László megköszönte a román hatóságoknak, hogy a hivatalos nyilatkozatok tartalmával… Tovább olvasom