Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Intimtornával a boldogabb párkapcsolatért

Betegségeink egy részéről még társaságban is nyíltan beszélünk, de vannak olyan egészségügyi gondok, amelyek miatt még orvoshoz sem szívesen fordulunk segítségért, tanácsért. A hallgatásnak azonban ára van: fájdalom, szorongó kisebbségi érzés, boldogtalan partnerkapcsolat, önmagunk magányra kényszerítése. Ide tartoznak az alhasi problémák.

Még napjainkban is indokolatlan, szégyenlős diszkréció övezi az alhasi problémák kérdését. Ez azért is sajnálatos, mert ezen gondok valamelyike ma már nemcsak az idősebb korosztályt sújtja, hanem a fiatalok egy jelentős részét is. De például nem kellene törvényszerűnek tartani, hogy annak a nőnek, aki két-három gyermeket szül, számolnia kell altesti izmainak elgyengülésével.

– A szülés után fittségüket visszanyerni kívánó nők, vagy azok egy része, akik inkontinenciával küszködnek, ma már tudják, hogy kortól függetlenül van segítség – műtét vagy betét használata nélkül is –, mégpedig egy speciális módszerrel – szögezte le beszélgetésünk elején Fülöp Ildikó gyógytornász, szakokleveles intimtorna-oktató. A magyar Kriston-módszert alkalmazó szakember azonban hozzátette: a módszer nemcsak rehabilitáció esetén, hanem megelőzési célból is hasznos lehet. Kifejezetten ajánlott kismamáknak, akik megtanulhatják a szülési izmok szakszerű edzését. Így azok rugalmassá válnak, megkönnyítve a szülést.

A női szervezet ugyan teherbíró, de sérülékeny is. A medence hordozza a törzs súlyát, részt vesz a test alátámasztásában, ezért nagy terhelés jut a medencealap izmaira. Ezek az izmok és a kötőszövetes rendszer megfelelő erősítés nélkül gyengül, azonban tudatos védelemmel, tornával rugalmassága megőrizhető, sőt javítható.

Százalékok

A stresszinkontinencia gyakorisága a szülések után növekszik. Az első szülés után 35, a másodiknál 56, míg a harmadik gyermek világrahozatalát követően a záróizomzat gyengülésének gyakorisága 75 százalékos. Az intim torna elterjedésével ez az arány jelentősen csökkenhetne, és a szülés is könnyebb lenne.

Fülöp Ildikó arra a kérdésre, hogy milyen jelekből következtethetünk gátizmunk gyengeségére, elmondta: a stresszinkontinencia, – amikor köhögésre, tüsszentésre, nevetésre, nehéz tárgy emelésére elcsöppen a vizelet –, de a székrekedés, az aranyér, a méh- és húgyhólyag süllyedése, a végbélsérv is figyelmezető jelzés lehet.

Kockázati tényező lehet a dohányzás ez esetben is, mivel a gát erei szűkebbé válnak, rontva annak vérkeringését.

A kiváltó okok sokrétűsége miatt az egyéni vagy kiscsoportos tornára jelentkezőkkel személyre szabottan kell foglalkozni. Ezért a program megkezdése előtt mindenki egy kérdőívet tölt ki, amely alapján a tréner meghatározza a szükséges gyakorlatokat. Így a csoportos foglalkozásokon is teljes mértékben biztosítható a diszkréció, továbbá az otthoni gyakorlásra a feladatokat mindenki írásban megkapja. Fülöp Ildikótól azt is megtudtuk, hogy a záróizmok a torna segítségével 10 hét alatt – átlagban – 132 százalékos fejlődést érnek el. Aki pedig súlyos tünetekkel jelentkezik a kurzusra, annak 3-4 hónap alatt teljesen, vagy jelentős mértékben megszüntethetők a panaszai.

A szakember persze hozzátette: a Kriston-torna lényegében egy életmód program, lelki síkon is hat, hiszen elkerülhetők a fájdalmas műtétek és örömtelibbé válhat a szexuális élete annak, aki az elsajátított ismeretek szerint tudatosan odafigyel életvitelére. Ehhez nem kell több, mint a személyre szóló edzésterv alapján reggelente kettő, este maximum tíz percet szánni a gátizmok erősségének szinten tartására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bejárta a budapesti fürdőket a francia forgatócsoport

Tovább olvasom