Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Intézkedést várnak a vízszennyezés miatt

A Rába Szövetség munkatársai fontos feladatuknak tartják, hogy a fejlesztési lehetőségeket kihasználják a térségben. Emellett foglalkoznak a folyószennyezésekkel is, és mindent megtesznek, hogy azt megakadályozzák.
Emelkedik a sobori székhellyel működő Rába Szövetség taglétszáma. Nemes László elnök szerint ez azt jelenti: a települések elfogadják, hogy összefogással lehet eredményt elérni. Szeretnének fejlesztési forrásokhoz jutni, és elérni, hogy végre megszűnjön a folyószennyezés. A Rába Szövetség elnöke, Nemes László sobori polgármester beszélt a részletekről a Kisalföldnek.

Fejlesztési program készül

– Amellett, hogy érdekképviseletet is ellátunk, konkrét térségfejlesztési programokon is dolgozunk – mondta elöljáróban Nemes László. – Szakmai csoportunk a Nemzeti Fejlesztési Tervhez, a pályázatelőkészítő-alaphoz elkészítette a Rába völgyének fejlesztési programját. Ebben a turisztikától a környezetgazdálkodáson át az erdőgazdálkodásig nagyon sok terület helyet kap. Az operatív programokba megjelentetett elemek – például ökoturizmus – arra biztatnak bennünket, hogy a következő, 2007–2013-as fejlesztési időszakban is komolyan dolgozzunk céljainkért. Azt szeretnénk, ha térségünkbe, a Rába-régióba komoly források érkeznének.
Nemes László beszámolt arról is, hogy a szövetség taglétszáma emelkedik. Egyre több településen gondolják úgy, hogy részt kívánnak venni a közös munkában. Az elnök szerint mind többen ismerik fel, hogy csak összefogással, közösen tudnak eredményeket elérni.
– Igazából, szívem szerint azzal foglalkoznánk, hogy mely területeket lehet fejleszteni, a térségi forrásokat idehozva. A folyamatosan napirenden levő környezetkárosítások, az osztrák bőrgyárak állandó folyószennyezése azonban nagyon sok energiát vonnak el. A Rába-völgy környezetvédelmének érdekében ugyanis rajtunk kívül nem dolgozik napi szinten senki. Még azok sem, akiknek egyébként ez kötelességük lenne.

Tehetetlenek a hatóságok

Rövidesen turisztikai kiadvánnyal jelentkezik a Rába Szövetség, amiben megyénk Rába-menti településeinek idegenforgalmi kínálatát mutatja be. Az előzőekhez hasonlóan tájékoztató előadássorozatot is szerveznek, elsősorban gazdálkodóknak. Ezeken az aktuális támogatásokról, a környezetgazdálkodási források eléréséről, a biogazdálkodásról, a megújuló energiaforrásokról hallhatnak ismertetőt az érdeklődők. Folytatják az általános iskolásoknak szóló környezetvédelmi oktatásaikat is. Mindezeket teszik szűkös anyagi lehetőségeik ellenére is.
– Az elmúlt időszakban százmillió forintos nagyságrendben sikerült anyagi támogatást szerezni, lobbizni például gazdálkodóknak, önkormányzatoknak. Természetesen napi szinten foglalkozunk az Ausztriából eredő vízszennyezésekkel. Ismét csak azt tudom mondani, hogy az illetékes hatóságok, szervek, ideértve a minisztériumot is, négy éve tehetetlenek, ami felháborító. Legutóbbi nyílt levelünkben megfogalmazott felszólításunkra kevés visszajelzést kaptunk. Az illetékesek érdemi válaszai elmaradtak. A tapasztalatom viszont az, hogy nagy társadalmi támogatottsága van az ügynek. Még a balatoni vízpótlást megakadályozandó összefogásnál is erősebb. Azt azonban továbbra sem értjük, hogy miért nem lehet betartani és betartatni a magyar és nemzetközi jogszabályokat. Lekicsinyítik, elodázzák a dolgokat, azt mondják, hogy csak esztétikai probléma a szennyezés, holott mi, az itt élők tudjuk, hogy milyen súlyos károkat okoz a habosodás és az érkező geotermikus sószármazék – jegyezte meg Nemes László.
A Rába Szövetség hamarosan ismét meghívja a Rába mellé a környezetvédelmi minisztert, hogy személyesen is győződjön meg a szennyezés tényéről. „Nem értjük és nem tudjuk elfogadni az illetékesek hozzáállását, hiszen a szennyezés tényét az osztrákok is elismerték, illetve szakértői mérések támasztják alá. Ha a továbbiakban sem történik semmi, kénytelenek leszünk más eszközökhöz folyamodni” – tette hozzá a szövetség elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábítószer-

gyanú

Az elmúlt napokban a beledi vasútállomás melletti vasúti rakodón a Kapuvári Rendőrkapitányság… Tovább olvasom