Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Intézkedésre vár a hússzövetség

Szeptember óta valójában nincs szabályozás a hazai sertéstartó ágazatban, folyamatosan csökken az ár és a tartók köre, sürgős intézkedésre van szükség.
A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnökétől idéztünk. Ma a jó minőségű sertéshús kilójáért a támogatással együtt 250 forintot kaphat a termelő, az átlagár azonban ez alatt marad. Legalább 280 forintos árra lenne szükség, hogy haszna maradjon a termelőnek. Az ágazatban szeptember óta nincs szabályozás.

Az árak folyamatosan csökkennek, nem kis mértékben a nagyáruházak versenye miatt. A tartók rákényszerülnek a csökkentésre, a sertéshús árában lefelé tartó spirál érvényesül. Jankó Ferencnek, a Magyar Húsiparosok Szövetsége elnökének véleményéből idéztünk. A szövetség az ágazat gondjairól a minap tárgyalt a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségével és a Gazdakörökkel.

Velük egyetértésben intézkedést sürget a szaktárcánál. Fontosnak tartja, hogy még az idén jelenjen meg a szabályozás. Hajdan hét és fél milliónál is több sertést neveltek az országban egy év alatt, ezért valós az ötmillió sertés, amit most szeretnének, s hogy abból feldolgozva kétmilliót exportáljon a húsfeldolgozó ágazat. A húsos cégeknek jó piacuk volt, a szövetség arra törekszik, hogy azokat megtartsák. Ezeknek pedig az is feltétele, hogy a háttér, a sertéstartás is megnyugtatóan szabályozott legyen.

Jankó Ferenc majd 3 és fél évtizeden át állt a Ringa alkalmazásában, hosszú időn át volt a cég vezérigazgatója. Régi kötődése okán követi a társaság életét. Azt mondja, a Ringa irányítóinak igencsak megtervezett módon sikerült az ország nemrég még egyik legjobb exportőrének számító kapuvári gyárat elsorvasztaniuk. A kapuvári üzem egyeduralkodónak számított a baconpiacon. Csupán néhány hónap és a külhoni konkurensek termékeit látjuk majd az üzletekben. Jankó Ferencnek nagyon rossz lenne a lelkiismerete, ha azt várta volna, ami Kapuváron bekövetkezett.

Ám azoknak a híreknek az alapján, amelyeket az elmúlt fél évben a Ringa háza tájáról hallani lehetett, már erre lehetett következtetni. A megyebeli Kaiser Food példájával lehet cáfolni, hogy kellő alkalmazkodással, vezetői szakértelemmel igenis lehet jól működni. A Kaiser a Ringánál kevésbé jó feltételekkel is kiválóan dolgozik, s ha már a Ringa miatt csak szomorúságot érezhet, a Kaiser szép fejlődésének maradéktalanul tud örülni.

Levél a nyugdíjasokhoz

A Ringa rt. a napokban arról értesítette nyugdíjasait, hogy a hagyományos, karácsony előtti találkozót nem áll módjukban megtartani, tekintettel a társaság helyzetére. Megjegyzendő, hogy a címzettek nyugdíjaséveihez erőt és egészséget kívánt a szakszervezet mellett a Ringa rt. vezetése is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dusza András dedikál

December 9-én, kedden 17 - 18 óra között Győrött a McDonald'sban lévő Kalligráf könyvesboltban… Tovább olvasom