Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Interreg: pályázati pénz a korszerq oktatásra

A vállalkozások, vagyis a munkáltatók valós igényei szerint kell alakítani a jövQ szakképzését – ez az alapja a megyei pedagógiai intézet már beindult programjának, amellyel tekintélyes Interreg-pályázati pénzt nyert, Nyugat-Dunántúlon ritkaságszámba menQen.
Példaértékq, amit a GyQr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézetnek sikerült elérni az Interreg III.-pályázaton. A program most a mosonmagyaróvári környéket érinti, ám feltétlenül érdemes lenne kiterjeszteni más térségekre is – mondta a megyeházi sajtótájékoztatón Firtl Mátyás, a megyei közgyqlés alelnöke. A programot az intézet igazgatója, Turbók Arnold Bertalan és Némethné Józsa Ágnes projektmenedzser mutatta be.
Az Interreg (magyar–szlovák–ukrán) pályázati rendszerben az utóbbi tíz évben nyugat-dunántúli siker még nem nagyon született. Már csak ezért is említésre méltó, hogy a megyei önkormányzat által biztosított másfél milliós önrésszel, az Európai Regionális Fejlesztési Alap 22,1 millió forintos, a kormányzat 5,9 millió forintos finanszírozásával itt, pontosabban a mosonmagyaróvári körzetben valósulhat meg a program. FQ célkitqzése a régióban a munkaerQ-piaci kereslet és kínálat közelítésének elQsegítése, a mobilitási hajlandóság ösztönzése, a pályaválasztás és pályaorientáció elQsegítése. Egyszerqbben fogalmazva: ahelyett, hogy az iskolákban valamiféle képzés folyik, s aztán a végzettek majd vagy találnak maguknak állás, vagy nem, oda kell eljutni, hogy elsQsorban az életképes mikro- és középvállalkozások mondják meg, milyen szakemberekre lesz szükségük. Ehhez kell a képzést igazítani.
A program a 10–16 éves korú magyar és szlovák diákokat, s az oktatásukban részt vevQ pedagógusokat célozza meg a régióban. Jelenleg a felméréseket végzik, majd az adatok értékelése következik. A korszerq tanulási stratégiák és technikák címmel tervezett 30 órás tanfolyamon – az intézet által nyert pályázati pénz révén ingyen – a pedagógusokat készítik fel a tanulás tanítására. A Hogyan tovább? címq periodika négy lapszáma is ezzel a témával foglalkozik, a kiadványt a magyar és a szlovák iskolák is ingyen kapják.
Szerepel a programban, hogy Qsszel a vállalkozások részvételével állásbörzét is tartanak, hogy a fiatalok megismerkedhessenek lehetQségeikkel. Hasonló céllal készül az iskolák számára egy DVD, egyfajta kényelmes, gyors, hatékony virtuális „üzemlátogatás”.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megöregedett a partfal

Szegeden az árvízvédelmi rendszer leginkább szem előtt lévő része a belvárosi partfal. A vasbeton… Tovább olvasom