Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Internetet a lakásba, vezeték nélkül

Az utóbbi időben egyre nagyobb nyilvánosságot kap telefontól független, vezeték nélküli internet szolgáltatás.

Az utóbbi időben egyre nagyobb nyilvánosságot kap a vezetékes telefonvonal használatától független, a WiFi technológia segítségével nyújtott, vezeték nélküli Internet szolgáltatás.

Az WiFi-nek megfelelő eszközök olyan hálózati adatátviteli eszközök, amelyek segítségével rádiós adatátviteli összeköttetetést tudunk megvalósítani. Ezek az eszközök a 2,4 GHz-es illetve az 5 GHz-es frekvencia sávban működnek néhányszor 10mW-os adóteljesítménnyel. A WiFi eszközök segítségével a maximum 100Mbps sebességet (a rendszer sebessége jelentősen függ a vételi viszonyoktól, ha nem megfelelő a rádió kapcsolat, a rendszer automatikusan visszakapcsol kisebb sebességre) is el tudjuk érni.

A WiFi a WECA (Wireless Ethernet Compatibility Assocation) bejegyzett márkaneve, és a korábban IEEE 802.11a/b/g-nek nevezett szabvány közérthetőbb, könnyebben megjegyezhető márkaneve, valamint az ilyen eszközök kompatibilitásának is jelölése. Bármelyik gyártótól is szerezzük be az ilyen eszközeinket, együttműködnek egymással.
Rádiós hálózatoknál mindig felmerül az adatbiztonság kérdése. A WiFi eszközök tartalmazzák a WEP-et (wireless equivalency protocol), ami ma már 256 bites titkosítást jelent, illetve az újabb eszközök a WPA és WPA2 protokolt - ami vezetékes hálózatoknál megszokott biztonságot nyújt.

Élettani hatás

Környezetünkben egyre nagyobb a rádiófrekvenciás szmog, s az emberek - jóllehet nem látják a szmogot - egyre gyakrabban tartanak az ilyen berendezésektől. Van bennük valamiféle gerjesztett félelem a rádióadók (például mobiltelefonok) iránt, de nem tudjuk, hogy mekkora is ez a hatás. Azt se tudjuk, hogy hol van jelen, hiszen láthatatlan és közvetve sem érezhető. Így azt mondják sokan: inkább ne, mintsem hogy utólag kelljen szembesülniük az esetleges károsodással.

Az amerikai FCC a vezetéknélküli hálózati eszközökre 100 milliwattos kimeneti teljesítménykorlátozást írt elő. Ez igen csekély érték - mármint a mobiltelefonok watthoz közeli teljesítményéhez képest. De ha valaki fél az ilyen egységektől, akkor ne üljön közvetlenül a csatlakozási pont közelébe, az sugározza ugyanis a legerősebb jelet, hiszen bármelyik állomás kommunikál, abban az AP részt vesz. Ha egy ügyfél csak figyel (nem kommunikál), akkor nem sugároz. A sugárzás hatása a távolság négyzetével fordítva arányosan csökken, és néhányszor tíz méterre - aszerint, hogy milyen a környezet - a hasznos jel kisugárzása belesimul a háttérsugárzásba. Az UTP kábelnek persze sokkal kisebb a környezeti kisugárzása (de sugároz az is).
Összefoglalva: a WLAN eszközöknek természetszerűleg van kisugárzásuk, de napjaink sugárzó eszközei között talán ez okozza a legkisebb környezeti zavart.

Lakossági csomagok

Az Internet szolgáltatók többsége ma már az idő- és forgalomkorlát nélküli, teljes körű Internet hozzáférést biztosítja. A választható csomagok legjellemzőbb különbsége a sávszélesség, magyarul "az Internet sebessége". Általában két-három csomag közül lehet választani, szolgáltatótól függően más-más, de megközelítően 192/384/512 kbit/sec sávszélességgel. Természetesen az előfizetői csomagok más szolgáltatásokat is tartalmaznak, érdemes ezeket is pontosan áttanulmányozni. Hány e-mail fiók és mekkora tárterülettel áll rendelkezésre? Mennyi a garantált sávszélesség? Mennyi a feltöltési sebesség? Van-e web tárterület és mekkora? Működik-e központi e-mail vírusszűrés? Illetve milyen egyéb szolgáltatások állnak rendelkezésre?
Néhány szolgáltató, külön kedvezményes csomagokat nyújt társasházi-közösségi előfizetés címén. Ilyenkor általában kedvezőbb havidíjakkal lehet számolni, a feltétele a három, vagy több előfizető egy háztömbből, vagy családi házas övezetben az egymás melletti házakból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Más állapot más bőrben?

A narancsbőr, striák, szinte állandó viszketés, duzzadt lábak - apró szépséghibák csupán, mégis bosszantóak. Miután tudomást szereztél a terhességedről, fokozottan oda kell figyelned mind a közérzetedre, mind testápolásra. Nem kell megijedned a rád zúduló információk és tanácsok tömegétől, egy kis időráfordítással és kényeztetéssel megelőzheted állapotod kellemetlen hatásait. Tovább olvasom