Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Interjú Medgyessy Péterrel

– Nincs negatív kampány, mert ilyen fogalom nem is létezik. Kritika van és vállalás – mondta tegnap Medgyessy Péter a Kisalföldnek adott interjújában. A miniszterelnök az MSZP nagygyűlésére érkezett a hűség városába, majd Csornán tartott beszédet.
Medgyessy Péter miniszterelnök
– A kormány háromszázalékos béremelést javasolt a versenyszférában a munkaadóknak. Miért csak ennyit, hiszen ezzel meg sem közelítik az EU-s béreket?
– kérdezte a Kisalföld munkatársa a miniszterelnököt.
– Úgy számolunk, hogy öt százalék körül lesz a bérek átlagos növekedése és ehhez képest még pluszként kell értelmezni a háromszázalékos emelést.

Ez azonban csak ajánlat, hiszen a versenyszférában a munkaadók és a munkavállalók megegyezésén alapul a béremelés mértéke. Két fontos követelménynek viszont eleget kell tenni, ez a bérek felzárkóztatása és a versenyképesség fejlesztése. A magyar gazdaságnak ki kell használnia a lehetőségeit. A nemzetközi fellendülés reményeim szerint már a jövő év második felében várható.

– Orbán Viktor szerint Magyarországnak nem szabad feltétel nélkül csatlakoznia az Európai Unióhoz...
– Minden ország feltételeket támaszt, amikor uniós csatlakozásáról tárgyal, ez teljesen természetes. Az Európai Uniónak is vannak kikötései a tagjelöltekkel kapcsolatban, ami szintén tárgyalási alap. Olyan ez, mint a házasság, mindkét félnek vannak feltételei és elvárásai, amik a békés együttélés érdekében közelítenek egymáshoz. Közben persze meg kell vívni a napi harcokat. Az ország tekintetében az a legfontosabb, hogy a nemzeti érdekek ne sérüljenek.

Az álmokat nem szabad elrontani

– Magyarország uniós csatlakozását követően ön szerint milyen esélye van Sopronnak a régióközponti szerepre?
– Semmilyen álmot sem szabad elrontani. A soproniak álma ráadásul reális. A régióközpont kérdését azért tágabb értelemben kell nézni... A soproniak álma jó és támogatható, de hogy megvalósul-e, az elsősorban a város lakóin múlik.

– Walter Dezső, az MSZP soproni polgármesterjelöltje elképzelhetőnek tartja, hogy megválasztása esetén nagykoalícióban áll a város élére. Egyetért vele?
– Miért ne? Ha itt mindenki képes európai módon gondolkodni és politizálni, akkor ez egy nagyon jó ötlet.

– Milyen közszolgálati tévét szeretne nézni az MTV elnökének megválasztása után?
– A Magyar Televízió legyen versenyképes, gazdaságos és politikamentes. És ne legyen senkiben sem az a kényszer, hogy nyúl a távkapcsoló után.

„ Nem szeretjük a falakat"

– Beszéljünk most a kampányról. Mintha egyre negatívabbá válna...
– Véleményem szerint nincs negatív és pozitív kampány. Két elemről beszélhetünk, az egyik a kritika, a másik a vállalás. Mert miről szól a történet? Valaki meg akarja győzni a közösséget arról, hogy a feladatot ő tudja jól végrehajtani. Megfogalmazza a tennivalóit, s ezzel kritikát is gyakorol, és világossá teszi, mit szeretne csinálni, vagyis mit vállal. E két elemet minden kampány tartalmazza, és ez így van jól. Különben csak ígérgetésekből állna az egész... Az tény, hogy a politika sikeresen épített falakat az emberek közé, de természetünknél fogva nem szeretjük a falakat. Az összetartó erő győzni fog. A politikai kultúrát – ami most sajnos mélyponton van, pedig korábban ez nem volt jellemző – újra meg kell honosítani.

– Van párbeszéd ön és Orbán Viktor között?
– Nincs. De az én ajtóm mindig nyitva áll...


 „ A város évtizedeken át kárvallottja volt annak, hogy Magyarország s maga a város is el volt zárva a világtól, az unió viszont új kapukat nyithat meg a város számára. Sopron csak nyerhet a csatlakozással."

(Medgyessy Péter)


Interjú Kuncze Gáborral >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Big Brother: a fél ország kukkol

A hazai kereskedelmi csatornák egy időben tűzték műsorra a Nagy Testvér valóságshow-változatait. A… Tovább olvasom