Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Innovatív ötleteket díjaztak a Dél-Alföldön

Első alkalommal osztották ki Szegeden a hagyományteremtő céllal létrehozott Dél-alföldi Innovatív Ötlet díjat pénteken.
Az első három helyezett a környezetvédelem, a gumiipar és a hagymatermesztés területén dolgozott ki újszerű megoldásokat. A Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség és a Biopolisz Szegedi Innovációs Szolgáltató Kft. 2009-ben először hirdette meg pályázatát, amelyre december 15-ig csaknem egy tucat beadvány érkezett.

Ezek közt több munka is foglalkozott az informatikával, de a biogáz és a háromdimenziós virtuális világ is megjelent. Pályáztak a csővezetékek tisztításának korszerű módszerével, a titán-oxid felhasználási módjaival, illetve a makromolekulákkal is foglalkozott egy pályázat. Az első díjat és az azzal járó fél millió forintot egy csoport nyerte, mely az Ammónia-koncentráció a fluxus mérésére alkalmas fotoakusztikus mérőműszer fejlesztése címmel nyújtott be pályázatot.

A munkában öt fizikus és környezetmérnök vett részt: Pogány Andrea, Mohácsi Árpád, Galbács Zoltán, Bozóki Zoltán, Szabó Gábor. A második helyezett Nacsa László gumiipari megoldása lett. Pályázatáért - mely a Roppantott csatlakozó különösen mélyfúró tömlőkhöz címet viselte - 300 ezer forintot vihetett haza.

A harmadik helyezett Datki Zsolt László, aki a hagymával foglalkozott munkája során. Pályázatát A hagyma lappangó stádiumban levő életképességének sejtszintű gyors és hatékony felmérése, jellemzése címmel adta be. Százezer forintot vihetett haza.

Ormos Pál, az MTA Szegedi Biológiai Központ Biofizikai Intézetének igazgatója elmondta: a fiatalokat és az általuk megjelenő ötleteket támogatni kell, mert jó lenne, ha az innováció lenne az ország motorja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik a munkabeszüntetés

Folytatódik a sztrájk, miután a péntek kora esti egyeztetésen sem született megállapodás a BKV… Tovább olvasom