Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Ingyentankönyv: jövőre csak kölcsönbe

Jövőre az ingyenes tankönyveket már csak kölcsönbe kaphatják meg a diákok. A változtatás oka anyagi: Győr jóval kevesebb állami pénzt kap, amivel a diákokat és családjaikat támogathatja. A szülők azt kérdezik: ha vissza kell adni a könyvet, hogy érettségizik le a gyerek?
Az elmúlt hetekben a győri önkormányzati iskolák kéréssel fordultak azokhoz a gyerekekhez (és szüleikhez), akik ingyenes tankönyveket kaptak a tanév elején: ha jó állapotban meg tudták őrizni könyveiket, a tanév végén adják vissza azokat. A szülők ezt még el tudnák fogadni, de amikor a 2006/2007-es tanévre szóló igénylőlapon már azt látták vastag betűkkel szedve, hogy „elfogadom, az adott tanévre az iskolai könyvtár kölcsönzi gyermekem részére ingyenesen a tankönyvet, melyeket a tanév végén köteles vagyok jó állapotban visszaadni”, habitustól függően ki felháborodott, ki kétségbeesett. A legfontosabb kérdésük az volt: ha vissza kell adni a könyveket, miből tanuljon a gyermekük – mondjuk az érettségire?
Papp András, a győri oktatási iroda vezetője azzal kezdte válaszát: „Most még kérésről és nem kötelezésről van szó. Ezt az igényt ugyanis az év elején még nem közöltük, így ezek a könyvek egyelőre nem könyvtári darabok. A következő években azonban már minden új könyvet könyvtári állományból fogunk kiadni, és nyilvánvalóan elsőbbséget kapnak azok a tanulók, akik régi könyveik nagyobb részét jó állapotban hozták vissza.”

A diákok fele jogosult

A megyeszékhelyen – ebben a tanévben – a tanulók 47 százaléka jogosult ingyenes tankönyvellátásra. Ez elvileg történhet könyvtári kölcsönzéssel, tanulószobai tankönyvek biztosításával vagy a vásárláshoz nyújtott anyagi támogatással – Győrben eddig csak ez utóbbit alkalmazták az iskolák, ezért újdonság, hogy a könyvtári ellátást egyre nagyobb arányban szeretnék alkalmazni.
Ami a legfontosabb: az oktatási iroda szerint a tanulót semmi hátrány nem éri a könyvtári kölcsönzéssel. Azokat a könyveket ugyanis, melyekre továbbra is szüksége lehet, a tanév végén csak be kell mutatnia – a leltár miatt – és ugyanazt a könyvet újra kikölcsönözheti. De tény: szigorúbb lesz az elvárás a jó állapotú megőrzés, a további használhatóság érdekében.
„ A változást egyértelműen indokolja az a tény, hogy ebben a költségvetési évben Győr már nem számolhat azzal a tanulónkénti 2400 forintos állami normatív támogatással, amely az elmúlt években kiegészítette az ingyenes tankönyvekre jutó támogatás összegét – tette hozzá Papp András. – Ki kell mondani: nagyon hiányzik az az 53,5 millió forint, amelyet a 2400 forintos keretekből részben-egészben át tudtunk vezetni erre a célra. Az ingyenes tankönyvellátás keretéből egyelőre 33,6 millió forint hiányzik, és legalább 11 milliónak lenne indokoltan gazdája az egyéb támogatásra szorulók körében. Egyszerű kalkuláció szerint remélhető, hogy a tanév végén tankönyvtári állományba kerülő tankönyvek értéke megközelítheti a hiány összegét. Így nagy biztonsággal állítható, hogy minden támogatásra szoruló gyermeket megfelelő ellátásban tudunk részesíteni.”

Az iskolák sem örülnek

Az iskolák sem örülnek a kialakult helyzetnek – ebben semmi meglepő nincs. Akiket megkérdeztünk, több százezerrel, volt, aki milliókkal dobálózott, amikor arról esett szó, mennyivel jut kevesebb a tankönyvtámogatásra. Hozzátették: a szülőkkel nekik kell megküzdeniük, ráadásul úgy, hogy igazán meggyőző érvük nincs arra, miért szükséges ez a szigorítás. Főleg, mert a könyvek a kötés mentén rendre szétszakadnak egy év alatt...
Több visszajelzés szerint vannak szülők, akik jogosultságuk ellenére egy-egy könyvet szívesen megvennének a gyermeknek a könyvtári kölcsönzés helyett. Ennek elvben semmi akadálya nincs – tette még hozzá az oktatási iroda vezetője. Egyes munkafüzetek éppen azért nem kerülnek be a kötelező könyvcsomagba, mert azokat nyilvánvalóan nem lehet tankönyvtári könyvként kezelni.

Nem népszerű, de muszáj

Papp András azzal zárta nyilatkozatát: „A tankönyvpiacon uralkodó erőviszonyok nem a takarékosságról szólnak. Így nyilvánvalóan nem népszerű a tankönyvtári rendszer erőltetése sem. Ugyanakkor nem fogjuk feladni azt a határozott törekvést, hogy a kötelezően előírt tankönyvek ára egy takarékosan megállapított kereten belül maradjon. Mivel az iskola nem számíthat arra, hogy bárhonnan további kiegészítést kaphat túlméretezett tankönyvrendelése miatt, a szakiroda komoly önmérsékletre szólította fel az önkormányzat intézményeit.”

Változó árakon

A tankönyvcsomagok ára iskolától és évfolyamtól függően változik. Az általunk példának vett általános iskolai csomag nyelvkönyvek nélkül 5960, nyelvkönyvekkel 7238 forintba kerül – ezt lehet tehát ingyen vagy támogatással megkapni. De nem ritka, hogy a csomag ára – másik évfolyamokon – eléri vagy meghaladja a 10 ezer forintot is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 03.01.

Tovább olvasom