Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Ingyenes számon lehet bejelenteni a rendőri jogsértéseket

Keddtől ingyenesen hívható zöld számon jelezhetik az állampolgárok, ha úgy ítélik meg, hogy jogsértő módon intézkedtek velük szemben a rendőrök. A zöld számról Szabadfi Árpád dandártábornok, az országos rendőrfőkapitány helyettese beszélt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.
Elmondta: az új hívószám bevezetésének célja, hogy a törvénysértő rendőri intézkedésekre, a rendőrök által elkövetett bűncselekményekre, korrupcióra gyorsan fény derüljön. Az állampolgárok a 06-80-204-830-as telefonszámon jelenthetik be, ha törvénysértést, jogszabálysértést vagy olyan intézkedést észleltek, amelyek nem felelnek meg a szabályoknak.

A szám lehetővé teszi, hogy az állampolgár ne kerülhessen olyan helyzetbe, amikor nem mer, nem tud bemenni az érintett rendőri szervezethez, és panaszt tenni, attól félve, hogy nem fogják komolyan venni a bejelentését - mondta.

Szauter Zoltán alezredes, az ügyeleti osztály vezetője elmondta: a hívásokat 24 órában, két vonalon fogadják. Felhívta a figyelmet arra, hogy ezen a telefonszámon a bejelentéseket a személyazonosság azonosítására alkalmas módon kell megtenni, mert az anonim hívásokat a Telefontanú vonalára irányítják át.

Mint mondta, ha a bejelentés a rendőri intézkedés szakszerűségét kérdőjelezi meg, az állományilletékes vagy a közvetlen parancsnok vizsgálja ki az ügyet, ha pedig a bejelentés fegyelemsértés vagy bűncselekmény elkövetésére vonatkozik, az állományilletékes parancsnoknak 24 órán belül ki kell vizsgálnia a bejelentést.

A vizsgálat eredményéről tájékoztatni kell az országos rendőr-főkapitányságot, adott esetben az ügyészségi nyomozóhivatalt és a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatát is.

Szavai szerint a kialakított eljárási rend garantálja, hogy "nem fog elsikkadni semmiféle bejelentés".

Szabadfi Árpád egy virágcsokrot adott át a telefont kezelő rendőrnőnek, és elmondta: a zöld számra érkező bejelentéseket olyan türelmes kedélyállapotban kell fogadni, ahogyan a nő virágot kap.

Mint mondta, bízik abban, hogy a rendőrnő ilyen hangulatban fogja fogadni az olykor türelmetlen, ingerült bejelentéseket is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

350 új munkahely a mórahalmi gyümölcsfeldolgozóban

Térségi zöldség- és gyümölcsfeldolgozót és hűtőházat avattak az elmúlt napokban Mórahalmon. Az üzem… Tovább olvasom