Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Ingyen vihetőek szeméttelepre az ócska autók az EU-ban

A jövőben ingyen dobhatják szemétre használt személygépjárműveiket a kocsitulajdonos EU-polgárok. Egy uniós direktíva a költségeket az autógyártókra hárítja.
A rendelkezés a 2002 után gyártott személygépkocsik esetében már korábban is érvényben volt, ám most kiterjesztik a korábbi évjáratú autókra is - írja a BBC.

A járművek előállítása során felhasznált káros anyagok - így például a higany és az ólom - mennyiségét a gyártóknak csökkenteniük kell az új modellek esetében. A rendelkezés célja az, hogy megvalósíthatóvá váljon a forgalomba helyezett járművek több mint 80 százalékának újrahasznosítása.

Az autógyártók tiltakoznak, azzal érvelnek, hogy a direktíva több millió eurós többletkiadást ró az iparágra, és csőddel fenyegeti az így is küszködő autógyártókat.

Egy gépjármű átlagos élettartama 13,5 év. Csak az Egyesült Királyságban 2 millió személygépkocsit és teherautót visznek a járműtemetőbe évente. Tekintve, hogy az ócskavas ára az utóbbi években csökkent, a járművüktől megszabadulni akaró tulajdonosoknak mintegy 50 fontos díjat számolnak fel Angliában. A költség miatt több ezer járművet "hagytak el" az utakon. Ezek eltávolításának költségei a helyi hatóságokat terhelik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagy női táska egészségtelen

A New York Times egészségügyi mellékletében közöltek szerint a túlméretezett táskák divatja nyomán egyre több nőnek fáj a nyaka és a válla. Sokan táskacipelés közben még telefonálnak is, ezért még magasabbra húzzák a vállukat, görcs alakul ki az izomzatban. A tartásra kifejezetten rossz hatással van a nagyméretű, telipakolt női táska. Tovább olvasom