Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Ingyen köthetnek házasságot Hódmezővásárhelyen az ifjú párok

Ingyenesen biztosítja a házasságkötések szervezését a hódmezővásárhelyi önkormányzat - tájékoztatta Göbl Vilmos sajtóreferens az MTI-t.

A szervezést korábban a várossal szerződéses kapcsolatban álló gazdasági társaság díjazás ellenében vállalta, az összeg a 30 ezer forintot is elérhette.

A még 1982-ben megalkotott, a házasságkötési eljárásról szóló törvényerejű rendelet 2011. január 1-jétől hatályos módosítása felhatalmazást ad a települési önkormányzatoknak arra, hogy rendeletben határozzák meg a munkaidőn kívüli, így a hétvégén vagy a nem a hivatali helyiségben történő házasságkötések szabályait, valamint díjazását.

A felhatalmazás gyakorlatilag valamennyi házasságkötésre érvényes, hiszen az esküvőket elsősorban hétvégén tartják. A hódmezővásárhelyi önkormányzat a törvénymódosítást követően felbontotta a szerződést az említett gazdasági társasággal, a jövőben ingyenesen biztosítja mindenkinek az anyakönyvvezető előtti - akár hivatalban, akár hivatalon kívül, hétköznap vagy hétvégén kimondott - házassági eskütételt, valamint az ehhez kapcsolódó szervezést.

A sajtóreferens elmondta: az önkormányzat azért döntött e gesztus mellett, mert a házasság olyan alapvető intézménye a társadalomnak és biztos köteléke az emberi kapcsolatoknak, amelynek fontosságát elismerni, létrejöttét támogatni, társadalmi szerepét pedig erősíteni kell.

A házasságkötések száma az elmúlt években a Magyarországon tapasztalható tendenciának megfelelően Hódmezővásárhelyen is csökkent: míg 1998 és 2008 között minden évben több mint 200, addig 2009-ben 186, 2010-ben pedig csupán 177 pár mondta ki a boldogító igent az alföldi városban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődik az LMP kétnapos kongresszusa

Vasárnap kezdődik az LMP kétnapos, budapesti kongresszusa, amelyen többek között a párt szervezeti… Tovább olvasom