Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Ingázóknak nem kell nyelvvizsga

Az idei évtől törvény írja elő az 1998 óta Ausztriában élő külföldiek számára kötelező németnyelvtanfolyam elvégzését. A rendelkezés nem érinti az ingázó magyar munkavállalókat.
A törvény célja, hogy az országban élő külföldiek – mintegy harmincezerre tehető a számuk – eligazodjanak a mindennapok német nyelvhasználatában, és ne okozzon számukra kommunikációs problémát a bankok, orvosok, hivatalok felkeresése és ügyeik intézése. A letelepedési engedélyt kérők száma évente négyezer fővel gyarapodik.

A tanfolyam felét az osztrák állam fizeti

A törvény – amely megosztja a bevándorlókat is – végrehajtása egyelőre vontatottan halad, annak ellenére, hogy 400 kijelölt intézményben lehet elsajátítani az előírt tananyagot. A tanfolyam ára 363 euró, amelynek ötven százalékát az osztrák állam állja. Elvben az ellenőrzést is megoldották szomszédaink, hiszen a külföldiek tartózkodási engedélyét minden évben meg kell hosszabbítani. Azokat, akik nem tesznek eleget a nyelvvizsga követelményeinek, kiutasíthatják az országból.

Felesleges az aggodalom

A törvény nem kis riadalmat keltett a magyar munkavállalók körében. Aggodalmunk azonban felesleges.
– Ismereteim szerint a törvény csak azokra a külföldiekre vonatkozik, akik szeretnének letelepedni Ausztriában, vagy tartósan ott élnek – mondotta Szatmári József, a Vas Megyei Regionális Munkaügyi Központ munkatársa. – Ez azt jelenti, hogy az osztrák–magyar munkaügyi egyezmény keretében szomszédainknál munkát vállalókat nem kötelezik nyelvvizsgára. És azokat sem, akik szezonális, elsősorban mezőgazdasági munkára szerződnek. Természetesen akadhat olyan honfitársunk, aki a törvény hatálya alá esik, de akik tartósan Ausztriában élnek, azok bizonyára elsajátították már a nyelvet, ezért számukra nem okozhat gondot a nyelvvizsga.

Van, aki nem tart tőle...

Kelemen István már hosszú évek óta dolgozik festőként, hivatalos munkavállalási engedéllyel Burgenlandban.
– Naponta ingázok, hajnalban megyek, késő este érkezek haza Sopronba. Ennyi év alatt már megtanultam annyit németül, hogy eligazodjak a legszükségesebb területeken. Erre akaratlanul is rákényszerültem. A nyelvvizsgáról nem hallottam, és a főnököm sem tett említést róla, de ha esetleg köteleznek rá, akkor – mit tehetek – állok elébe.

...és van, aki reménykedik

– Tíz éve vagyok kamionsofőr, két éve dolgozom hivatalosan egy ausztriai fuvarozási vállalatnál – mondta Kovács Attila mosonmagyaróvári lakos. – Sem én, sem a kollégáim nem hallottunk még a bevezetendő nyelvvizsgáról. A nemzetközi jogosítvány kiadását egyébként nyelvi ismeretekhez kötik. Ötévenként, a jogosítvány meghosszabításakor tesztet kell kitölteni, amely három idegen nyelven tartalmaz a munkavégzéshez szükséges ismereteket. Mivel nem kívánok Ausztriában letelepedni, így remélhetőleg rám nem vonatkozik a törvény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívet azért mégsem cseréltek

Ezerötszáz jelentős – már elhunyt és még élő – magyar személyiség életrajzát,… Tovább olvasom