Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Ingatlanvásárlás külföldön

Az ár és a hely mellett elsősorban a hitelfeltételek alapján hoznak döntést külföldi, főként tengerparti üdülőingatlan vásárlásáról azok a magyarok, akik a befektetésnek ezt a kalandos formáját választják.
Míg 1996-ban mindössze heten adták a fejüket külföldi üdülőingatlan megvételére, tavaly már több százan tettek szert ilyen tulajdonra Európában vagy éppen a tengerentúlon. A szakemberek szerint leginkább befektetési céllal.


Vonzó hitelek

A külföldi ingatlanok kiválasztásában az ár és a hely mellett az egyéb feltételek is szerepet játszanak. Az amerikai vagy spanyolországi vásárlások élénkülésében például a szakértők oroszlánrészt tulajdonítanak a külföldiek számára is elérhető, s évek óta kedvező kamatszintű hiteleknek. Legalábbis az ingatlanforgalmazók tapasztalatai szerint a vásárlók kivétel nélkül igénybe veszik az 5-6 százalékos kamattal kínált jelzálogalapú hiteleket, és azok költségeit többnyire a hasznosításból, a bérbeadásból fedezik.


A legkedveltebb célpontok Florida apartman komplexumai. Czibere Ilona, a külföldi ingatlanok forgalmazására szakosodott Mitropa US Kft. ügyvezetője szerint ezek mellett nyomós érvet jelenthet, hogy a kinti adózási rendszer kedvezőbb a hazainál. A legszükségesebbekkel felszerelt kicsiny ingatlanoktól a luxusberendezésű villákig terjedő kínálati skálán a legnépszerűbbek a kisméretű, jól hasznosítható lakások, amelyek ára 100 ezer dollárnál kezdődik.

A 4,5-5,0 százalék körüli kamaton, 15 és 25 év közötti futamidővel hozzáférhető jelzálog alapú hitelek nyújtásánál az amerikai bankok - szemben a hosszadalmas hazai procedúrával - csak az önerő (ez a legtöbb esetben 30 százalék) meglétét vizsgálják, és a kölcsönt gyorsan folyósítják.

Szekeres Zoltán, a Magyar Ingatlan Szövetség főtitkára szerint a floridai turizmus rendkívül élénk, ami megalapozza a lakáskiadáson alapuló üzletet. A magyar vevők, úgy tűnik, élnek is a lehetőséggel. Az ingatlanközvetítők tapasztalata szerint a tulajdonosok szinte kivétel nélkül kérik a hasznosítást, mert a bevétel a legtöbb esetben fedezi a lakásfenntartás, valamint a hiteltörlesztés költségeit.


Hosszú a nyár Hispániában

Hasonlóak a lehetőségek Spanyolországban is, ahol a befektetés mellett - a gyorsabb megközelíthetőség miatt - már fontosabb szempont a saját célú hasznosítás is. A magyarok körében az egyik legnépszerűbb terület a Barcelonától 600 kilométerre délre elhelyezkedő Quesada, amely az elmúlt években épült ki apartman- és sorházakból, valamint luxusvillákból. Az árak errefelé - a hazait kissé meghaladva - 300-400 ezer forint körül mozognak négyzetméterenként; a lakások kezdőára 20 millió forint felett van.

A hitelkamatok hasonlóak az amerikaihoz, 4 és 6 százalék között mozognak, a futamidő szintén 15-25 év. A spanyol bankok is jelzálog alapú hiteleket ajánlanak, amihez 30-50 százalék önrészt kell teljesíteni. A spanyol ingatlanok értékesítésére szakosodott Evetex Kft.-nél úgy tapasztalják, hogy a tulajdonosok a legtöbbször itt is a hasznosítás mellett döntenek.

A lakásokat az itthoninál jóval hosszabb, 6-8 hónapos idegenforgalmi szezonban szinte mindig ki lehet adni - állítják az ingatlanforgalmazók -, ami fedezi a fenntartás költségeit és a hitel törlesztő részleteit is. A spanyol ingatlanok átlagosan évente 15-20 százalékkal növelik értéküket.

Közeli célpontok

Akinek azonban a gyors megközelíthetőség alapkritérium, annak az a legkézenfekvőbb, ha Horvátországban néz körül. Errefelé az árak is alacsonyabbak: egy új építésű apartmanhoz 270-320 ezer forintos négyzetméterenkénti áron lehet hozzájutni, míg egy használthoz 240-270 ezerért.

A vásárlás azonban igen nehézkes. Ahhoz például, hogy valaki itt lakást vehessen, a helyi hatóságok engedélyét kell kikérnie, ami szerencsés esetben 3-4 hónap alatt megvan, de számítani lehet akár egy-másfél éves procedúrára is. Bognár László, a horvátországi ingatlanokra specializálódott Kanga Ingatlan Iroda tulajdonosa szerint a kényelmetlenségek elkerüléséhez célszerű helyi céget alapítani, aminek az itthoniakhoz hasonlóak a feltételei.

Egy betéti társaságnak megfelelő tulajdoni formájú cég létrehozása 300 ezer forint körüli egyszeri, és 100 ezer forintos éves költséggel jár, viszont a cég a hasznosításból származó bevételeit és az ingatlan fenntartásának költségeit elszámolhatja. A hitelfelvétel azonban a magyar befektetők számára nem megoldott, így aki ott szándékozik befektetni, annak a teljes vételárral rendelkeznie kell.

Az ingatlanpiac Horvátországban - csakúgy, mint az infrastruktúra - közel sem annyira fejlett, mint a nyugati szomszédoknál, viszont szakértők szerint az alacsonyabb árak éppen ezért a későbbiekben jobban emelkedhetnek, mint másutt.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spanyolország biztos győzelemmel indított

Ötvenkét év után először rajtolt világbajnokságon győzelemmel a spanyol labdarúgó-válogatott. Az… Tovább olvasom