Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Ingatlanadó: fizetünk, de mennyit? Kiderítettük a számokat

Éves szinten kétmillió forint felett 0,25 százalék, 10 és 30 millió forint között 0,35 százalék, 30 millió forint felett pedig az ingatlan értékének 0,5 százaléka lenne az ingatlanadó mértéke, amelyet először jövő nyáron kellene fizetni.

Oszkó Péter pénzügyminiszter tartott prezentációt a tervezett 2010-es adócsomagról az MSZP informális frakcióülésén kedden; a több mint ötórás tanácskozás után Mesterházy Attila frakcióvezető a csomag tartalmáról semmilyen részletet nem mondott az újságíróknak. A frakcióvezető hangsúlyozta: ez volt az első konzultáció, és a tervezetben szereplő számok még változhatnak. Az MTI úgy tudja, a pénzügyminiszter ismertette az ingatlanadó bevezetésének módját és tervezett sávhatárait.

Kósa: nem

Fidesz elutasítja az ingatlanadót, és keddi elnökségi ülésén olyan határozatot hozott, hogy ha a következő választások után kormányra kerül, akkor mindenképpen eltörli - mondta keddi Kósa Lajos.
A tervek szerint az önkormányzatok vetnék ki az új adót, amelyet 2010. január 1-től vezetnének be, és két részletben kellene fizetni. Először jövő év júliusában az első félévi ingatlanadót fizetnék meg a tulajdonosok. A kabinet az ingatlanadóból évi 125 milliárdos bevétellel számol. Az, aki nem ért egyet az ingatanára megállapított értékkel, más értékbecslést kérhetne; az értékbecslők körét az állam határozná meg. A tulajdonosok erről a listáról választhatnának, de az értékbecslés költségét maguknak kellene állniuk. Ezzel a megoldással az Alkotmánybíróság korábbi aggályát küszöbölnék ki. A tervek szerint a nyugdíjasokat nem köteleznék az ingatlanadó megfizetésére, azt "feljegyeznék", és az örököst terhelné. Az állami intézmények és az egyházak teljes egészében mentesülnének e teher alól.

JÖN. Fotó: internet, illusztráció
JÖN. Fotó: internet, illusztráció


Az MTI úgy tudja, a tervek szerint a személyi jövedelemadó alsó sávhatára 5 millió forintra emelkedne, és a mostani 18 százalék helyett 17 lenne az alsó kulcsa. A felső kulcs 36-ról 32 százalékra csökkenne. Jövőre megszűnne a tételes eho, és a munkáltatói járulék idei öt százalékos csökkentését minden jövedelemre kiterjesztenék. A 2010-es adócsomag tartalmazza azt is, hogy a jelenlegi 25-ről 30 százalékra nőne az eva-kulcs.

Az MTI értesülési szerint az MSZP-frakció jelenlévő tagjai leginkább az ingatlanadót bírálták, egyebek mellett azért, mert az szerintük tovább csökkenti az MSZP támogatottságát, és tovább növeli a hátrányos helyzetűek terheit. És többen felvetették, hogy a nyugdíjasokat sértő az eljárás, mert az örököseikre így adósságot hagynának.

Mint mondta, a keddi konzultáció arról szólt, hogy a 2010-es adócsomag tekintetében melyek azok az elvárások, amelyek olyanná teszik a javaslatot, hogy a frakció megszavazza. Arról nem beszélt, hogy ezek az elvárások mit takarnak. Hozzátette: az informális frakcióülésen elhangzott javaslatokkal kapcsolatos számításokat a Pénzügyminisztérium elvégzi, és tovább egyeztetnek róluk.


Oszkó Péter pénzügyminiszter biztos benne, hogy sok ingatlanadót fog fizetni most épülő háza után - Népszava

Vagyonadót kell fizetni az értékesebb autók után, bevezetik az ingatlanadót, eltörlik a kisadókat, csökkennek a bérek utáni járulékok - a többi között ezek szerepelnek a kormány 2010-es adócsomagjában. Oszkó Péter pénzügyminiszter a Népszavának arról beszélt, hogy irreálisan magas lenne az ingatlanadó 1 százalékos kulcsa, de pontos számot nem mondott. A pénzügyminiszter azt is csak jövő héten tudja megmondani, hogy a 2-3 millió forintot érő lakások után kell-e fizetni. Az ingatlanok besorolását egyébként az önkormányzatok végzik majd.

Oszkó Péter szerint a megállapított értéket a nemzetközi tapasztalatok alapján csak a lakosság 1-2 százaléka vitatja majd. Itthon csak akkor kezdődhetnek pereskedések, ha az emberek fel tudják mérni, hogy mekkora teher az ingatlanadó, de a tárcavezető szerint évi 5-6 vagy 10 ezer forint miatt nem fognak tömegek bírósághoz fordulni. Oszkó Péter a lap kérdésére válaszolva elmondta: biztosan sok adót fog fizetni most épülő háza után, de a hozzá hasonló helyzetben lévő embereknek ezt vállalniuk kell.

Olvasóink írták

101 hozzászólás
 • 101. Muaddib 2009. május 14. 18:19
  „Kedves cigány pártolók halottak olyanról hogy ,,önkritika" és ,,beilleszkedés a társadalomba".
  Kedves cigányok, kezd elfogyni a türelme veletek szemben a Magyarnak folyamatos lopkodások, szemtelen hozzáállásotok ide vezetett. És erre ti azt mondjátok, hogy rasszisták.
  Duma. A magyarok többsége nem azért utálja a cigányt, mert olyan a színe, hanem az agresszivitásuk, a békés többség testi épségét és vagyonát veszélyeztető hozzáállásuk miatt.
  Csak rajtatok áll hogy ne legyen így. Szeretni valószínű sose fogunk benneteket de a békében élésre lehetne lehetőség, ha bejeznétek ezt a rasszistázást, és magatokba néznétek.”
 • 100. AHA. 2009. május 14. 18:07
  „Muaddib
  Legyenek köztük a celebek is.
  Azoktól 200-on van a vérnyomásom.”
 • 99. sagem 2009. május 14. 17:54
  „Túrabakancs 96! Köszönöm, hogy helyettem kimondtad! Bár nem olvastam a Gárdához kapcsolódó üzeneteket, de igenis érzem a társadalomban ezt a rettenetes cigánygyűlöletet! Ez valami eszméletlen! Már lassan megértem a férjemet, hogy fél, pedig nálunk még nem volt "pogrom", de lehet, hogy hamarosan lesz. Én nem vagyok cigány, és egy becsületes, dolgos emberrel kötöttem össze az életemet, neki szültem egy gyereket - most rettegjünk?!”
 • 98. Muaddib 2009. május 14. 17:31
  „AHA ...és a celebeket nem utáljuk? Vagy azokat beleértetted a buzikba?”
 • 97. AHA. 2009. május 14. 13:04
  „Túrabakancs !
  Nemcsak azokat!
  ...a komcsikat, a buzikat,meg a hatágú csillagosokat!”
 • 96. Túrabakancs 2009. május 14. 12:27
  „Az egy érdekes dolog, hogy anno a Gárda cikkhez 1600-hozzászólás érkezett, az ingatlanadóshoz pedig
  csupán 100-körüli! Nincsen nagy gond ebben az országban! :) ...csak a cigányokat utáljuk mint az állat...”
 • 95. jockey 2009. május 14. 11:24
  „Véleményem szerint nem kell különösebben aggódni az ingatlanadó miatt. Szakértők szerint 2010-ben lehetetlen bevezetni, mivel nem létezik a hozzá szükséges megfelelő nyilvántartás, illetve aggályos a "függgetlen" szakértők listája is, akikhez majd fordulni lehetne. Tehát az egész csak arra jó, hogy tovább csökkentse a "szocialisták" népszerűségét. Az meg nem baj. Ha viszont mégis bevezetnék ezek a gyökerek, a Fidesz első dolga lesz, hogy eltörli. A vaygonadó már okosabb gondolat volna, mivel lakni mindenkinek kell valahol, de hajó meg több milliós festmény nélkül azért valahogyan csak-csak eltengeti életét az ember.”
 • 94. szürkeszemü 2009. május 14. 11:08
  „Csak el kell utazni a Vatikánba.No,ott meglátni,hogy milyen gazdag az Egyház!!!!
  Mi egy élet munkájával építettük / sok egyéni munkával/ a családi házunkat adózott téglából stb.
  Felháborító amit a kormány tervez.Talán,ha a házépítésre fordított energiánkat és pénzünket
  kocsmázásra költöttük volna,akkor most nem lenne családi házunk és nem kellene attól félnünk.hogy a nyugdíjunkból hogyan fizetjük ki az ingatlanadót?!”
 • 93. Túrabakancs 2009. május 14. 10:58
  „Ha valaki mentességet kérne, akkor a fizetését meg kellene vizsgálni hogy miért nem tudja befizetni az
  adott sápot! Ez sajnos magával hozza az eddigi APEH vizsgálatot az adott személyre értve, tehát
  inkább fizetni kell, mindegy hogy miből. Ez egy ördögi kör sajnos. Legalábbis ezekről a vizsgálatokról
  tegnap hallottam a TV-ben.”
 • 92. AHA. 2009. május 14. 09:43
  „Csak az a baj,hogy amit ezek kitalálnak az be is szokott következni.
  Ez az ellenzős duma is csak vicc lehet!
  Majd megfenyegetik őket párton belül azt kész!”
 • 91. Goldmund 2009. május 14. 09:14
  „Ma reggel azt hallottam a rádióban, hogy az ingatlanadót az mszp-s OGY-képviselők egyharmada ellenzi. Ha kitartanak a véleményük mellett, nem megy át a változtatás. Esetleg kitör a balhé és a kormány is lemond.”
 • 90. Túrabakancs 2009. május 14. 08:36
  „Nem kell félni emberek, nem lesz itt semmiféle ingatlanadó! Egyszerű fizikai képtelenség hogy ezt jövőre
  be lehessen vezetni, az épületek felmérését nem lehet egyik napról a másikra végrehajtani! Ráadásul
  a jobboldal biztosan el fogja törölni ezt a rendeletet, nem is kérdés. Máshogyan kell a válságot kezelni.
  A vagyonadó már egy reális veszély, de ezt a társadalom jobban fogja sajnos tolerálni, hiszen az irigység
  és a rosszindulat ebben az országban a legnagyobb Európa szerte!”
 • 89. iker 2009. május 14. 07:37
  „még azt is lenyelném hogy az állami intézményeknek nem kell hisz ha belegondolsz az is a Mi adóforintjainkból menne..de hogy az egyházak is azt már nehezen emésztem meg..több pénzük van mint amennyit gondolnánk..”
 • 88. pancser 2009. május 14. 06:45
  „Bajnai csak olyasféle politikus mint az elefánt a porcelánboltban. A jövőjükért aggódó MSZP vezérek találtak végre valakit. De hol lesz Bajnai, az MSZP a jövő nyáron? Már csak az hiányzik, hogy gyereket is szednek adóba mint a törökök annak idején.”
 • 87. Zaraki_Kenpachi 2009. május 14. 01:09
  „Mi az, hogy az egyházak mentesülnek?????????????????????????

  Mi az, hogy az állami intézmények mentesülnek???????????????????????????”
 • 86. Goldmund 2009. május 14. 00:21
  „Úgy kalkulálom, hogy ha a jelenlegi közhangulat az OGY-választásig nem változik lényegesen, akkor a Fidesz 220-260 képviselőt küldhet a Parlamentbe (az egyszerűség kedvéért a KDNP-vel együtt számoltam őket). 193 fővel már lehet kormányt alakítani, 256 fővel megvan a 2/3-os többség.
  Az is lehet, hogy az ingatlanadón kenyértörésre kerül a sor az MSZP-képviselők és Bajnai között, és végül előrehozott választások lesznek.”
 • 85. iker 2009. május 13. 23:12
  „ez nagyon durva......van egy lakásom amiért fizetek, majd - van nekem s a férjemnek is egy egy bizonyos hányada a szüleinél mindannyian nyugdíjasok ugyebár...s majd utólag fizessem be kamatostul az adójukat miután a sajátomét kinyögtem!!!! hát egy nagy szart már elnézést rólam több bőrt nem húznak le!!! nem bánom én ki mit mond de ha másért nem azért a fideszre szavazok majd hogy ezt a trágyát eltöröljék...”
 • 84. libellula1980 2009. május 13. 22:56
  „Fligo, kíváncsívá tettél, melyik országra gondoltál ebben a mondatodban: "Külföldön eltörölnek bizonyos adókat, 20-30%-al csökkentik az árakat" ? Svájcra tuti nem vonatkozik, mert itt idén is 8-10%-kal emelik a betegbiztosítást, a lakbért is emelik, a fizetést csökkentik, sorolhatnám a dolgokat. Sőt ingatlanadó van Ausztriában, Olaszországban és Svájcban is. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy helyes, hanem azt, hogy felesleges más országokra hivatkozni, mindegyik országnak megvannak a maga hibái...
  Plusz szerintem, ezzel az ingatlanadós dologgal csak el akarják terelni a figyelmet vmi más aljasabb dologról, de remélem tévedek.”
 • 83. tgkv 2009. május 13. 22:41
  „Tisztelt:aranyközéput.Biztos ön benn hogy az alkotmányban bennt van a lakhatáshoz való jog?Lehet tévedek de én úgy emlékszem hogy a rendszerváltás utáni modositáskor ezt a passzust törölték.Ha mégis bennt vann akkor ezt a hajléktalanok ,kilakoltatottak, nem tudják?”
 • 82. kisokoska 2009. május 13. 22:00
  „Nem kell félni. Majd felpuhul mint a vaj”
101 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A miniszteri Audik nem zsugorodnak

Lekerült a napirendről a miniszteri Audik cseréje alacsonyabb kategóriájú autókra - írja a… Tovább olvasom