Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Influenza: Európa 21 országában csökkent, háromban emelkedett a betegek száma

Európa huszonegy országában csökkent az influenzaszerű megbetegedések előfordulása, ugyanakkor három országban az elmúlt héten is emelkedett a betegek száma.
Európa huszonegy országában csökkent az influenzaszerű megbetegedések előfordulása, ugyanakkor három országban az elmúlt héten is emelkedett a betegek száma - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hivatalos Facebook-oldalán szombaton.

"Európa már túljutott az influenzajárvány csúcsán" - írta az ÁNTSZ. Mint kifejtették, az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint 14 országban már két egymást követő héten regisztráltak visszaesést. Ugyanakkor Szlovákiában, Lengyelországban és Litvániában az elmúlt héten is nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma.

Földrajzilag kiterjedt járványról Magyarország mellett tíz ország adott jelentést: Ausztria, Szlovénia, Belgium, Észtország, Franciaország, Görögország, Lettország, Norvégia, Portugália és Svédország.

A 12. héten az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók közül vett légúti minták 43 százalékában mutatták ki az influenzavírust, csaknem ugyanannyiban, mint az előző héten. A bizonyítottan influenzavírus okozta megbetegedések 75 százalékáért az A vírus, negyedéért pedig a B vírus volt felelős. Az adatok azt mutatják, hogy tovább növekszik az influenza B vírus okozta megbetegedések aránya - olvasható az ÁNTSZ közleményében.

Az ECDC január közepén jelezte, hogy Európában megkezdődött a járvány. Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ február közepén számolt be arról, hogy az influenzaszerű megbetegedések száma átlépte a járványküszöböt.

Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos szerdai sajtótájékoztatón jelentette be: Magyarország túljutott az influenzajárvány csúcsán.

Molnár Zsuzsanna, az Országos Epidemiológiai Központ főorvosa elmondta: a fővárosban és 11 megyében már tetőzött a járvány. Három megyében továbbra is emelkedett az influenza miatt orvoshoz fordulók száma; Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 60 százalékkal, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében 7-10 százalékkal nőtt a betegek száma az előző héthez viszonyítva.

A főorvos azt is elmondta, hogy a 6-12. hét között az országos járványban a lakosság két százaléka, mintegy 200 ezer ember fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedések miatt. Kevesebben, mint tavaly, tehát az idei influenzajárvány nem volt olyan intenzív, mint az előző szezonban.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schmitt-ügy: tizenkilenc embert állított elő szombaton a BRFK a hidakról

Tizenkilenc embert állított elő pénteken a rendőrség közlekedési szabálysértés és jogszerű… Tovább olvasom