Kisalföld logö

2016. 12. 07. szerda - Ambrus -4°C | 2°C

Influenza - Tizenkét halálesetről tud az ÁNTSZ

Tizenkét olyan halálesetről értesült mostanáig az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), amely influenzás megbetegedéssel hozható összefüggésbe - közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) osztályvezető főorvosa szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.
Csohán Ágnes tájékoztatása szerint a mostani influenzaszezon eddigi tizenkét áldozata közül kilenc betegnél az influenza H1N1 vírusának, háromnál pedig a B vírusnak a jelenlétét igazolták. Az áldozatok között egy öt éven aluli gyermek volt, hatan a 35-59 év közöttiek, öten pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartoztak.

A tizenkét ember közül nyolc - egy vagy több krónikus betegség miatt - az influenza szempontjából a fokozottan veszélyeztettek csoportjába tartozott, így jogosultak lettek volna a térítésmentes védőoltásra, de nem voltak beoltva. Egy embernél nem találtak kockázati tényezőt, három esetben még nem zárultak le az erre irányuló vizsgálatok - mondta a főorvos.

Az OEK folyamatosan gyűjti az adatokat az influenzával összefüggésbe hozható halálesetekről. Csohán Ágnes hangsúlyozta: az adatgyűjtés célja az, hogy megállapítsák, Magyarországon mely lakosságcsoportok vannak a leginkább kitéve a súlyos, halálos kimenetelű influenza veszélyének.

A főorvos kitért arra: a halálesetek most közölt száma csak töredéke a ténylegesnek. Azt ugyanis, hogy hányan halnak meg egy influenzaszezonban, csak a későbbiekben - az úgynevezett többletmortalitásból (halandósági arányból) kiszámolva - lehet megállapítani.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állítsa meg a kormány a banki különadó áthárítását!

A Jobbik üdvözli, hogy a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének jelzésére végre a… Tovább olvasom