Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

Indulatok Sajóbábonyban

A városban felkorbácsolódtak az indulatok: szombaton volt ugyanis egy jobbikos gyűlés a településen, ahol nem csak helyiek vettek részt, és ez irritálta a helybeli romákat - tájékoztatta Nagy Imre, Sajóbábony polgármestere az MTI-t.

Több helyen biztonsági pontokat állított fel a rendőrség a Borsod megyei  Sajóbábonyban; a város bevezető szakaszán és belterületén is  rendőrök figyelnek a közrendre - jelentette az MTI tudósítója a  helyszínről.  

A helyi városháza előtt hétfő délelőtt többen gyülekeztek. Nagy Imre, Sajóbábony polgármestere szerint azért, mert korábban  egyeztetett helyi lakosokkal, valamint Bencs Gáborral, a Jobbik  helyi vezetőjével.

Az egyeztetésen megbeszélték azokat a  félreértéseket, amelyek előidézték a vasárnapi atrocitást - mondta.   

Hozzátette: a roma képviselők, vezetők ígéretet tettek arra,  hogy igyekeznek meggyőzni a helyieket, nincs olyan veszély, amelytől  tartaniuk kellene, ha azonban ők okoznak rendbontást, szembekerülnek  a törvénnyel.   

A polgármester azt is közölte: feladatuk a következő időszakban,  hogy kialakítsák a helyi városőrséget, amelyhez hasonló  Miskolc-Lyukóvölgyben már működik.   

Megjegyezte: az elmúlt fél évben nem volt komolyabb feszültség a  településen, bár előfordultak lopások, rablások.

Korábban:
Csendesen telt az éjszaka a Borsod megyei Sajóbábonyban, a fokozott rendőri  jelenlét már a település előtt, a 26-os számú főút elágazásánál  érezhető, ugyanis rendőrök szúrópróbaszerűen igazoltatják az arra  haladó járműveket - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.  

A településen kora reggel minden csendes és nyugodt. A bejáró dolgozók menetrend szerinti buszjáratokkal érkeznek a  városba, az út szélén már nincsenek csoportosuló személyek.  

Gaskó Bertalan, a Borsod megyei rendőr-főkapitányság szóvivője  az MTI-nek reggel elmondta: éjfél után a demonstráló csoportosulás  elhagyta a település határát, a helyi lakosok - akik szintén az út  mellett gyülekeztek - hazatértek, éjjel atrocitás nem történt.  

A fokozott rendőri jelenlét továbbra is jellemző a városban.   

Romák csoportosulnak éjszaka egy égő máglya mellett Sajóbábonyban az út szélén, miután a városban előzőleg többen összeverekedtek. Az eset vélhetően összefüggésbe van egy két nappal korábbi lakossági

Romák csoportosulnak éjszaka egy égő máglya mellett Sajóbábonyban az út szélén, miután a városban előzőleg többen összeverekedtek. Az eset vélhetően összefüggésbe van egy két nappal korábbi lakossági fórummal. Akkor a Jobbik rendezvényét próbálták megzavarni több tucatnyian, a rendőrség fellépésének köszönhetően azonban az nem sikerült. Egy nappal később azonban már történt összecsapás, mintegy 40-50 ember esett egymásnak, és egy autót is összetörtek. A rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre. MTI Fotó: Vajda JánosKorábban:
A város első embere úgy tudja, a romák egyebek mellett megfenyegették a Jobbik helyi vezetőjét is.

A korábban feloszlatott gárda tagjai erre újra megjelentek a településen, ez indította el konfliktust. "Most csend van a településen, de romák ácsorognak kinn az utcán, a gárda pedig a 26-os számú főút bekötőútjánál van" - sorolta a polgármester.

Hangsúlyozta: a rendőri erő biztosított, mindent megtesz azért, hogy helyreállítsa a rendet.

Az MTI-nek név nélkül nyilatkozó - korábban a feloszlatott Magyar Gárda tagja volt - személy közölte: nem ők provokáltak, nem ők kezdték a konfliktust.

Egy sajóbábonyi lakos azt mondta az MTI-nek: a Jobbik szombati meghallgatása, fóruma váltotta ki az indulatokat. A rendezvényen három szónok volt. Míg a fórum tartott, a cigányok körülbelül 200-300-an összegyűltek az esemény helyszíne, az iskola előtt. A rendőrök szombaton is kint voltak, vasárnap viszont elszabadultak az indulatok.
A romák egy piros színű Suzukit törtek össze, amely jelenleg is az út mentén áll, bezúzva az első, illetve a hátsó szélvédője is.

Müller Pálnét, a helyi élelmiszerbolt vezetőjét, szocialista önkormányzati képviselőt ütötte meg egy roma nő, mert rajta kérte számon, mintha ő szervezte volna a Jobbik lakossági fórumát. A képviselőnő hangsúlyozta: feljelentést tett a rendőrségen.

A településre az esti órákban több mint száz férfi és nő érkezett, akik közül többen a Magyar Gárda egyenruháját viselték. Mint az MTI helyszínen lévő tudósítójának elmondták, Nógrád, Borsod, Heves, de más megyékből is érkeztek. Őket a rendőrség nem engedte be a településre, amelynek határában és magában a kisvárosban továbbra is fokozott a rendőri jelenlét.

A város szélén legalább száz helybeli roma is gyülekezett, ők egy égő máglya mellett csoportosultak, és indulatos mondatokat kiabáltak a feléjük közelítőknek.

A település rendjének biztosítására kommandós ruhába öltözött rendőrök érkeztek este Sajóbábonyba - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről az este folyamán.

A rendőrök felkérték a helyieket: maradjanak otthon a közrend biztosítása érdekében.

Vereckei Csaba megyei rendőrfőkapitány és Lakatos Attila, a Borsod megyei cigányvajda egyeztetnek egymással a Sajóbábonyban kialakult feszültség megoldása érdekében - tudta meg az MTI tudósítója.

A megye rendőrfőkapitánya a történtek miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megye egész területére fokozott rendőri ellenőrzést rendelt el.
Az esetről Gaskó Bertalan, a megyei rendőrség szóvivője elmondta: garázdaság és testi sértés ügyében indított a rendőrség büntetőeljárást.

A város határában vasárnap késő este már nem lehetett látni gárdistákat, és a romák is lassan szétszéledtek, ugyanakkor a fokozott rendőri jelenlét továbbra is érezhető, mind a város felé vezető úton, mind a településen.

A Jobbik szerint a Sajóbábonyban bekövetkezett "sajnálatos és tragikus cigányterror" bebizonyította, hogy a parlamenti pártok olyan mértékben leépítették a rendőrséget és a rendvédelmi szerveket, hogy azok képtelenek megvédeni a magyar lakosságot.

A párt MTI-hez eljuttatott közleménye szerint kedden Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke és Kiss Róbert, az Új Magyar Gárda Mozgalom országos főkapitánya a helyszínen tájékozódik a kialakult helyzetről.

Helyreállt vasárnap estére Sajóbábonyban a közrend a településen bevezetett határozott rendőri intézkedéseknek köszönhetően - tájékoztatta a rendőrség az MTI-t vasárnap késő este.  

Olvasóink írták

157 hozzászólás
 • 157. lótusz 2009. november 18. 18:17
  „a cigányok fel vannak háborodva hogy a pénzért dolgozni kéne. a jobbiknak joga van fórumot tartani hisz 15% os párt lepipálva szdsz és mszp-t. de a cigóknak nincs joga bántalmazni senkit és szétverni autókat, meg fenyegetőzni hogy meghal ki jobbikos fórumra megy. és a politikai alakok köztük orbán is másképp adja elő hogy balhézott a gárda is. a gárda segít ahol tud és igenis erős és szeretik egyre többen. egyes politikusoknak pont ez fáj és minden trükköt bevetnek megtévesztés, lefizetés stb. szebb jövőt!!!!! szebb jövőt!!!!”
 • 156. Szebb_jovot 2009. november 18. 13:08
  „Ha szerinted az neonáci, aki nem akar mást, csak biztonságban, tisztességesen megélni a családjával, akkor sajnállak...
  Egyébként már az "utcai torlaszba" sem rakhat akármit az ember <moderálva>”
 • 155. tornacipő 2009. november 18. 11:55
  „moderálva sértő”
 • 154. Szebb_jovot 2009. november 18. 08:52
  „:D:D:D:D
  Szóval nézzétek meg..

  "az ellenség mozgását akadályozó utcai torlasz".hu odalon :D”
 • 153. Szebb_jovot 2009. november 18. 08:00
  „Gratulálok a moderátornak. :)
  Szerintem közöljétek le tisztességesen a híreket, akkor nem kell linkeket másolgatnom a fórumra.
  Szóval akit érdekel, az keressen rá erre a cikkre <moderálva>”
 • 152. Szebb_jovot 2009. november 18. 06:59
  „Ezt ajánlom mindenkinek...

  A Jobbik elnök és a Gárda főkapitány Sajóbábonyban - egy szemtanú elmondja az igazságot
  <moderálva>”
 • 151. Theramenes 2009. november 17. 22:22
  „Futóbab!
  129. hozzászólásoddal, szinte szóról szóra egyetértek!
  Kell már valaki, aki végre rendet teremt itt, ebben az országban! Politikamentesen, és higgadtan igyekszem, hozzászólni a témához, hisz "hideg fejjel, forró szívvel" kellene gondolkodnunk, akkor talán előbbre jutnánk!
  De kérdem én, melyik becsületes magyar állampolgárnak nem borul el az agya, amikor egyetemista fia, azzal hívja fel a telefonfülkéből, hogy hogy a Miskolc-Budapest vasútvonalon fényes délelőtt 2 fiatal cigány kirabolta, jól megtervezett módon. Utastársai nem mertek, a kalauz pedig nem tudott segíteni a kihalt vonaton!
  Vagy akkor, amikor a kemény munkával összekuporgatott munkanélküli vidéki pedagógus anya, örömmel adja gyerekének laptopra, mert egyeteme!n munkaeszköz, + 3 havi kauciót albérletre /mert a felsőoktatásban már kollégiumot sem mi8ndíg biztosítanak/, és amikor a gyanútlan tizenéves az ATM-ből kiveszi, mert fizetnie kell, 15 percig sem örülhetett, mert a forgalmas Üllői úton szintén 2 kigyúrt cigány beszorítja 1 kapualjba és elveszik, a kemény munkával megszerzett, és összekuporgatott pénzét?
  Hát persze, hogy magán kívül van a szülő és a gyerek is!
  És vajon mire költhették a könnyen szerzett pénzt? Biztosan nem iskolára!
  Addig, amíg az országban szabadon fosztogatnak és garázdálkodnak az ilyenek, sajnos sokan lesznek, akik a szélsőséghez csapódnak!
  Igenis van cigánybünözés!
  Attól, hogy agyonhallgatják a dolgot, és homokba dugják a fejüket a felelősök, attól még létezik!
  Csak sajnos ezek létezését nem a saját bőrükön érzik. Ha nem villákban, és kacsalábon forgó palotákban tengetnék életüket, hanem itt vidéken, ahol gyakran már sötétedés után ki sem merünk menni, máshogy gondolkodnának!
  Szükség van 1 erős rendőrségre, és 1 igazságos, felelős kjormányra!”
 • 150. xd86 2009. november 17. 20:02
  „http://www.youtube.com/watch?v=Y_xI6E3DyNc&feature=related

  nézzétek végig, nagyon találó!”
 • 149. Szebb_jovot 2009. november 17. 17:42
  „A második Trianont most készítik elő a kis barátaiddal karöltve, akik semmi ellen nem emelik fel a szavukat, együtt semmizik ki az országot, adnak el mindent töredék áron, játszanak ki minden egyes négyzetmétert egymásnak, vagy a gazdag rokonoknak "Felvásároljuk Manhattant, Lengyelországot és Magyarországot".
  Reagált erre valamit Viktorod? gondolom dörzsölte a tenyerét..
  Vagy hol vannak azokról a temetésekről, amikor a <moderálva..> magyarokat ölnek? Csak a romákéra kell elmenni?
  Nem tudom mit fognak csinálni, de hogy nem a gazdaságot építik újra, legalábbis nem a mienket, az tuti..”
 • 148. pancser 2009. november 17. 17:17
  „147!-hez! Ha narancsszínű köd helyett árpádsávos éjszaka jön <moderálva sértő> Akkor nem csak a cigányok kergetik az árpádsávosokat, hanem egész Európa. Bár sztem Vona Gábort külföldi titkosszolgálatok irányítják, nem mondom meg kik, de pontosan azok akik ellen a hívei hőbölögnek. A lényeg a magyar dmekrácia számoljon le szélsőjobbal!
  Ma a Fidesz a nyugodt erő, biztonságot nyújthat mindenkinek. Hogy nehéz lesz a gazdaság ujjáépítése? Sztem minden józan magyar ember tisztában van ezzel. Az áldozatot a legtöbbben hajlandóalk meghozni, ha bíznak az emberek. Márpedig bíznak. Minden Jobbikra leadott szavazat gyengíti a polgári oldalt, ezért kell a Jobbik vegyétek már észre!”
 • 147. kolombela 2009. november 17. 16:02
  „136. pancser 2009.11.17. 12:49
  Felébredhetnél már végre abból a narancsszínű ködből ,amiben leledzel. Likud Viktor ugyanabból a fajtából származik, mint a jelenlegi hatalom bitórlók, csak egy kicsitt okosabban tálalja politikáját és az olyanokmint te meg is eszik minden nap.
  Pár év múlva emlékezz szavamra Viktorban a szavazók kétharmada hatalmasat fog csalódni. Ez a nagy "nemzetieskedése" csak azt a célt szolgálja, hogy átverje a tömegeket.
  Ami pedig a lgfontosabb: az egy a tábor egy a zászló ideológia már nagyon régen megbukott, mikor a fidesz a biztosnak hitt választást elvesztette. Vedd már észre, hogy lejárt a lemez, cseréld kia korongot.”
 • 146. kolombela 2009. november 17. 15:55
  „134. Túrabakancs 2009.11.17. 11:37
  Ne húzd fel magad, Primax csak provokál. Tehetetlenségében nem tud már mit kitalálni. A szomorú az, hogy ő el sem tudja képzelni (mert más mintát nem ismer), hogy talán vannak olyan emberek, akik elsősorban az ország javát akarják, másodsorban a magukét. Ha egy kicsit gondolkodna, akkor megértené, hogy ha az országnak jó, akkor a polgárainak sem rossz. Persze csak azoknak, akik hajlandók dolgozni valamit, mindegy hogy mit.
  Egy biztos, a cigányság akkor is ugyanabban a szellemi és fizikai nihillben élne, ha mi lennénk a világ leggazdagabb országa.”
 • 145. fortuna54 2009. november 17. 15:43
  „moderálva off”
 • 144. fortuna54 2009. november 17. 15:38
  „85-ös hozzászollásomban irtam, Eva nem kell félni,az ugató kutya nem harap. Csak az maradt belölle,Eva nem kell félni.A többi mért van moderálva?”
 • 143. AHA 2009. november 17. 14:49
  „Miki2009
  Ne aggód jövőre talán itt a moderálásban is változások lesznek.”
 • 142. Miki2009 2009. november 17. 14:44
  „A moderátornak. Lehet, hogy személyeskedő volt de ez egy vélemény. Akkor szeretném kérni, hogy ha valaki pl Vona Gábort szidja annak a hozzászólását is törölje ki, mert az is személyeskedés.”
 • 141. Miki2009 2009. november 17. 14:37
  „moderálva személyeskedő”
 • 140. Miki2009 2009. november 17. 13:51
  „moderálva személyeskedő”
 • 139. kefefejű 2009. november 17. 13:23
  „136ra:
  Bezzeg a narancs-örs csupa becsületes, szerény, fedhetetlen szakemberek gyülekezete... Mindig mindenhez értenek, sőt csak ők tudják a tutit. Aki mást mond az hülye, tájékozatlan, hazaáruló, stb.
  Azért ha befagy Pesten a Duna, nehogy királlyá koronázzátok a labdazsonglőr majmotokat, mint annak idején Hunyadi Mátyást...”
 • 138. Griffin 2009. november 17. 13:19
  „137, szerintem a személyeskedő hozzászólás mindig a hozzászólót minősíti.Elnézésedet kérem, ha tévednék.”
157 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellopták a parkoló buszt

Elvitték a helyközi járatban közlekedő autóbuszt szombat éjjel a vezsenyi piactérről, a tolvajok… Tovább olvasom