Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Indulásra kész a magyar származású qrturista

Folytatás az 1. oldalról.

„ A felkészülés időszaka gyakorlatilag befejeződött. Úgy számolunk, hogy késő este hagyjuk el a Földet. Természetesen izgulok nagyon, és remélem, hogy nem lesz semmi baj. Már most úgy érzem, az qrutazás nagyon kellemes lesz” – zárta levelét az egyházasfalui gyökerekkel rendelkező amerikai milliárdos.
Charles Simonyi tervéről, miszerint a világon ötödik magánszemélyként részt vesz egy qrutazáson, a Kisalföld többször beszámolt (legutóbb március 10-én: A súlytalanság élményét is átélte már). Simonyi az elmúlt nyáron meglátogatta az Egyházasfaluban élő rokonait. Lapunknak adott interjújában elmondta, az utolsó néhány évben vált elérhetővé számára, hogy feljusson a világqrbe, amire korábban gondolni sem mert.
Fjodor Jurcsihin, Oleg Kotov, valamint Charles Simonyi a kétnapos záróvizsgán – kihúzott vizsgatétel szerint – szimulált rendkívüli helyzeteket oldott meg.
Az első feladat egy eldugult vizeletgyqjtő tartály kiürítése volt, majd közösen megjavítottak egy URH-rádiót,

helyreállították a kapcsolatot egy laptop és a fedélzeti

számítógép között, valamint eloltottak egy tüzet a lakó-

és munkahelyül szolgáló modul másának területén.
Végül Kotov és Simonyi elsősegélyben részesítette Jurcsihint, aki orrcsonttörést szimulált. A záróvizsga első napja jól sikerült, amit Simonyi két tapasztalt társának előzékenyen meg is köszönt. Ugyanakkor őt is dicsérte az alaplegénység, mondván, az 58 éves szoftverfejlesztő mérnöknek nem okozott gondot az qrrepülés fortélyainak elsajátítása, hiszen nagyszerq a szakképzettsége.
A vizsgát egyébként egy féléves felkészülési időszak előzte meg. Ennek során Simonyi kipróbálta a súlytalanság állapotát, laboratóriumban gyakorolta a vízre szállást (arra az esetre, ha a leszállóegység elvétené a landolást), továbbá túlélési gyakorlatot hajtott végre egy Moszkva környéki erdőben.
Az Excel és World számítógépes programok megalkotójának mintegy 22 millió dollárjába (négymilliárd forint) kerül az qrkaland, minek során 12 napot tölt a világqrben.
Mint korábban nyilatkozta, az utazás minden percét szeretné kihasználni, továbbá saját tudományos programja is van. A hazai gyártású Pille kozmikus sugárzásmérő mqszerrel végez méréseket, valamint olyan kísérleteket is szeretne elvégezni, amelyekben azt vizsgálja, hogy a súlytalanság miként hat az emberi vérre. Nagy felbontóképességq kamerával pedig videofelvételeket készít majd a Földről.
Charles Simonyi április 20-án tér vissza a Nemzetközi prállomásról a jelenleg ott dolgozó két – amerikai és orosz – kozmonautával, Jurcsihin és Kotov pedig legalább fél évig marad az qrállomáson.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tulipános nyílt nap

Győr. A Tulipános Általános Iskola (Rónay J. u. 4.) ma reggel 8 órától 10 óráig nyílt napot… Tovább olvasom