Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

IMF/EU-tárgyalások: londoni elemzők szerint az év vége felé várható a megállapodás

Londoni piaci elemzők szerint a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a magyar kormány az év vége felé megállapodik az új finanszírozási programról az IMF és az EU képviselőivel.
20:23 - Tovább erősödött a forint csütörtökön, miközben folytatódtak az egyeztetések az IMF/EU-delegáció és magyar partnereik között. A megállapodás fontosságát hangsúlyozó megnyilatkozások mellett Varga Mihály főtárgyaló a hitelösszegről elmondta: a 15 milliárd euró nem kormányálláspont, de ez áll legközelebb a piaci várakozásokhoz.

A javuló euró/dollár-jegyzéssel párhuzamosan erősödő térségbeli devizákkal együtt erősödött, idei árfolyamcsúcsa közelébe ért a forint csütörtök reggel. Az eurót délelőtt fél tízkor 283,70 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben az éjszaka folyamán tartott 284,40 forint körüli szint után. A legerősebb forintjegyzés csütörtök reggel 283,31 forinton történt, ami a május elején jellemző szintnek felel meg. A forint idei legerősebb árfolyamát május 3-án 282,23-as euró jegyzésen érte el.

Az IMF/EU-delegáció délelőtt a budapesti Városházán tárgyalt, ahol Tarlós István főpolgármester elsősorban a fővárosi közösségi közlekedésről és a finanszírozásáról adott tájékoztatást.

A főpolgármester a találkozó után újságíróknak elmondta, hogy a közösségi közlekedés középtávú finanszírozásához gondoskodni kell a behajtási díj pótlásáról, amelyet igyekeznek elsősorban a közigazgatás berkein belül megoldani, hogy se az üzleti szférának, se a lakosságnak ne jelentsen terhet.

Jelezte, hogy a tárgyalópartnerektől nem hangzott el kritika a város működését illetően, tetszett nekik a városüzemeltetési struktúra átalakítása, a megrendelői, végrehajtói és kontrollszerepek szétválasztása és az, hogy a BKV működtetésében 6 milliárd forint megtakarítást tudtak elérni, továbbá határozottan támogatták a buszágazat kiszervezését.

Tarlós István szólt arról is, hogy – bár nem a mostani egyeztetésen résztvevők a döntéshozók a kérdésben – kérte, a delegáció támogassa, hogy a főváros kapjon haladékot az előző városvezetés és közgyűlés szocialista, szabad demokrata többsége által a 4-es metró uniós támogatásának részeként vállalt dugódíj ügyében. Hozzátette, hamarosan a főváros és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hivatalosan is megkeresi az Európai Uniót a kérdésben.

Varga Mihály a Figyelőnek adott interjúban azt mondta, a keddi első tárgyalási forduló nyugodt, tárgyilagos megbeszélés volt. Közölte, két-három nap múlva már jobban kirajzolódnak az álláspontok, mielőtt pedig a jövő héten elutazna a delegáció, még tartanak egy záró egyeztetést.

Elmondta: a megbeszélés keretében ismertették, hogy 2013-14-re milyen makropályát várnak, és az IMF, az Európai Unió meg az Európai Központi Bank képviselői is elmondták, hogyan látják a helyzetet. Korábban elhangzott egy olyan miniszteri mondat, amely jövőre 2 százalékos növekedést célzott meg, de a parlament elfogadta a jövő évi költségvetés főszámait, és abban 1,6 százalékos GDP-növekedés szerepel - tette hozzá. Varga Mihály elismerte: vita van arról, hogy ezek a számok mennyire megalapozottak. "Mégis abból tudok kiindulni, ami a jövő évi költségvetési törvény fő számaiban van. Hogy ez meggyőzi-e az IMF-et vagy nem, az majd kiderül, mindenesetre azon leszek, hogy elfogadják."

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kizártnak tartotta, hogy a tranzakciós adó kapcsán engedjen Magyarország, mondván, országgyűlési döntés van róla, Varga Mihály kiemelte: a magyar kormány nem engedhet ilyen kérdésekben, hiszen az a feladata, hogy a parlamenti döntéseket végrehajtsa. Csak akkor lehet ebben változás, ha a törvényhozás megváltoztatja az adott törvényt. Kijelentette: vannak olyan kérdések, amelyekről van parlamenti döntés, de a megvalósítás a kormányra van bízva, ebben van mozgástér.

A tárgyalásokról elmondta: a IMF/EU-delegációnak 50-55 találkozója lesz egy hét alatt különböző intézményekkel és a kormányzati hierarchia legkülönbözőbb képviselőivel; találkoznak az MNB és a bankok képviselőivel is.

A várható megállapodásról elmondta: "abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy 2008 ősze óta az IMF termékpalettája kibővült. Az EU épp most javasol 2-3 új hitelezési struktúrát, az IMF termékeire hasonlítóakat. Egyébként továbbra is abból indulunk ki, hogy elővigyázatossági megállapodást szeretnénk kötni."

Arra a felvetésre, hogy valóban három évre 15 milliárd eurónyi hitelt szeretne a kormány, aláhúzta: "ez nem kormányálláspont, ezt én nyilatkoztam, abból kiindulva, hogy a piaci várakozásokhoz ez van legközelebb".

Martonyi János külügyminiszter a Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC) sajtótájékoztatóján az IMF/EU-tárgyalásokra utalva azt mondta, fontos tárgyalások indultak a héten, és az, hogy ezek eredményre vezessenek, nemcsak magyar, hanem európai érdek is.

Kerekes László, az üzleti tanács elnöke kijelentette, a HEBC tagvállalatai a minél gyorsabb IMF/EU-megállapodásban érdekeltek.

A Költségvetési Tanács közleményében úgy vélekedett: az IMF/EU-megállapodás létrejötte is mérsékelheti a kamatkiadások túlteljesülésének kockázatát az árfolyam további erősödése és a kockázati felárak csökkenése révén.

Londoni felzárkózó piaci elemzők helyzetértékelésükben a megállapodással kapcsolatban azt jósolták: a számos továbbra is nyitott kérdés ellenére változatlanul az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a magyar kormány "az év vége felé" megállapodik az új finanszírozási programról az IMF és az EU képviselőivel.

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter ugyanakkor nehéz és hosszú tárgyalásokról beszélt. Szerinte a megállapodás "láthatóan nem elővigyázatossági, hanem készenléti jellegű" hitelről szól majd. Hangsúlyozta: ha a tárgyalások során a makropályában nincs egyetértés, akkor egy olyan intézkedéscsomagban kell megállapodni, amely eleget tesz a nemzetközi szervezetek által megfogalmazott kiigazítási igénynek.

13:22 - A budapesti közösségi közlekedés középtávú finanszírozásáról, a városüzemeltetési struktúra átalakításáról, illetve a BKV járműállományáról tájékoztatta egyebek mellett Tarlós István főpolgármester a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság (EB) delegációját csütörtökön a Főpolgármesteri Hivatalban.

A városvezető a találkozót követően újságíróknak elmondta, hogy a közösségi közlekedés középtávú finanszírozásához gondoskodni kell a behajtási díj pótlásáról, amelyet igyekeznek elsősorban a közigazgatás berkein belül megoldani, hogy se az üzleti szférának, se a lakosságnak ne jelentsen terhet. Jelezte, hogy mindenekelőtt a forrásmegosztás átalakítása jöhet szóba, de ezen kívül természetesen "játszik" az elektronikus jegyrendszer bevezetése, nem zárható ki közművezetékek adója, ami nem a lakosságot érint, valamint a parkolási díjak fővároshoz rendelése. Jelezte, hogy a tárgyalópartnerektől nem hangzott el kritika a város működését illetően, tetszett nekik a városüzemeltetési struktúra átalakítása, a megrendelői, végrehajtói és kontrollszerepek szétválasztása, és az, hogy a BKV működtetésében 6 milliárd forint megtakarítást tudtak elérni, továbbá határozottan támogatták a buszágazat kiszervezését.

A főpolgármester tájékoztatása szerint egyetértés volt abban, hogy az állam olyan mértékben tud kivonulni a közösségi közlekedés finanszírozásából, amilyen ütemben a eltűnnek a költségvetésben mutatkozó lyukak. A városvezető arról is beszámolt, hogy érintették a BKV hiteleinek kérdését, s a delegáció "érdeklődéssel hallgatta azt a hagyatékot", amelyet az elhasznált, átlagosan 50 éves HÉV-, 40 éves metrószerelvények és 24 éves buszok jelentenek. Tudomásul vették, hogy ennek cseréje hihetetlen nagy teher – tette hozzá.

Tarlós István szólt arról is, hogy – bár nem a mostani egyeztetésen résztvevők a döntéshozók a kérdésben – kérte, a delegáció támogassa, hogy a főváros kapjon haladékot az előző városvezetés és közgyűlés szocialista, szabad demokrata többsége által, a 4-es metró uniós támogatásának részeként vállalt dugódíj ügyében. "A Fidesz megmentette a várost a dugódíjtól, de ez nem változtat azon, hogy harcolnunk kell azért, hogy a korábbi vállalás negatív következményei – például az uniós támogatás elvesztésének veszélye – ne váljon valósággá" – szögezte le a főpolgármester. Hozzátette, hogy hamarosan a főváros és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hivatalosan is megkeresi az Európai Uniót a kérdésben.

Kérdésre válaszolva szólt arról is, hogy belátható időn belül újra találkozik majd Iryna Ivaschenkóval, az IMF budapesti képviseletének vezetőjével.
A találkozón a Nemzetközi Valutaalap mellett részt vett Barbara Kauffmann, az Európai Bizottság delegációvezetője, a fővárost pedig Tarlós István mellett három helyettese, Bagdy Gábor, György István és Szeneczey Balázs, továbbá Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója képviselte. Az egyeztetésen képviseltette magát a nemzetgazdasági tárca is.

12:40 - A budapesti közösségi közlekedés középtávú finanszírozásáról, a városüzemeltetési struktúra átalakításáról, illetve a BKV járműállományáról tájékoztatta egyebek mellett Tarlós István főpolgármester a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság (EB) delegációját csütörtökön a Főpolgármesteri Hivatalban.

A városvezető a találkozót követően újságíróknak elmondta, hogy a közösségi közlekedés középtávú finanszírozásához gondoskodni kell a behajtási díj pótlásáról, amelyet igyekeznek elsősorban a közigazgatás berkein belül megoldani, hogy az se az üzleti szférának, se a lakosságnak ne jelentsen terhet.

Tarlós István jelezte, hogy a tárgyalópartnereknek tetszett a városüzemeltetési struktúra átalakítása, és az, hogy a BKV működtetésében 6 milliárd forint megtakarítást tudtak elérni, továbbá határozottan támogatták a buszágazat kiszervezését.

A főpolgármester arról is beszámolt, hogy érintették a BKV hiteleinek kérdését, az állam kivonulását a fővárosi közösségi közlekedés támogatásából, valamint a "hagyatékul" kapott elhasznált járműpark kérdését is.

12:36 - A számos továbbra is nyitott kérdés ellenére változatlanul az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a magyar kormány "az év vége felé" megállapodik az új finanszírozási programról az IMF és az EU képviselőivel - jósolták csütörtöki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési és elemzőrészlegének szakértői a héten kezdődött egyeztetések alkalmából befektetőknek összeállított prognózisukban annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a magyar kormány "éppen annyi rugalmasságot" fog tanúsítani, amennyi elégséges lesz az új megállapodáshoz.

A GS elemzői közölték: változatlanul úgy gondolják, hogy IMF/EU-program nélkül a kormány nem tudná megújítani jelentős devizaadósságát - "ha nem az idén, akkor 2013-ban és utána" -, és a 2014-es választások előtt nyilván nem akar megkockáztatni egy fizetésimérleg-válságot.

A Goldman Sachs londoni elemzői azt is feltételezik, hogy a nemzetközi hitelező szervezetek is elegendő rugalmasságot tanúsítanak majd a tárgyalások során, "főleg az EU, amely nem akar újabb válságot" egy uniós tagállamban.

A GS elemzése szerint mindkét fél "igencsak tudatában van" ezeknek a tényezőknek, és "közös érdekeik végül hozzájárulnak a konszenzus kiépítéséhez".

A ház várakozása szerint a kormány megpróbálja majd "minimalizálni" az új programhoz kapcsolódó feltételrendszert.

A GS londoni szakértői úgy vélekedtek azonban, hogy ha Magyarország kizárólag a piaci finanszírozásra akarna támaszkodni, az növelné a teljes kamatköltséget, mivel az ország az "olcsó IMF-finanszírozás" helyett a drágább kötvénypiacot venné igénybe.

A cég szerint a magyar gazdaságpolitika IMF/EU-felügyelete már 2013-ban jelentős megtakarításokat tenne lehetővé. A GS londoni elemzői úgy számolnak, hogy ha az új program révén a rövid és a hosszú lejárati idők esetében egyaránt 100 bázispontos hozamesés következik be, az önmagában 50 milliárd forint kamatmegtakarítást tenne lehetővé.

A cég szakértői mindent egybevetve október végét vagy novembert nevezték az IMF/EU-megállapodás valószínű időpontjának.

A Goldman Sachs szerint ugyanakkor megvan a kockázata az ennél későbbi megállapodásnak, különösen abban az esetben, ha Magyarországnak időközben sikerülne devizakötvényt kibocsátania.

A ház londoni elemzői szerint ez "alacsony valószínűségű, de nem lehetetlen forgatókönyv".

A GS elemzői azt jósolják, hogy megállapodás esetén az MNB az idén 0,50 százalékponttal, jövőre - fokozatosan - további 1,00 százalékponttal csökkentheti jelenleg 7,00 százalékos alapkamatát.

Más nagy londoni házak hasonló forgatókönyveket vázoltak fel a tárgyalások várható menetére és a valószínű jegybanki kamatpályára.

A JP Morgan londoni elemzőinek jelenlegi előrejelzése az, hogy szeptemberre vagy októberre jön létre a megállapodás; a ház egy "szabvány feltételrendszerű", 10-15 milliárd eurós készenléti csomagot valószínűsít.

A cég fenntartotta azt az alapeseti előrejelzését, hogy a Magyar Nemzeti Bank 2013 első negyedévének végéig összesen 1,00 százalékponttal csökkenti jelenleg 7,00 százalékos alapkamatát.

Korábban:

Varga Mihály szerint az IMF-fel folytatott keddi első tárgyalási forduló nyugodt, tárgyilagos megbeszélés volt; a Figyelő csütörtöki számában közölt interjúban a tárca nélküli miniszter elmondta, abban állapodtak meg, hogy a tárgyalásokat menet közben nem kommentálják.

Közölte, két-három nap múlva már jobban kirajzolódnak az álláspontok, mielőtt pedig a jövő héten elutazna a delegáció, még tartanak egy záró egyeztetést.

A tárca nélküli miniszter a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU) a héten megkezdett hiteltárgyalások eddigi menetéről elmondta: tárgyilagos megbeszélés keretében ismertették, hogy 2013-14-re milyen makropályát várnak, s az IMF, az Európai Unió és az Európai Központi Bank képviselői is elmondták, hogyan látják a helyzetet.

Elmondta: korábban elhangzott egy olyan miniszteri mondat, amely jövőre 2 százalékos növekedést célzott meg, de a parlament elfogadta a jövő évi költségvetést, s abban 1,6 százalékos GDP-növekedés szerepel.

Kifejtette: elképzelhető, hogy ha idén a kormány által várt 0,1 százaléknál alacsonyabb lesz a gazdasági növekedés, akkor az alacsonyabb bázis miatt ez a szám változhat, magasabb lehet. Hozzátette: az az aranyszabály nem érvényes jelenleg, hogy a magyar növekedés a német gazdasági növekedés kétszerese.

"Azt viszont feltételezem, hogy a magyar gazdaság, egy felzárkózó ország gazdasága, képes olyan ütemben bővülni, mint a német. Ez viszont reálissá teszi az 1,6 százalékot" - elemezte a miniszter.

Varga Mihály elismerte: vita van arról, hogy ezek a számok mennyire megalapozottak. "Mégis abból tudok kiindulni, ami a jövő évi költségvetési törvény fő számaiban van. Hogy ez meggyőzi-e az IMF-et vagy nem, az majd kiderül, mindenesetre azon leszek, hogy elfogadják" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, mi lesz, ha mégsem jutnak közös nevezőre, úgy válaszolt: "A klasszikus modell szerint három lehetőség van. Vagy felállunk az asztaltól és azt mondjuk, hogy ha még ezekben sem tudunk megegyezni, akkor üljünk inkább később vissza."

A második lehetőség, hogy a magyar kormány hiszi el az ő számaikat. Hozzátette: "Ezt most nem tartom valószínűnek. A harmadik variáció pedig az, hogy mégiscsak mi győzzük meg őket, esetleg azzal, hogy várjuk meg a második negyedéves GDP adatokat, és ez alapján folytassuk a tárgyalásokat."

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a tranzakciós adó kapcsán kizártnak tartotta, hogy ebből engedjen Magyarország, mondván, országgyűlési döntés van róla, Varga Mihály kiemelte: a magyar kormány nem engedhet ilyen kérdésekben, hisz az a feladata, hogy a parlamenti döntéseket végrehajtsa. Csak akkor lehet ebben változás, ha a törvényhozás megváltoztatja az adott törvényt.

Kijelentette: vannak olyan kérdések, amelyekről van parlamenti döntés, de a megvalósítás a kormányra van bízva, ebben van mozgástér.

A tárgyalásokról elmondta: a IMF/EU-delegációnak összesen 50-55 találkozója lesz egy hét alatt különböző intézményekkel és a kormányzati hierarchia legkülönbözőbb képviselőivel, találkoznak még Budapest főpolgármesterével, az MNB és a bankok képviselőivel.

Arra a felvetésre, hogy a nemzetgazdasági minisztériumban kivel tárgyalnak majd az IMF/EU képviselői, mivel Matolcsy György miniszter éppen most ment szabadságra, kijelentette: több találkozó is lesz a tárca képviselőivel. "Úgy tudom egyébként, fennáll annak a lehetősége, hogy miniszteri találkozó is lesz" - fűzte hozzá.

A várható hitelmegállapodásról elmondta: "amíg a tárgyalásokon hivatalosan is el nem hangzik, hogy mit kínál az IMF, addig van mozgástér. A mostani egyeztetések azonban még nem az ajánlatokról szólnak. Egyébként abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy 2008 ősze óta az IMF termékpalettája kibővült. Az EU épp most javasol 2-3 új hitelezési struktúrát, az IMF termékeire hasonlítóakat. Egyébként továbbra is abból indulunk ki, hogy elővigyázatossági megállapodást szeretnénk kötni."

Szerinte a nemzetközi szervezetek a reális makropályához fognak ragaszkodni. Az adózással kapcsolatos kérdéseket részletkérdésnek tekinti Varga Mihály, aki elmondta: "Persze, fontos részletek ezek, mert amikor azt mondjuk, hogy az adórendszernek a fogyasztás felé kell eltolódnia a munkát terhelő adók felől, akkor ez ki is jelöli, hogy az egykulcsos rendszerhez nem tudunk hozzányúlni".

Arra a felvetésre, hogy valóban három évre 15 milliárd eurónyi hitelt szeretne a kormány, aláhúzta: "ez nem kormányálláspont, ezt én nyilatkoztam, abból kiindulva, hogy a piaci várakozásokhoz ez van legközelebb".

Arra a kérdésre, mi az, amiben a legvégső esetben sem enged a kormány, kijelentette: ilyen tételes lista nincs. Rámutatott: az ingatlanadó esetében az alkotmánybírósági ítélet is korlátozást jelent ebben a kérdésben. "A vagyonadót nem tartom reálisnak, ráadásul önkormányzati szinten már van. Az egykulcsos adóban türelmet fogunk kérni " - hangsúlyozta miniszter.,

Az IMF-fel kötendő mostani megállapodás nyilvánosságáról elmondta: "Vannak olyan titkos záradékok is, amelyek soha nem kerülnek nyilvánosságra. Mi ellenben csak olyan megállapodást tudunk elfogadni, amelynek nincs semmilyen titkos része. Ha megvan a megállapodás, akkor nyilvánosságra fogjuk azt hozni."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmentették tisztségéből Nyitrai Zsoltot

Felmentette tisztségéből Nyitrai Zsoltot, a kormányzati konzultációkért felelős miniszterelnöki… Tovább olvasom