Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

IMF: számos kérdés maradt nyitva

A Nemzetközi Valutalap (IMF) szombaton az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a magyar kormánnyal folytatott tárgyalásokon ugyan sok a közös alap, de "számos kérdés nyitva maradt".
A küldöttség tehát visszatér Washingtonba, és "a fennmaradó nézeteltérések áthidalására törekszik" - írták. Az IMF közleménye rámutat, hogy a magyar gazdaság az exportnak köszönhetően kilábalt a mély válságból, de a hazai kereslet a hitelezési és munkaerő-piaci nehézségek miatt gyenge. A nemzetközi pénzügyi szervezet szerint a hazai össztermék (GDP) az idén 0,6 százalékkal, jövőre pedig 2,5 és 2,66 százalék közötti mértékben bővülhet, míg az infláció az idén és 2011-ben is csökkenhet.

Magyarországon jelentős előrehaladást sikerült elérni a gazdasági helyzet javításában a készenléti hitelkeret, a körültekintő makrogazdasági politika és a pénzügyi szektor szabályozásának szigorítása révén - áll a közleményben. Az IMF megállapítja: júniusig nagyjából megfelelően teljesült a készenléti hitelkeretről szóló megegyezésben foglalt célok teljesítése mennyiségi és szerkezeti szempontból egyaránt. Ugyanakkor még nagyobb erőfeszítésekre van szükség az elért eredmények megőrzése érdekében, és azért, hogy Magyarország fenntartható növekedési pályára álljon - fogalmaz közleményében az IMF.

A 2010-re tervezett 3,8 százalékos GDP-arányos költségvetési hiány és a deficit 3 százalék alá szorítása jövőre megfelel a szükséges konszolidációnak, de ehhez további, nehéz intézkedéseket kell hozni a bevételi oldalon - ahol a pénzintézetek tervezett megadóztatása akadályozza a növekedést és a hitelnyújtást - és a kiadási oldalon is. Mindezek mellett át kell alakítani a veszteséges állami nagyvállalatokat, hogy mérséklődjön a költségvetésre nehezedő nyomás.

Az IMF hangsúlyozza, hogy segítséget kell nyújtani a legsebezhetőbbeknek, de a támogatásnak átláthatónak és célzottnak kell lennie. Az IMF küldöttsége az utóbbi két héten intenzív tárgyalásokat folytatott a magyar illetékesekkel. Az álláspontok számos kérdésben egyeznek, de nyitott kérdések is maradtak, az IMF azonban - amelynek küldöttsége visszatér Washingtonba, a szervezet székhelyére - továbbra is aktív együttműködésre törekszik a magyar féllel a fennmaradt nézeteltérések áthidalása érdekében - áll a nemzetközi pénzügyi szervezet közleményében.

Olvasóink írták

 • 7. GYMS 2010. július 19. 09:37
  „5. írja: "...Ha meglépik, tartósan javulhat az emberek életkörülménye..."

  Ez az elmúlt húsz év legnagyobb hazugsága és mindenki, ismétlem MINDENKI tudja, hogy az ilyen szöveg szimpla porhintés, semmi más!”
 • 6. GYMS 2010. július 19. 09:34
  „A magyar OTP-nek van elég pénze a gigantikus nyereségéből, hogy a ráeső részt kifizesse, de nincsenek elég jó külkapcsolatai.
  A külföldi bankoknak szintén van elég pénze, hogy gigantikus nyereségükből fizessenek,de mivel jók a kapcsolatai az IMF-fel, meg az EU-val, hát elmentek sírni, hogy ez a nyomorult kormány koldusbotra akarja őket juttatni.
  Bankár ment a bankárhoz... És mint tudjuk, bankár a bankárnak (holló a hollónak) nem kaparja ki a szemét. Ezért aztán magabiztos mosollyal lejöttek a "nagy mogulok" a "gyarmatra" és mivel nem azt kapták, amire számítottak, durcásan elhúztak.
  Nos, ettől még ezen a héten a 200 milliárdos bankadót megszavazza a Magyar Köztársaság Országgyűlése és az "offshore-lovag"-nak is be kell majd érnie szaros 2 "misivel" havonta.
  A hiánycél meg marad 3,8 %, tehát a "nagy mogul" legfőbb óhaja teljesítve vagyon.
  A tárgyalások pedig ott fognak folytatódni, ahol abbamaradtak, oszt jó napot.”
 • 5. greenie 2010. július 19. 09:22
  „Már előre látom tisztel megválasztott kormányunk kommunikációját a jövőben. Az IMF és EU megszorításokat akar, mi bankadót. Konokult ellenálltunk, de hát sajna nem volt mit tenni, megszorításokat kell bevezeteni. Nem a mi hibánk, hanem az a mocskos, kapitalita nyugat akarja ezt.
  Emberek ÉBRESZTŐ! Ez már a kampányban is jól tudták a tisztelt nagyérdemű szakértő kormánytagok, hogy et kell tenni, nincs más választás a magyar gazdaság fellendítésére. Egy kicsit át kell strukturálni az állami kiadásokat. Igen, ezek megszorításokkal járnak. De ezt meg kell lépni. Ha meglépik, tartósan javulhat az emberek életkörülménye.
  Így inkább a kedves kormány játsza a nagyfiut, és a lépései hatására folyamatosan gyengül a forint. Tisztelt állampolgárok. Nem veszitek észre, hogy így is megfizetitek a jattot, de így a bankoknak. Ahelyett, hogy saját életkörélményeitek javítására fordítanátok.
  Hát e kellett nektek!”
 • 4. piteam 2010. július 19. 05:32
  „Jó lenne azt az örök törvényt megtanulni és megfogadni: "AMINEK ellenállsz, az ERŐre kap !
  Még a nagyon-agyon tanult politikusainknak is, nemhogy az egyszerú embernek.”
 • 3. pirosász 2010. július 18. 20:52
  „IMF= HALÁL!!!!”
 • 2. Panka40 2010. július 18. 16:29
  „Majd csak nézzétek meg holnap az árfolyamokat.....már előre el vagyok keseredve
  A magyar családok megint pár ezressel többet fizethetnek a devizahitelükért. Ugyanott vannak a törlesztőrészletek, mint a válság kirobbanása után. Nehezen bírják már a MÉG fizetni tudók is.
  Mi készül itt? Nem tudom elhinni, hogy nincs előre valamilyen terv, vagy forgatókönyv a háttérben.
  Nem kellene ennyire hülyének nézni az embereket.”
 • 1. lacuslaszlo 2010. július 18. 14:44
  „A nagyon nagy "független " közgazdászcsoport-
  Járai Zsigmond, Szász Károly, Adamecz Péter, Arnold Mihály, Soós Lőrinc, Deák Klára, Pakucs János, Rózsás-Adela-Isabella, Novoszáth Péter, Csizmadia Norbert, Szapáry György, Auth Henrik, Mellár Tamás, Náray-Szabó Gábor, Bánki Frigyes, Faggyas Sándor, Nagy Viktória, Rózsás Tamás, Kovács Antal Ferenc, Botos Balázs, Bod Péter Ákos, Heim Péter, Gazsó L. Ferenc, Töröcskei István, Harczi Marianna, Csordás László, Sebestyén Tibor, Subai József, Horváth Zoltán-
  nem talált fogást az EU és IMF követeléseinek kivédésére. Illene már kormányozni, nem csak annak látszatát kelteni !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illés Zoltán: Döbbenetes, ami az árvíz után történik

Elfogadhatatlannak, felháborítónak és döbbenetesnek nevezte Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési… Tovább olvasom