Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

IMF: július 17-én kezdődnek a tárgyalások

Július 17-én Budapesten megkezdődnek Magyarország pénzügyi tárgyalásai az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal - jelentette be pénteken Brüsszelben az Európai Bizottság szóvivője.
Július 17-én érkezik Budapestre az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalóküldöttsége, ezt követően hamarosan megkezdődhetnek a hiteltárgyalások Magyarországgal - tudatta az Európai Bizottság pénteken, miután a magyar parlament megszavazta a jegybanktörvény módosítását. Az IMF és Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter is megerősítette a hírt.

A Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosításával az IMF mellett az Európai Központi Bank (EKB) és az Európai Bizottság (EB) is egyetért. A kormánypártok, az MSZP és az LMP támogatásával elfogadott jogszabály szerint a jegybankelnök és a monetáristanács-tagok felmentésére irányuló javaslat csak magyar vagy az uniós bíróság - az EKB alapokmányában meghatározott feltételek fennállását megállapító - jogerős döntése után terjeszthető a köztársasági elnök, illetve - a tanácstagok esetében - az Országgyűlés elé.

A kihirdetését követő napon hatályba lépő törvénymódosítás értelmében a legalább öt-, legfeljebb kilenctagú monetáris tanácsban a külső, a parlament által megválasztott tagok száma nem érheti el a belső tagok - azaz az elnök és az alelnökök - számának kétszeresét. Az új szabályok szerint a tanácsnak nem kell megküldenie napirendjét a kormánynak, a kabinet képviselője pedig nem vesz részt a testület ülésein, miután az erről szóló paragrafusokat hatályon kívül helyezték.

Orbán Viktor az MR1-Kossuth rádió 180 perc című műsorában közölte, a nemzeti bankról szóló törvény módosításának parlamenti elfogadása után "bármikor beeshetnek" az IMF képviselői a Magyarországgal való hivatalos tárgyalások megkezdésére. Arra a felvetésre, hogy a jegybanktörvény-módosítás megszavazása után "pár percen belül lehet időpontot kérni a valutaalaptól", azt felelte: "nem kell kérni időpontot, jönnek ők (...), bármikor beeshetnek mostantól". Hangsúlyozta, szerinte az IMF-hitel értelme a pozíciójavítás, nem pedig a túlélés.

Olivier Bailly, a bizottság szóvivője Brüsszelben közölte: július 17-én érkezik Budapestre az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalóküldöttsége, ezt követően hamarosan megkezdődhetnek a hiteltárgyalások Magyarországgal. Bejelentette: az uniós javaslattevő-végrehajtó testület megszünteti a jegybanki függetlenség kérdésével kapcsolatban Magyarország ellen korábban indított kötelezettségszegési eljárást.

A szóvivő közölte, hogy július 17-re vették tervbe az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF küldöttségének Budapestre érkezését. "Az Európai Bizottság és az IMF hamarosan megkezdi a tárgyalásokat az elővigyázatossági programról. Ezzel összefüggésben közös EU-IMF küldöttség látogatását vették tervbe július 17-ére. A tárgyalások sikeres kimenetele érdekében a bizottság számít a magyar hatóságok nyitottságára, arra, hogy valódi politikai párbeszédbe bocsátkoznak" - mondta Olivier Bailly.

Az IMF magyarországi képviseletének vezetője, Iryna Ivaschenko az MTI-vel közölte: "Az IMF/EU közös küldöttsége július 17-25. között Budapesten tartózkodik majd, hogy a magyar fél kérésének megfelelően megkezdje a tárgyalásokat az IMF/EU támogatási programról".

Varga Mihály nemzetközi hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter is megerősítette a dátumot. Kiemelte: Olli Rehn uniós biztos a héten küldött levelet arról, hogy "amennyiben a módosítást elfogadjuk, akkor részükről sincs semmi akadálya a tárgyalások megkezdésének". Emellett a jegybanktörvény eredeti változatát korábban kifogásoló EKB is olyan véleményt küldött, amelyben a jelzett módosításokat támogatta - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosításának pénteki elfogadásával fontos állomásához érkezett az a folyamat, amely a magyar gazdaság stabilizálását és megújítását jelenti. A módosítás elfogadására utalva elmondta: "amit korábban ígértünk és amiben egy egészséges kompromisszumot kötöttünk a partnereinkkel, most megtörtént".

Varga Mihály közölte: továbbra is reálisnak érzi, hogy a hitelmegállapodás értéke közel lesz a piac által várt 15 milliárd euróhoz.
Az ING és az MKB Bank vezető elemzői az MTI megkeresésére egybehangzóan úgy vélték: a piac már beárazta a hiteltárgyalások elindulását, az egyeztetéseken azonban akadhatnak bizonytalanságok a napokban bejelentett intézkedések, így például a tranzakciós adó kiterjesztése miatt.

Kondrát Zsolt, az MKB vezető elemzője szerint a tárgyalásokon az "EU/IMF-páros" szembesülni fog azokkal az utóbbi napokban bejelentett intézkedésekkel - tranzakciós adó kiterjesztése a jegybankra és a Magyar Államkincstárra, illetve a 300 milliárd forintos munkahelyvédelmi csomag -, amelyek kérdőjeleket vetnek fel a jegybanki függetlenséggel kapcsolatban, illetve lyukat üthetnek a jövő évi költségvetésben. Az ING-s Németh Dávid szerint a pénteki bejelentés kedvező hangulatot adhat a forintnak és a forinteszközöknek, ugyanakkor ez a hatás mérsékelt lehet.

Londoni felzárkózó piaci elemzők is úgy vélték, a piac már beárazta az IMF/EU-tárgyalások nyári kezdetét, így az unió és a valutaalap küldöttségének július 17-ei budapesti érkezéséről szóló pénteki bejelentést várhatóan nem követik jelentősebb árfolyammozgások.

A küldöttség érkezésének bejelentése után nem mozdult jelentősebben a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók (CDS) árazása a londoni piacon. A CMA adatszolgáltató cég szakelemzői az MTI kérdésére elmondták, hogy az irányadó magyar szuverén kötvény CDS-középárfolyama enyhe drágulással 508 bázispont volt a péntek délutáni londoni kereskedésben az 502,4 bázispontos előző záró után.

Nem befolyásolta pénteken a forint árfolyamának alakulását a magyar IMF/EU-hitelprogramról szóló tárgyaláskezdés tényének megerősítése, az árfolyama az euró/dollár jegyzés alakulását követte.

Olvasóink írták

 • 7. load 2012. július 07. 16:49
  „2. Túrabakancs
  Hol ír ilyet a Portfolio?
  Kérlek, add a linket!
  Sajnos nem lehet neked hinni, mert kritikátlanul, a tények figyelembevétele nélkül szajkózod Orbán kommunikációs blöffjeit.
  Alig három hete azt mondta, hogy a két évvel ezelőtti 2,5 millió adófizetőkhöz képest, ma 3,8 millióan fizetnek adót.
  Ez így nagyjából rendben is lenne, csak elfelejtette hozzátenni, hogy a mai 3,8 millió adójából az államkasszába 500 milliárddal kevesebb folyik be, mint a korábbi 2,5 millió adófizetőéből.
  A miniszterelnök már sokadjára elmondta, hogy két évvel ezelőtt rosszabb helyzetben voltunk, mint a görögök. Te ezt is elhiszed, de a számokat nézve ez nem igaz.
  Az igazság az, hogy a költségvetés éves hiánya a görögöknél két évvel ezelőtt (2009) 15% felett volt. Ezzel szemben nálunk 3,6% lett.
  Ugyanebben az évben a gazdaság 1,2%-al növekedett, a görögöké 3%-al csökkent.
  A görög államadósság akkor a GDP 140%-a volt, a miénk valamivel 80% felett.
  Az állami média és a fideszes pártmédia napokig szajkózta, hogy 4%-al nőttek a bruttó és a nettó bérek.
  A hír amúgy rendben lenne, csak elfelejettek szólni a reálbérekről, amelyek az 5% feletti infláció miatt 1%-ot meghaladó mértékben csökkentek.
  Vagy, gyorshírként közölték, hogy nőtt az ország kereskedelmi többlete. Csak azt felejtették el közölni, hogy a többlet az import nagyobb, az export kisebb arányú csökkenésével alakult így.
  Hozzá kell tenni, hogy az import csökkenés általában a beruházások csökkenését jelenti.
  Ez mára annyi, hogy az amortizációt sem pótolja.
  Ezért előre szólók, hogy ha idén - az elrugaszkodás évében - minusz 1,5% lesz a gazdaság növekedése, jövőbe meg ugyanennyi, csak pluszban, akkor ne gyújts örömtüzeket, hogy a gazdaság 3%-al nőtt, mert a gazdaság ugyanott lesz a jövő év végén, mint volt ez év elején.
  Remélem, hogy érted, de ha nem fogadj el csak annyit, hogy a folyamatok ilyentén való alakulása miatt, az ország 2016-ig nem fogja elérnia a 2008-as válság előtti
  szintet!”
 • 6. kotorék 2012. július 07. 15:18
  „IMF jön ,Orbán meg megy ahogy ígérte?
  Persze ígértek már mást is!”
 • 5. gjozsi88 2012. július 07. 14:02
  „Túrabakancs!

  " Meg aztán egy elqrt
  országot ember legyen a talpán aki pár év alatt helyre tud hozni. "

  Csak azt lenne ideje tisztáznod, hogy mitől volt elqrva az amit 265 ft euro árfolyamon és 5,5% átlagkamaton, 175 bázis CDS feláron lehetett finanszirozni, még úgy is, hogy a fidesz akkor megakadályozta a szerkezeti reformokat!
  Tudod amit most próbálgat, csak ostoba módon bevezetni!
  A tandij helyett brutális költségtérítés!
  A vizitdij helyett (évente max 6000 ft helyett, minden munkavállalótól 1,5% járulék emelés, azaz évente minimum 24 000 ft!
  Mindezek ellenére még mindig rekord a kamat az állampapirokon, 7,5% feletti, 500 bázis a CDS felár!285 ft az euro!

  " Trükkök százait vetik be ellenünk a piaci
  szereplők, nem tűnt fel?! "

  Nem trükkök százai azok, amit propagálsz!
  Ez sima tőke kivonás és be nem jövő befektetés, beruházás......azaz romlik az ország gazdasági fedezete, azaz értéktelenedik a forint!
  Ezt minden közgazdász előre elmondta!!!!!
  Most bekövetkezett!
  Ezért volt kénytelen a Viktor az összes kérdésben hátraarcot csinálni.......gyakorlatilag kiherélte saját jegybank törvényét, semmit nem tarthatott meg az eredeti ötletéből!
  Igy jutott el 8 hónap után a tárgyalásig.....!Azaz ott tart jegybank ügyben, mint korábban......legfeljebb a Simor lemondott a fizetése egy részéről!
  Ezért a pár millióért cserébe fizettük a sok tiz milliárd többletet!
  Jó üzlet volt!
  Igazi hűtlen kezelés, jobboldali módon!”
 • 4. machers 2012. július 07. 10:31
  „2.Túrabakancs 2012.07.06. 22:01
  Elolvastam. Pont az ellenkezője igaz, az agymenésednek!
  http://www.portfolio.hu/gazdasag/ketharmadunk_van_az_eu-ban.169766.html
  http://www.portfolio.hu/gazdasag/deviza/kaprazatos_teljesitmenyt_nyujtott_a_forint_merre_tovabb.169587.html
  Kezeltesd az üldözési mániádat!”
 • 3. ISU 2012. július 07. 00:30
  „2."Sok az örök vesztes ember ebben az országban,velük nem lehet mit kezdeni."
  Ez főként a jelenlegi kormánynak köszönhető, mivel a zemberek gatyáját is lehúzza, ők meg dúskálnak a javakban, pazarolnak nem nézik, hogy az adófizetők pénze megy kárba !!!
  Jogos az az észrevétel, hogy ne visszafelé mutogassanak, hanem saját magukra !!!
  Ez a kormány a hazugságokon kívül még semmit nem tett az országért, csak károkat okozott és lenyúzta a népet !!!
  Hazugságaikból elég volt !!!
  Össze kell fogni és más éghajlatra küldeni őket !!!”
 • 2. Túrabakancs 2012. július 06. 22:01
  „Ambar! /1/
  Te miről beszélsz ember?
  Ha csak azt veszed alapul, hogy eddig azért gyengült a forint mert nem kezdődtek meg
  időben ilyen-olyan okokból a tárgyalások az IMF-el, most meg azért, mert megvan a kijelölt tárgyalási
  dátum. Olvasd el a Portfolio oldalát ezzel kapcsolatban. Trükkök százait vetik be ellenünk a piaci
  szereplők, nem tűnt fel?! Rossz irányba mennek a dolgok? Attól függ kiknél. Meg aztán egy elqrt
  országot ember legyen a talpán aki pár év alatt helyre tud hozni. Sok az örök vesztes ember ebben az országban,
  velük nem lehet mit kezdeni.”
 • 1. Ambar 2012. július 06. 15:47
  „Éppen ideje!Eddig már sok milliárdba került a halogatás a szakmai dilettantizmus : a szabadságharc elbukott marad a megalázkodás!Ez zajlik már fél éve.Lehetett volna korrekt partnerként tárgyalni.Mindenki tudja hogy az elhibázott gazdaságpolitika ára ez a lépés ha nem ismerik is be.Most majd világosan látni fogjuk hogy ott hazudozással semmire sem megyünk:Ott nem dilettánsok vannak!Persze az ország fizeti az eddigi károkozást,pedig a felelősöknek kellene!Mert ,mégpedig azok bizony vannak.A jelen hatalom vezetői.A visszamutogatás helyett magukra mutassanak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormány folytatja a közösségi közlekedés átalakítását

A fejlesztési minisztérium célja, hogy a MÁV egységes szervezetté váljon, a cégcsoport szerkezete… Tovább olvasom