Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

IMF-hitel - Augusztus közepéig végtörleszt Magyarország - megvan rá a pénz

Magyarország a lejárat előtt, 2013. augusztus 12-ig vissza kívánja fizetni a 2008-ban felvett IMF-hitelt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Elemzők szerint inkább szimbolikus, demonstratív jelentősége van a végtörlesztésnek.
Ezzel párhuzamosan a Magyar Nemzeti Bank igazgatósága is úgy döntött, hogy előtörleszti az MNB által felvett, kis összegű fennmaradó IMF-hiteltartozást. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) közölte: a lépés rövid távon 2,2 százalékponttal csökkenti az államadósságot.

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a székelyföldi Tusnádfürdőn jelentette be, hogy a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) korábban felvett kölcsön végtörlesztésére utasította Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert.

Az NGM közleménye szerint a kedvező piaci környezet és a Magyarország iránti befektetői bizalom az utóbbi évek legkedvezőbb hozamait és - az országkockázati megítélést tükröző - ötéves CDS-felárát eredményezte. A magyar állam ennek következtében kedvező finanszírozási feltételek mellett jelentős betétállományt építhetett fel. Tekintettel arra, hogy az IMF-hitel előtörlesztésére szolgáló források így rendelkezésre állnak, a kormány a hitel előtörlesztéséről döntött. A visszafizetési lehetőség csak azon országok részére áll fenn, amelyek megfelelő szintű tartalékokkal, fegyelmezett költségvetési politikával és kedvező befektetői megítéléssel rendelkeznek - hangsúlyozza a gazdasági tárca.

Az NGM kitér arra: a magyar állam (az MNB nélkül) 7,5 milliárd euró értékű hitelt hívott le a valutaalaptól. Az ebből jelenleg fennálló tőketartozás mértéke a tárca közlése szerint 2,2 milliárd euró, amelynek utolsó nagyobb törlesztőrészlete 2014 márciusában lenne esedékes.

Az IMF-hitel teljes visszafizetésével a kormány fontos lépést tesz az egyre nagyobb arányú piaci finanszírozás felé, emellett kamatmegtakarítást is biztosít a költségvetés számára. A kifejezetten erre a célra feltöltött devizabetét egyenlege az előtörlesztést követően is biztonságos szinten marad - hangsúlyozták.

Az MNB közleményében leszögezi: az előtörlesztés nincs hatással a jegybank devizatartalék-megfelelési mutatóira, ugyanis a hátralévő hiteltörlesztések az előtörlesztéstől függetlenül is egy éven belül esedékesek volnának. Az előtörlesztésnek kis mértékű pozitív hatása lesz a jegybank 2013-as és 2014-es eredményére.

Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese szerint rövid távon nagyjából 2,2 százalékponttal csökkenti a GDP-arányos államadósságot az IMF-hitel végtörlesztése, de összességében nem változik érdemben az adósság. Az első negyedév végén 82 százalék fölé ugrott az államadósság GDP-hez viszonyított aránya. Hozzátette: ennek oka részben, hogy az év elején már volt olyan plusz kibocsátás, amely a mostani hitel-visszafizetést finanszírozza. Az adósságot csak egy korábbi kibocsátásból tudja kifizetni az ország, ezért nem változik összességében az államadósság - magyarázta. Elmondta: idén gyakorlatilag lejárt volna az IMF-hitel, előtörlesztés nélkül jövőre 300 millió euró maradt volna hátra, ezt kell még az idén refinanszírozni, ennek az összegnek az előrehozása azonban érdemben nem befolyásolja az éves kibocsátási tervet. Az Európai Bizottságtól felvett hitellel kapcsolatban közölte: azt nem lehet előtörleszteni, és annak visszafizetéséről nincs is szó, az egy rendkívül olcsó hitel. Abból a hitelből jövőre 2 milliárd euró jár le, további 1,5 milliárd euró pedig 2016-ban.

Az MTI által megkérdezett elemzők közül Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője elmondta: szimbolikus jelentősége van az IMF-hitel végtörlesztésének, a kormány az IMF-től való elszakadást a gazdaságpolitikai függetlenség megteremtése egyik csúcsának tekinti. Emlékeztetett, hogy a második Orbán-kormány már 2010 nyarán felbontotta az IMF-fel a tételes hitelprogramot, és sokáig azt kommunikálta, függetlenek akarunk lenni az IMF-től. Kiemelte: "van pénz a végtörlesztésre, február végén sikeres volt a dollárkötvény-kibocsátás, jelentős tartalékokkal rendelkezik a kormány, és némi kamatmegtakarítás is származik majd abból, hogy a lejárat előtt visszafizeti Magyarország az IMF-hitelét". A végtörlesztést a kormány úgy tudja kommunikálni, hogy rendben vannak Magyarország pénzügyei, fegyelmezett az államháztartás. Természetesen az előtörlesztésben nagy szerepe van az enyhülő nemzetközi pénzpiaci hangulatnak, és a piacokon tapasztalható likviditás bőségnek is.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője elmondta: a mostani előtörlesztés makrogazdasági szempontból "sokat nem jelent", inkább politikai előnye van, ez egyfajta demonstratív lépés a kormány részéről. Szerinte érdemi gazdasági előnyt nem hoz. A mostani előtörlesztés féléves előny az IMF-hitel 2014 első negyedévi lejáratához mérten- mutatott rá.

Az IMF budapesti irodájának bezárását kezdeményezte július 15-én Matolcsy György MNB-elnök. Matolcsy György a lépést akkor azzal indokolta, hogy Magyarország várhatóan még idén előtörleszti a valutaalaptól 2008-ban felvett hitelét. Az IMF 2009 áprilisa óta tart fenn budapesti irodát.

Varga Mihály az MTI-nek július elején adott interjúban jelezte, hogy a kormány három héten belül dönthet arról, előre törlesszék-e a valutaalaptól 2008-ban kapott hitelt. Az ÁKK, az MNB és a gazdasági tárca munkatársai hozamszámításokat végeznek, hogy mikor éri meg jobban törleszteni, de "elvileg a költségvetés pozíciója, a rendelkezésre álló, MNB-nél elhelyezett kormányzati tartalék összege lehetővé teszi" azt, hogy a 2014 március végéig fennálló IMF-adósságrészt ki tudjuk fizetni - közölte akkor.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. oxana 2013. augusztus 03. 16:28
  „43. Demalgon

  Ott fogok ülni melletted. Ha megengeded.”
 • 43. Demalgon 2013. augusztus 03. 08:06
  „Attól, ha még hirtelen kifizetünk előre x összeget semmi nem fog változni. A befektetők nem fognak lenyugodni, az árfolyam meg nem fog erősödni, maximum bizalmatlanabb lesz mindenki. De egyes bakancsok vezérei megmondták: saját lábon áll az ország. Nosza rajta telepitsünk ki innen mindenkit (beleértve Audit, Mercédeszt, minden céget, amiben egy picike külföldi behatás is van. Van itt acélipar, saját autógyártás, egy csettintésre lesznek munkahelyek, nem kell ide külföldi befektető, tőke. Rajta, meg lehet mutatni, én páholyból fogom végignézni a hattyú halálát.”
 • 42. load 2013. július 31. 21:51
  „41. Valaki
  Neked itt marad még négy évre a csüngőhasú maradona.
  Úgyis arról ábrándozol.”
 • 41. Valaki 2013. július 31. 19:05
  „Elég lesz ha ta itt maracc nekünk. :)))”
 • 40. load 2013. július 31. 14:40
  „37.Túrabakancs
  "Az irány jó, akinek meg nem tetszik:takarodó."
  Még nem elég a félmillió külföldre távozott?
  Még többet elzavarnál?
  Arra nem is gondolsz, mi lesz veletek, ha minden értelmes ember elmegy, és csak a <moderálva> maradnak?”
 • 39. hanak 2013. július 31. 08:35
  „A tényeket kell nézni, el kellene olvasni mindenkinek a költségvetési törvényeket, a bevételi és kiadási oldalakat erősen feltornázták, (kötvény, állampapír, hitel stb.) így SZÁZALÉKOSAN!!! jobb, de valójában Közel 200 milliárddal nőtt a költségvetési hiány 2 év alatt!!!
  2011 költségvetési hiány 687 370,3 millió forint
  2013 költségvetési hiány 879 834,8 millió forint
  Ha holnap vesznek 200csilliárd államkötvényt, és mi ugyanannyit ki is fizetünk, akkor a mérleg szerint ugyanekkora összegnél a hiány csak pár ezrelék lenne, de ha csak a valós bevételeket, és kiadásokat nézem a hiány akkor jelenleg 10% felett van! Ez mind csak trükközés a számokkal. :(

  2010. évi CLXIX. törvény
  a Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetéséről
  Az Országgyűlés a Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetéséről az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény (a továbbiakban: Áht.) 28. §-a
  alapján a következő törvényt alkotja:
  Első Fejezet
  A KÖZPONTI ALRENDSZER KIADÁSAINAK ÉS BEVÉTELEINEK FŐÖSSZEGE, A HIÁNY MÉRTÉKE
  1. § Az Országgyűlés az államháztartás központi alrendszerének (a továbbiakban: központi alrendszer) 2011. évi
  a) bevételi főösszegét 13 151 248,0 millió forintban,
  b) kiadási főösszegét 13 838 618,3 millió forintban,
  c) hiányát 687 370,3 millió forintban állapítja meg.

  2012. évi CCIV. törvény

  Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről

  Az Országgyűlés az Alaptörvény 36. cikk (1) bekezdése alapján Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről a következő törvényt alkotja:

  I. Fejezet

  A KÖZPONTI ALRENDSZER KIADÁSAINAK ÉS BEVÉTELEINEK FŐÖSSZEGE, A HIÁNY ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG ÉRTÉKE

  1. Az államháztartás központi alrendszerének egyenlege és főösszegei

  1. §2 Az Országgyűlés az államháztartás központi alrendszerének (a továbbiakban: központi alrendszer) 2013. évi

  a) bevételi főösszegét 15 325 316,1 millió forintban,

  b) kiadási főösszegét 16 205 150,9 millió forintban,

  c) hiányát 879 834,8 millió forintban

  állapítja meg.

  2. § Az 1. §-ban meghatározott bevételi és kiadási főösszegeknek, és a saját bevétellel nem fedezett kiadásokhoz nyújtott költségvetési támogatási előirányzatoknak fejezetek, címek, alcímek, jogcímcsoportok, jogcímek szerinti részletezését az 1. melléklet tartalmazza.”
 • 38. vikri 2013. július 30. 22:25
  „Röviden a lényeg: az IMF-től megszabadulva most jóval drágábban van/lesz pénzünk... Megtehetjük?”
 • 37. Túrabakancs 2013. július 30. 22:05
  „mindigatutit/ 29-30/
  Először is, <moderálva> Írod, hogy nekünk mindig minden jó a Fidesz intézkedéseivel kapcsolatban,
  de azt nem veszed észre , hogy nektek meg semmi sem jó. El lehet menni, nem
  értem miért ez a nagy felháborodás. Az irány jó, akinek meg nem tetszik:takarodó.”
 • 36. Valaki 2013. július 30. 20:55
  „Te már csak tudod! :)))
  cocipénzügyminister iss voltál?”
 • 35. oxana 2013. július 30. 14:58
  „Soha nem érdemes ekkora hitelt fél évvel lejárta elött törleszteni, mert az elsö években szinte csak kamat lett fizetve, az egész összegre! A végén a tervezettnél sokkal nagyobb mínusszal lesz lezárva a visszafizetett kölcsön. A választók nem tudják (még), mibe fog ez kerülni. Majd megérzik, de keményen.”
 • 34. Valaki 2013. július 30. 13:36
  „Hurcolkodik az IMF

  2013. július 30., kedd 00:01

  Egy bérlővel kevesebb lesz nemsokára a budapesti proccos Bank Centerben. A Matolcsy György vezette jegybankkal szemben lévő üvegépületből ugyanis végleg elköltözik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) irodája. Nincs már sok dolguk itt, eddig sem volt túl sok, helytartóik kikerültek a pozíciókból, és most megkapják a hitelük fennmaradó részét is, mehetnek Isten hírével. Iryna Ivaschenko képviselet-vezető mostantól máshol, más embereknek fog dirigálni, és a szimpatikus Christine Lagarde elnök asszony is szerencsére inkább Romániába látogat majd. Bukarest kért újabb hitelt, nem mi. A magyar kormány az előtörlesztés mellett döntött, hogy minél hamarabb szabadulhassunk a nemzetközi béklyóból.

  A szocialisták már most sírnak, mi lesz velünk a válságkezeléssel csődöt mondott IMF nélkül: a józan meglátásairól elhíresült Józsa István már előre kataklizmát vizionál, de mindez érthető. Mindig is nehezükre esett az ország jövőjét egy nemzetközi megmondószervezet nélkül elképzelni: jó esetben ez a saját stratégia hiányát, rosszabb esetben pedig valami egész mást, színfalak mögötti háttéralkukat jelent. Mielőtt bárki esztelen kurucoskodást és választási blöfföt emlegetne, nézzük a tényeket: a szocialistának mondott neoliberális országvezetés 2008 novemberében mindössze két hétre (!) állt a fizetésképtelenségtől. Nem jutott volna nyugdíjra, közalkalmazotti bérekre, közvilágításra, hulladékelszállításra, semmire. Ekkor döntött úgy Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, Veres János expénzügyér, Bajnai Gordon akkori gazdasági miniszter és Simor András, a jegybank előző elnöke, hogy jobb, ha mielőbb tárcsázzák Washingtonban az IMF számát.

  Valljuk be, sok választásuk nem volt. A kis Izland után hozzánk futott be a leghamarabb a valutaalap vonata, és ezzel egy újabb ketyegő bombát hagyott hátra az MSZP és a ma már megszűnt SZDSZ. Bizonyára puszta jóindulatból kérték úgy a fizetési moratóriumot, hogy az első törlesztés már a következő kormányra háruljon, és őket kizárólag a hitel elköltése érinthesse. És ha már ennyire rugalmas volt Dominique Strauss-Kahn igazgató úr (aki ma már inkább a szexuális molesztálás miatti bírósági büntetőpereivel van elfoglalva), beírtak a szerződésbe egy kirívóan rövid lejárati időt is, amely biztosította, hogy a Fideszé legyen a törlesztés minden nyűge, egyben dicsősége. Ezzel az elképesztően cinikus hozzáállással a magukat szocialistának nevezők az ország lakosságára óriási terhet raktak: a devizában történt eladósítást ugyanis egy szűken kigazdálkodható időponthoz kötötték.

  Többek között ezért ugrott meg hazánk országkockázati mutatója, amely minden állam esetében azt veszi alapul, hogy milyen lejáratú devizahitelt mikor kell törlesztenie. Ez mutatja, hogy egy állam mennyire kiszolgáltatott a külföldi befektetők kénye-kedvének. És akik most azzal kábítják a népet, hogy az olcsó IMF-hitelt puszta kivagyiságból jó drága, új kölcsönnel váltjuk ki, azoknak erősen ajánlott az Államadósság-kezelő Központ adatsora. Itt láthatják, nemcsak számokkal, hanem a számukra egyszerűbben is értelmezhető grafikonon is, hogy a jegybanki alapkamat-csökkentéssel (amit Simor úrék körömszakadtáig elleneztek) mennyivel olcsóbbá vált az ország finanszírozása. Ők ezt soha nem merték volna megtenni, mert féltek a nemzetközi pénzügyi erők haragjától, de Matolcsy Györgyöt - úgy tűnik - nem ilyen fából faragták. Lehet, hogy 19-re húzott lapot, de bejött: az államadósságot ma négy százalékon, forintban (!) is finanszírozzák, szemben az IMF négy-hat százalékos euróhitelével (!). Sőt, járulékos eredményként a magyar hitelek is megfizethetőbbé váltak, még akkor is, ha ezzel nem a bankok járnak jól.

  Nem baj, nem mindig nekik kell jól járniuk.”
 • 33. Eva- 2013. július 30. 10:52
  „http://index.hu/gazdasag/2013/07/29/jo_evet_zartak_az_orban_csalad_cegei/

  ők nem igazították a politikát az érdekükhöz, hanem a dolgaik mentek jól :)

  Gyurcsány pedig csak felvette
  Orbán pedig jó drágán visszatörleszti abból a pénzből, amit Gyurcsány s Bajnai nem költött el :)”
 • 32. load 2013. július 30. 10:24
  „26.joszob
  Gyanúsan jól tájékozott vagy a foxi-maxis színvonalat illetően.”
 • 31. load 2013. július 30. 10:17
  „25.itov
  "Az atv csak a Gyurcsány-Bajnai-MSZP világot látja és eszméletlenül gyűlöletes!"
  A fideszes sajtótájékoztatókról mi a véleményed?
  Az nem gyűlöletkeltő, nem hazug, a bajnai-gárdázás, a minimálbér csökkentéssel riogatás a jövőre nézve nem rágalom?
  A békemenetes jelszavak és transzparensek objektív tényeken alapulnak? A bíróság meg sorra tévesen ítéli meg Bajnai Hajdú Bétes szerepét?
  Egyébként se ajálgasd az ATV helyett a HírTv-t, mert ha hallasz valamit, meg annak az ellenkezőjét, az egyáltalán nem biztos, hogy elvezet az igazsághoz!
  Az igazság ebben az esetben is "odaát van".
  Kívül, a pártmédia hatósugarán.”
 • 30. mindigatutit 2013. július 30. 10:16
  „még annyi,hogy egy fidesz <moderálva> mi illetve mennyi az ingerküszöb???mert akármi van,földmutyi,dohánymutyi bármi csak tapsoltok hozzá.ilyen nincs,hogy nektek minden jó,kizárt!!!”
 • 29. mindigatutit 2013. július 30. 10:13
  „Na várjunk csak turha,
  "Az a kormány aki nyíltan a multik és bankok mellé áll nem is titkolva, az nem való a magyar Parlamentbe"-eszerint mi a <moderálva> keres a parlamentben a fidesz ???? Mert ugye nem ők kötöttek stratégiai megálapodást a multikkal???nem ők akarják megszerezni ,államosítnai a takszövöket?pfuuj mocskos multik,bankok”
 • 28. molten13 2013. július 30. 08:47
  „Kedves Fideszes hozzászólók!
  Komolyan gondolják, hogy bele tudnak szólni a budai milliárdosok játékába. Maguk sem kellenek a kutyának sem, csak az x az elvárás. Akkor meg minek fröcsögnek, kommunistáznak! Nézzenek körül a saját portájukon, ne hogy meglepődjenek. mint Pokorni apuka kedvenc csemetéje.”
 • 27. Hunicum 2013. július 30. 08:36
  „Szerintem a megye összes MSZP szimpatizánsa itt van. Lekopogjam!”
 • 26. joszob 2013. július 30. 08:21
  „20. Demalgon
  Hazudni csak pontosan szépen, ahogy a foxi-maxin tanították.”
 • 25. itov 2013. július 30. 08:10
  „primax!
  Neked az atv-n adott hírek az igazak? Sajnállak!
  Talán néha nézni kellene a hírtv-t is és valahol a kettő között keresni az igazat. Jobban fogsz látni!
  Az atv csak a Gyurcsány-Bajnai-MSZP világot látja és eszméletlenül gyűlöletes!”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A macsi tóba fulladt egy férfi

Belefulladt a Debrecenhez közeli macsi tóba vasárnap egy fürdőző. Tovább olvasom