Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

IMF-értékelés hazánkról: 'korai lenne győzelemről beszélni'

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) értékelése szerint a költségvetési reformok új generációjára van szükség ahhoz, hogy tovább folytatódhasson a hiánycsökkentés – mondta Budapesten Ahoka Mody, az IMF vezérigazgató-helyettese a szokásos éves országjelentést ismertetve.
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) értékelése szerint a költségvetési reformok új generációjára van szükség ahhoz, hogy tovább folytatódhasson a hiánycsökkentés – mondta Budapesten Ahoka Mody, az IMF vezérigazgató-helyettese a szokásos éves országjelentést ismertetve. Az eddig meghozott döntések sikeresek, „ám még korai lenne győzelemről beszélni" – mondta Mody.

Tegnap egyszerre két jelentés is napvilágra került a magyar gazdaságról: az IMF befejezte egyhetes munkáját, ettől függetlenül az Európai Bizottság is kiadta tavaszi gazdasági előrejelzését. Brüsszel szerint közel sincsen sínen a magyar gazdaság, az államháztartás hiánya az idén a bruttó hazai termék (GDP) 6,9 százaléka, 2008-ban pedig 4,9 százaléka lesz. Míg az idei szám megfelel a konvergencia-programban leírt pályának, az 2008-as előrejelzés már magasabb a tervezetnél. A konvergencia program szerint a deficit mértékét jövőre a GDP 4,3 százalékára kellene csökkenteni.

Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára az uniós jelentésre reagálva elmondta, hogy az azért számol magasabb hiánnyal, mert az előrejelzés változatlan költségvetési feltételekkel készült, vagyis a még meghozandó intézkedések nélkül lehet a hiány a GDP 4,9 százaléka jövőre. Az IMF ezzel szemben jobban bízik a hiánycsökkentésben, ugyanis idénre 6,25 százalékos, míg 2008-ra 4,5 százalékos deficitet jósolnak.

Félő, hogy tartósan visszaesik a növekedés

A költségvetési kiigazítással a magyar gazdaság pénzügyi sérülékénységét sikerült csökkenteni, de még korai lenne győzelemről beszélni – ismertette az IMF-küldöttség véleményét Ashoka Mody, a valutaalap vezérigazgató-helyettese. Az IMF szerint ugyanakkor aggasztó a gazdasági növekedés lassulása, stagnálása, amely az IMF szerint nem magyarázható teljes mértékben a megszorítások következményeként. A növekedés lassulását ellensúlyozandó, a kormánynak olyan döntéseket kell hoznia, amely a befektetők számára vonzóbbá teszi a magyar gazdaságot.

Az IMF szerint félő, hogy a korábbi négy százalékos szintről 3,5 százalékra esik a magyar gazdaság növekedési potenciálja. Az idén 2,7 százalékos gazdasági növekedéssel számol az IMF, amely egyébként fél százalékkal magasabb a kormány által tervezettnél, míg jövőre is csak három százalékos GDP növekedés várható, miközben a környező gazdaságok minden tekintetben jobban teljesítenek.

A költségvetési reformok „új generációjára van szükség" ahhoz, hogy a hiánycsökkentés folytatódhasson. Még az egészségügyben is további reformokat javasol az IMF küldöttsége, ahol a leglátványosabb változások történtek. Az IMF szerint a kórházakban be kell vezetni a korszerű vállalatirányítási rendszereket, de reformra szorul az önkormányzatok finanszírozása, a családtámogatási rendszer, valamint a lakásépítési támogatások rendszere is.

Igen az ingatlanadóra, nem az egykulcsos szja-ra

A kormány eddig megkezdett adóreformját támogatja az IMF, s egyetértenek abban is, hogy adócsökkentésre nincs lehetőség, annál nagyobb szükség lenne strukturális változásokra. Így például az ingatlanadó bevezetése nagy tetszést aratna Washingtonban, de támogatnák a személyi jövedelemadózás „áramvonalasítását" is.

Az egyszerűbb adórendszer szélesítené az adózói kört, ugyanakkor nem tartaná jó ötletnek az IMF, ha Magyarországon is bevezetnék az egy kulcsos jövedelemadót. A szakértők szerint meg kell őrizni az adótábla progresszivitását, vagyis hogy a magas jövedelmeket nagyobb adóelvonás terhelje.

Az IMF jelentése szerint a jövőben szükséges a vállalati nyereségadót fizető vállalkozások körének bővítése, továbbá szerencsés lenne a fogyasztást terhelő adók (áfa, jövedéki adó) emelése, annak érdekében, hogy csökkenhessenek a munkát terhelő elvonások, vagyis a személyi jövedelemadó, illetve a társadalombiztosítási járulék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: vitát

a parlamentben Rendőri látogatás Kábítószerfogás Viharok, riasztások Nincs magyar

áldozat

Budapest» A Fidesz elutasítja a több-biztosítós egészségügyi modell bevezetését – mondta… Tovább olvasom