Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Ilyen kegyelmi kérvényt nem látott még a világ!

Kegyelmet kért az idős művészeket milliókkal megkárosító csaló a büntetőper másodfokú tárgyalásán a Fővárosi Bíróságon (FB) szerdán.
Az eljáró tanács tájékoztatása szerint Piroska Ottó kegyelmi kérvényében arra hivatkozik: könyvet ír a csalásokról, hogy mások ne váljanak áldozattá, illetve, hogy a könyv jogdíjából visszafizethesse az áldozatainak okozott kárt. Ám, mint a vádlott kérvényében írja, ha elítélik, a közelmúltban bekövetkezett jogszabályváltozások miatt már nem kaphat a szerzői jogdíjból. Így pedig meghiúsulnának a könyvírással elérni kívánt "nemes céljai".

Piroska Ottót a Pesti Központi Kerületi Bíróság januárban kihirdetett elsőfokú, nem jogerősen ítéletében öt év börtönnel sújtotta, továbbá polgári jogi igényként 25 millió forint megfizetésére is kötelezte a sértetteknek.

Az elsőfokú bíróság megállapította, hogy Piroska Ottó és két társa 2009-2010-ben Budapesti nyilvános telefonfülkékből nem létező alapítványok, intézmények nevében hívott fel több idős művészt, írót, illetve tudóst, azzal a valótlan állítással, hogy életműdíjat, illetve más, magas rangú kitüntetést kívánnak a részükre átadni, és az elismerés jelentős pénzjutalommal jár.

A vádlottak a jutalom átadásának ürügyén próbáltak hozzájutni az idős művészek bankszámlaadataihoz és pénzéhez. Piroska Ottó a pénzjutalom utalásához mindig azt a feltételt szabta, hogy a sértettnek legyen deviza- vagy forintszámlája, amelyen 2 millió forintnál nagyobb összeg van. A vádlott ezeknek a számláknak az adatait elkérte a sértettektől. Egyes esetekben pedig megkérte a sértettet, hogy a megtakarított pénzösszeget a számláról vegye fel, és más pénzintézetnél nyisson számlát.

A vádlott különféle ürügyekkel arra bírta rá a sértetteket, hogy a bankszámláról felvett és az otthon fellelhető készpénzt is gyűjtsék össze, adják át, és később a kilátásba helyezett díjjal, kitüntetéssel járó jutalommal együtt vehetik majd fel.

A vádlottak 25 művészt, illetve tudóst csaptak be, de csak öten fizettek közülük. A többiek kételkedtek, és így esetükben a károkozás kísérlet maradt. A három férfi ténylegesen több mint 37 millió forint kárt okozott, ebből alig több mint 2,5 millió forint térült meg. A bűncselekménnyel veszélyeztetett érték megközelítőleg 67 millió forint volt.

Az elsőfokú ítélet szerint a vádlottak cselekményeiket megtervezték, a szerepeket is felosztották egymás között. Az elkövetők kilétét video- és telefonbeszélgetések bizonyították. Piroska öt, két társa három, illetve két év börtönt kapott első fokon A védők fellebbeztek, így került az ügy másodfokon a FB-re.

Az FB a szerdán megkezdődött másodfokú büntetőpert januárra halasztotta az idős művészeket megkárosító vádlottak ügyében.

Olvasóink írták

 • 4. Tündenéne 2011. december 15. 13:13
  „Ruházza át a jogot másvalakire, akkor már megkapható a szerzői jogdíj, és ő is nyugodtan leülheti a büntit...”
 • 3. nils 2011. december 15. 00:58
  „25 kapzsi balek”
 • 2. háté 2011. december 14. 20:58
  „- tízszerezném a büntetéseket!”
 • 1. miracle 2011. december 14. 16:48
  „Tehát akkor büntetéssel együtt 12 milliót - és annak 5 éves kamatait - nyerik az ügyön ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabálysértés lehet az arc eltakarása

Szabálysértésnek javasolja minősíteni egy fideszes képviselő, ha valaki tüntetésen vagy például egy… Tovább olvasom