Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Illetékbélyeg helyett csekk

Az okmányirodákban április 1-jétől már nem használhatók az illetékbélyegek, helyette csekk lesz.
Ügyintézés, ügyfélfgadás az okmányirodákban >>
Az ügyfelek csekket kapnak, elmennek a postára befizetni a megfelelő összeget, majd vissza elintézni a dolgukat... Az okmányirodákat erre törvény kötelezi. Az okmányirodai ügyintézés során az illetékbélyeg március 31-ig volt felhasználható. Az illetéktörvény alapján az államigazgatási eljárási illetéket az eljárás megindítását megelőzően készpénz-átutalási megbízással („sárga csekk") lesz lehetősége megfizetni az ügyfélnek a Magyar Államkincstár eljárási illetékbevételi számlájának javára.

A gyakorlatban ez úgy történik, hogy az ügyfél az okmányirodai ügyintézőtől „csekket" kap, tájékoztatásul ráírva a fizetendő összeget. Ezzel el kell menni a postára, befizetni, majd a visszakapott feladóvevénnyel újra az okmányirodába...

Csekket ugyan a postán is lehet kapni, így alkalmasint egy út „megspórolható". Ezt azonban nem tanácsolják, mert az illeték mértéke ügyenként változó lehet, s a tévesen fizetett illeték erősen lassítja az ügyintézés menetét. (Amennyiben az ügyfélnek a befizetett illeték összegéről igazolásra van szüksége az elszámoláshoz, úgy azt a postahivatalban a feladással egyidejűleg igényelheti.)

A következő okmányirodai ügyintézések során szűnt meg az illetékbélyeg alkalmazása: személyazonosító igazolvány, útlevél, személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvány, egyéni vállalkozói igazolvány, vezetői engedély, forgalmi engedély és törzskönyv.

Győrben négy helyen működik okmányiroda, és legalább négyszázan kérik naponta ügyeik intézését. Házipénztárt ilyen körülmények között nem lehet kialakítani. Az önkormányzat többször tárgyalt erről a postával, azonban az elutasította a kihelyezett hivatal kialakítását, mondván, a győri irodáknál mindenütt a közelben van a postahivatal.

Az okmányirodán a csekkes befizetés miatt nem kell kétszer sorszámot kérni, az ügyfél ahhoz az ügyintézőhöz megy vissza a befizetés igazolásával, akihez egyszer már „bejelentkezett". A postahivatalokban eddig is gyakori volt a hosszú és kellemetlen sorban állás – most odazúdul az okmányirodai forgalom is...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titkos esküvő

Szűk körben, a sajtó teljes kizárásával házasodott össze szombaton délután Sopronban a világhírű… Tovább olvasom