Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Illés Zoltán: Döbbenetes, ami az árvíz után történik

Elfogadhatatlannak, felháborítónak és döbbenetesnek nevezte Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára, hogy Miskolc és Felsőzsolca határában, a Sajó nagyvízi medrében a júniusi pusztító árvíz után egyes cégek továbbra is építkezni akarnak, és erre engedélyük is van.
A politikus erről szombat este beszélt Felsőzsolcán, egy lakossági fórumon, mintegy másfélszáz ember előtt. Illés Zoltán nem hagyott kétséget afelől, hogy meneszti az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezetőjét, miként korábban az országos főfelügyelőség vezetőjét is menesztette. Úgy fogalmazott: személyi konzekvenciája lesz annak, hogy az engedélyt az építkezésre a társaság megkapta.

A beruházótól ugyanakkor önmérsékletet kér, vagyis azt, hogy állítsák le maguktól az építkezést, ellenkező esetben a miskolci önkormányzat építésügyi hatóságához fordul, és elvárja, hogy vonja vissza az engedélyt. Ha pedig ezt nem teszi meg, akkor jogi lépéseket helyezett kilátásba az államtitkár. Illés Zoltán emlékeztetett arra, hogy két törvényjavaslat beterjesztésére készül. Az egyik szerint ha a folyók árvízi nagymedrében felépül egy ipari vagy kereskedelmi létesítmény, akkor kötelező biztosítást kötniük az ezeket működtető cégeknek. A javaslat szerint ez a biztosítás volna az alapja bármilyen árvízi kár kifizetésének. Ha így nem éri meg a vállalkozásoknak, akkor csukjanak be - hangoztatta az államtitkár.

A másik javaslata az, hogy egy 2006-os kormányrendeletből töröljék azt a passzust, amely arról szól, hogy az önkormányzat saját hatáskörében, saját rendezési tervében kiadhat építési engedélyt ilyen létesítményekre - mondta.

Most vizsgálják a szakemberek annak jogi lehetőségét, hogy miképp lehetne lebontatni azokat az áruházakat, ingatlanokat, amelyek nagyvízi mederbe épültek. "Hiába mondja azt a beruházó, hogy megkapta az engedélyt, jogszerűen járt el, kezdeményezem az illetékes önkormányzatnál az építkezési és használatbavételi engedély visszavonását (...), a végső cél ezeknek a létesítmények lebontása, és nemcsak Felsőzsolcán, hanem mindenütt, ahol nagyvízi mederben építkeztek" - tette hozzá.

A fórumon felszólalt mások mellett Káli Sándor Miskolc polgármestere is - aki felsőzsolcai lakosként maga is szenvedő alanya az árvíznek -, és elmondta: miután az önkormányzatot törvény kötelezi arra, hogy ha a beruházónak minden engedélye megvan, ki kell adni az építkezési engedélyt, tehát a törvényen kell változtatni.

A 7000 lakosú Felsőzsolcán az árvíz miatt több mint 180 ház dőlt össze, a 2200 ingatlan közül legalább 1800 megsérült. Sokak szerint az árvíz azért volt ilyen pusztító, mert a Sajó nagyvízi medrében bevásárlóközpontok épültek, valamint az M30-as autópálya lehajtója nem az eredeti tervek szerint készült el, és a víz ezek miatt a települést árasztotta el.

Olvasóink írták

  • 2. embertelen 2010. július 18. 10:39
    „Mi van, már a fidesz forradalom sem tud rendet tenni, radikálisabb változásra lett volna szüksége az országnak.”
  • 1. Jandex 2010. július 18. 08:35
    „Hát igen és éjjelente még több "c" típusú ház dől össze mert csak úgy jár a 10 milla!/lesz ott nagy piálás,gépezés rövidesen!/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos tömegkarambol Tiszaugnál - tízen sérültek meg

Egy halálos áldozata és tíz sérültje van annak a balesetnek, amely szombat délután történt a 44-es… Tovább olvasom