Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Illegális kolbászgyár bukott le a szegedi belvárosban

Szeged - Újabb illegális húsfeldolgozóra csaptak le az élelmiszer-ellenőrök Szegeden. A hajdani hentes úgy véli, rosszindulatból buktatta le szomszédja.

Szegeden a nagykörúttól pár háznyira, egy Csongrádi sugárúti társasház udvarán csaptak le az élelmiszer-ellenőrök egy újabb illegális húsfeldolgozóra. Tegnap a feljelentőt is otthon találtuk a régi ház fölszintjén. Kolompár László állítása szerint többször is bejelentette már a szomszédját a hatóságoknál, mert mint mondta, évek óta estétől reggelig „nyomja az ipart" a fölső lakó, aki egyben a ház közös képviselője is.

– Idehozza a levágott disznókat, kimossa a belet, a bűzös levet beleengedi a csatornába. Az utcán lehet érezni a dögszagot. Az udvari garázsok közül háromban feldolgozza, a szemközti negyedikben füstöli a kolbászt, a tetőn meg dől a füst – mutatta a négy hátsóudvari garázst. – Többször annyira elszaporodtak a macskák, hogy féltettük a kisgyerekeinket, ezért tettünk ellene feljelentést. De nem történt semmi. Jól bevált vevőköre van, rendszeresen viszik az emberek a húsokat, kolbászokat.

– Kétszer járt nálam az állat-egészségügyi hatóság, de nem találtak semmit. A szomszéd rosszindulatú, azért jelentget föl minduntalan – magyarázta a megvádolt garázstulajdonos, Kiss Emil. A hetvenéves férfi korábban hentes volt, néhány évig üzletet is vitt a belvárosban. Fotózni nem engedte sem magát, sem azt a nyári konyhának berendezett garázst, ahol beszélgettünk. Elmondta, vállalkozóból lett kisnyugdíjas és keresetkiegészítés neki, hogy barátoknak, ismerősöknek segít a hús felbontásában.

A Csongrád megyei állat-egészségügyi igazgatóság vizsgálatai a feljelentő által elmondottakat erősítették meg. Szigeti Sándor főállatorvostól megtudtuk, minden jel üzemi méretű feldolgozásra utalt a Csongrádi sugárúti udvarban. A három garázsban visszataszító körülmények között a beszállított disznóhús felaprítására alkalmas szerszámokat, darálót találtak, jó néhány műanyagládát és edényeket. A rozsdás hűtőben névvel ellátott kolbászcsomagokra és színhúsra, májra bukkantak, a nagy mosogatóban ott volt még a szutykos lé.

A negyedik garázsban házilag eszkábált üzemi húsfüstölőre és tároló rekeszekre bukkantak.

Az exhentes az ellenőröknek semmiféle engedélyt nem tudott bemutatni. Azzal védekezett, hogy a húst egy hipermarketből szerzi be, és barátainak, ismerőseinek csinálja, ami a hatóság szerint kimeríti a közcélú fogyasztást, tehát szabálysértésnek számít. Az üzemi méretű feketefeldolgozást alátámasztja a főállatorvos szerint – a gyártáshoz használt eszközökön kívül – az ipari mennyiségű csomagolófólia és kötöző zsineg, a rengeteg bél, a többkilónyi fűszerkömény és fűszerpaprika. A boltból ismerős digitális mérleg arra utalt, hogy precízen mért és blokkot is adott a belvárosi exhentes.

A megyei állat-egészségügyi igazgatóság szabálysértési eljárást indított a nyugdíjas férfi ellen illegális élelmiszer-előállítás miatt, a húsokat zárolták. A napokban hoznak határozatot a bírságról, amelynek tétele 50 ezertől 3 millió forintig terjedhet.

Forrás: www.delmagyar.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Repülhetnek-e a betegek?

A korszerű utasszállító repülőgépek biztonságosak és kényelmesek, ennek ellenére utasként kismértékben még ma is számolni kell bizonyos szokatlan hatásokkal. Ma már szinte bárki bárhová elrepülhet, azonban az idült betegségben szenvedők vagy betegségből lábadozók mindig kérjék ki kezelőorvosuk véleményét az utazással kapcsolatban. Tovább olvasom