Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

II. János Pál inspirálta a tudományos kutatókat

II. János Pál inspirálta a tudományos kutatókat is azáltal, hogy témát adott nekik, és odafigyelt arra, hogy melyek a fontos kutatandó területek - mondta Dávid Katalin művészettörténész vasárnap II. János Pál pápa boldoggá avatása alkalmából az MTI megkeresésére.

A kutató, aki korábban több alkalommal is találkozott a vasárnap Rómában boldoggá avatott katolikus egyházfővel, kiemelte: II. János Pál pápa tevékenysége során az evangelizációt tartotta a legfontosabbnak, és "soha nem ismerte a társadalmi szembenállást".

A pápa számos alkalommal hirdette, hogy "Isten gyermekei vagyunk, az ő képmásai vagyunk, és Istent kell tisztelni embertársainkban"; Isten számára minden egyes ember egyaránt fontos, a legszegényebbtől a királyig. Ez a most boldoggá avatott egyházfő evangelizációjának lényege - mutatott rá.

Megfogalmazása szerint II. János Pál modern és szent ember, "a XXI. század embere" volt, aki "a létezés lényegéből adódóan van köztünk, a túlvilágról most is itt van köztünk", és hozzá imádkozni is lehet. A szintén boldoggá avatott Kalkuttai Teréz anya pedig illusztrálta a gyakorlatban azt, amit a pápa hirdetett: az elesetteket felkarolta, akikkel tudatta, hogy ők személy szerint is fontosak Istennek - hívta fel a figyelmet. Dávid Katalin felidézte, hogy II. János Pállal még pápává választása előtt került kapcsolatba a hatvanas évek végén, amikor kiállítást rendeztek a krakkói várban, a Wawelben.

A majdani pápa, aki akkor krakkói érsek volt, hozzájárult a kiállításhoz ereklyék és más tárgyak kölcsönzésével. Azután a nyolcvanas évektől bekapcsolódott abba a mariológiai (Máriával foglalkozó tudomány) kutatásba, amelyet II. János Pál pápa indított el. A kutatás rá eső részéből könyv lett: Egy asszony, öltözete a Nap - Isten anyja a tipológiában címmel jelent meg. Ez a Szűz Máriáról szóló kora középkori és középkori, a teológia és a művészettörténet határterületét érintő anyag - tette hozzá.

A művészettörténész legbecsesebb emléke, hogy amikor 2003-ban Rómában kutatott, 80. születésnapja alkalmából személyes áldást kapott II. János Páltól, erről egy oklevelet is kiállítottak számára. Ezen szerepel a pápa saját kezű aláírása, ami akkoriban már ritkaságnak számított, ugyanis még a püspöki kinevezéseket sem írta alá, csupán a pecsétjét tette rá. Tíz évvel előtte pedig II. János Pál a Pro Ecclesia et Pontifice elnevezésű kitüntetést adományozta neki az egyházért és a pápáért végzett munkájáért - idézte fel Dávid Katalin személyes emlékeit a pápáról.

Olvasóink írták

 • 4. SC 2011. május 03. 17:44
  „Öreg,az inspirációt mint fogalmat érted?Mert itt arról van szó!”
 • 3. meir 2011. május 03. 12:46
  „S.C.!
  a mi Rabbi-jaink NEM avatkoztak-es-Nem Avatkoznak bele a "tudomanyos" kutatok munkajaba!!
  ugyanis az NEM Spiritualis,Szakralis kutatas!!”
 • 2. SC 2011. május 02. 19:46
  „Mert miért nem meir?
  Miért zavar ez téged??? A ti csodatévő rabbiitok azt hiszed egy fikarcnyival is többek voltak Nála?
  Csodát tettek,jaja,micsodát...:-)))”
 • 1. meir 2011. május 02. 12:11
  „Na Neeeeeeeeeeeee!!!!!
  ezt azert nem kene!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szociális konzultációt kezdeményezett a kormányfő

Szociális konzultációt indított útjára a kormányfő - ezt Orbán Viktor a Facebook közösségi portálon,… Tovább olvasom