Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Így választunk 2014-ben? - Kevesebb képviselő: 128 egyéni

A jelenleginél kisebb, 200 tagú Országgyűlésben 139 mandátuma lenne a Fidesz-KDNP-nek, 31 az MSZP-nek, 24 a Jobbiknak, 6 pedig az LMP-nek.
A Nézőpont Intézet az általa készített vegyes választási modell alapján úgy számol, hogy a jelenleginél kisebb, 200 tagú Országgyűlésben 139 mandátuma lenne a Fidesz-KDNP-nek, 31 az MSZP-nek, 24 a Jobbiknak, 6 pedig az LMP-nek - a tavalyi választás elsőfordulós eredményeit figyelembe véve.

Az intézet szombaton juttatta el elemzését az MTI-hez, rögzítve, hogy a 2010-es parlamenti választási eredmények alapján az általa alkalmazott vegyes választási modell változatlan erőviszonyokat eredményezne a kisebb Országgyűlésben, tehát ugyanakkora esélye volna a győztesnek a kétharmad megszerzésére. A Nézőpont Intézet modelljének alapját a tavalyi választáson választókorú lakosságszám figyelembevételével kialakított egyéni választókerületi rendszer jelenti. "Az ország gazdasági-társadalmi viszonyai szempontjából jelentős térségek önálló képviseletének elősegítése érdekében" 128 egyéni választókerületet alakítottak ki.

Álláspontjuk szerint e 128 egyéni kerület mellett az általuk fontosnak tartott értékek - "a stabil kormánytöbbség, a pártok esélyegyenlősége és a választási rendszer közérthetősége" - a 200 tagú parlament modelljében akkor biztosíthatók, ha a választási rendszer az országos listás mandátumok mellett az egyéni választókerületi töredékszavazatok arányában kompenzációs mandátumok megszerzését is biztosítja a pártoknak.

A Nézőpont Intézet koncepciója szerint ezért a választópolgárok által közvetlenül választható 22 országos listás mandátum mellett az egyéni választókerületi töredékszavazatok alapján további 50 kompenzációs mandátum fenntartása is szükséges a listás mandátumszerzés ötszázalékos érvényességi küszöbét elérő pártok számára. Az országos listára szavazással kapcsolatban megjegyzik, hogy az egyszerűen biztosíthatja a külhoni magyar állampolgárok választójogának gyakorlását. Az elemzők úgy látják, hogy a második választási forduló megszüntetése, tehát az egyfordulós szisztéma tovább erősíti a rendszer egyszerűségét és rugalmasságát, "hiszen a választók számára egyértelmű szövetségi rendszerek alakulhatnak már a választás előtt".

Olvasóink írták

  • 1. _Zoli_ 2011. szeptember 24. 12:59
    „Majd akkor elhiszem ha ott tényleg csak 200 ember ül!
    Ja a díjazásuk összege is csak a 200 főé legyen, és ne a 386 fő fizetését osszák szét köztük!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olaszországban fogták el tintapatron-tolvajlással gyanúsított magyar férfit

A férfi a gyanú szerint 2009 májusában ellopott, majd tovább értékesített egy kft. által rábízott,… Tovább olvasom