Kisalföld logö

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 15°C Még több cikk.

Így tud energiát megtakarítani a fűtési szezonban!

Az EDF Démász arra hívja fel a figyelmet, hogy hidegben is lehet a fűtéssel energiát és költséget megtakarítani.
A téli időszakban növekvő fűtési költségek egyre inkább az energiatakarékos megoldásokra irányítják a figyelmet, a területen érdekelt cégek ugyanakkor tanácsokkal is próbálják segíteni a lakosságot abban, hogy ésszerűen bánjanak az energiával a fűtési szezonban.

Az EDF Démász arra hívja fel a figyelmet, hogy hidegben is lehet a fűtéssel energiát és költséget megtakarítani úgy, hogy a távollét ideje alatt 15-16 fokon legyen a hőmérséklet a lakásban.

Az energetikai cég fontosnak tartja a kazánok, fűtőberendezések karbantartását, mert azzal a fűtési költségek 10-15 százaléka is megtakarítható. Csökkenthetik a költségeket akkor is, ha a radiátorokat ellátják hőfokszabályzókkal, ami néhány ezer forintba kerül.

A cég karácsonyi díszvilágítás kapcsán jelzi: a LED-égős díszek 80 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak a hagyományosnál, élettartamuk pedig hússzor hosszabb, mint a hagyományos izzóké.

A Knauf Insulation Kft. az épület jó szigetelésének szükségességét emeli ki. A szigetelőanyag-gyártó cég megjegyzi: az állam 3 milliárd forinttal támogatja a használati - a csapokból folyó - meleg vizet előállító és a fűtésre is rásegítő napkollektorok felszerelését.

A cég ismerteti: egy a múlt század hatvanas és hetvenes éveiben épített családi ház 900 ezer forintból hőszigetelhető, egyben hangsúlyozza: amíg erre nem kerül sor, felesleges minden egyéb, fűtési energiát csökkentő technikát alkalmazni.

Közleményében kifejti: az energetikailag rossz, hőszigeteletlen családi házak energia-felhasználásának 60-70 százalékát teszi ki a fűtés, a meleg víz előállítására pedig 10-15 százalék jut. Ebből a napkollektorral minimális mennyiséget lehet megtakarítani, míg a falakra tett hőszigetelés minden centimétere 3-4 százalékos megtakarítást eredményez a Knauf számítása szerint.

A homlokzati hőszigetelés átlagos vastagsága Magyarországon 8-9 centiméter. A skandináv országokban meghaladja a 20 centimétert, Németországban, Ausztriában és Romániában 12 centiméter, míg Szlovákiában 10-12 centiméter. A falak hőszigetelése mellett fontos a nyílászárók cseréje is jobb hőszigetelésűre. A napkollektor csak ezt követően csökkenti érezhetően a fűtési költséget - mutat rá a Knauf.

Olvasóink írták

 • 5. vikri 2011. december 04. 12:09
  „Mit is várhatunk egy szigeteléssel foglalkozó, természetesen profitorientált cégtől a szigetelés vs. napkollektor kérdésben?! Ez egy jó reklám. Miért nem esik szó a nyílászárókról is? Az legalább ennyire fontos tényező!!!
  A másik, állandóan visszatérő kérdés a távolléti hőmérséklet (15-16 Fok?). Jó lenne azt is tudni, hogy mennyi energiába (pénzbe?) kerül újra felfűteni a lehűlt levegőt és falat(?), vagy jobb inkább egy kicsivel (pár fokkal) lejjebb állítani a hőfokot, amíg nem vagyunk otthon...”
 • 4. soproni 2011. december 04. 12:02
  „Nem kell fűteni és villanyt kapcsolni.Égessünk gyertyákat ,az meleget is ad és világít is ! :)))”
 • 3. karakter 2011. december 03. 23:12
  „A macska ezt úgy oldja meg, hogy télen nem tüzel.”
 • 2. omm 2011. december 03. 13:44
  „1. Hát melege lesz tőle az biztos.”
 • 1. elemér 2011. december 03. 10:17
  „Az is segit ha a macskafarkát levágják.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiányzik a csapadék - Szárazság pusztít a földeken

Aggasztó méreteket öltött a csapadékhiány, az őszi vetésű kalászosok és a repce egy része ki sem… Tovább olvasom