Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Így szavaztak a politikusok - fotók

A pártelnökök többsége már leadta voksát az európai parlamenti választásokon. Kivel, hol és hogyan szavaztak? Összeállításunkvól kiderül!

Szavazásra buzdított a Jobbik elnöke


A választási részvételre buzdított Vona Gábor, a Jobbik elnöke, miután leadta szavazatát az újbudai Lágymányosi Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban vasárnap délelőtt.

A pártelnök - aki feleségével és kisfiával érkezett - újságíróknak azt mondta: az aktuális részvételi adatok alapján átlagos választásra lehet számítani. Jelezte: a szavazás legitimitását nyilvánvalóan a részvételi arány befolyásolja vagy legalábbis a pártok közötti verseny szempontjából mindenképpen irányadónak tekinthető.

Vona Gábor felesége, Vona-Szabó Krisztina társaságában leadja szavazatát. MTI Fotó: Marjai János
Vona Gábor felesége, Vona-Szabó Krisztina társaságában leadja szavazatát. MTI Fotó: Marjai János

Ennek a választásnak az európai parlamenti képviselők megválasztásán túl belpolitikai tétje is van, mégpedig az, hogy ki lesz a Fidesz mögött, amely gyaníthatóan első helyen végez, a második - mondta. Aki a második lesz, az nagy lépést tett afelé, hogy 2018-ban vagy korábban ő legyen a Fidesz váltópártja - emelte ki.

Vona Gábor kitért arra is: úgy érzi, hogy a választási kampány véghajrájában külföldi nyomásra igyekeztek megroppantani a pártot. Arra kérte a Jobbik szimpatizánsait, hogy szavazatukkal csattanós választ adjanak erre, válaszolják azt, hogy nem lehet a Jobbikot "felszeletelni", megszüntetni, és a kormánypárt kihívói lesznek a következő választáson.

Semjén: fontos a magas részvétel

Semjén Zsolt szerint minél magasabb a részvétel az EP-választáson, annál inkább hitet tesz a magyar nemzet amellett, hogy nem közömbös számára, mi történik Európában.

Ezt a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, KDNP-elnök mondta vasárnap újságíróknak, miután délelőtt felesége és édesanyja társaságában leadta voksát az EP-választáson, a főváros II. kerületében.

Semjén Zsolt és felesége leadja szavazatát. MTI Fotó: Beliczay László
Semjén Zsolt és felesége leadja szavazatát. MTI Fotó: Beliczay László

Kiemelte: Magyarország Európa része, "jogunk és kötelességünk, hogy alakítsuk a sorsát".

Pártpolitikai hovatartozás nélkül minden megválasztott képviselőnek az a küldetése, és akkor teszi jól a dolgát, ha magyar vonatkozásban a szeme előtt lebeg Szent István öröksége, és a nemzeti érdekeket képviseli, másfelől figyelembe veszi az unió alapítóatyáinak örökségét - fejtette ki Semjén Zsolt. Hozzátette: ez esetben a megválasztott képviselő jól fogja tenni a dolgát mind Magyarország, mind az unió javára.

Részvételre buzdított Mesterházy

Részvételre buzdította a választókat Mesterházy Attila, az MSZP elnöke Veszprémben vasárnap, miután leadta szavazatát az európai parlamenti választáson.

A szocialista pártelnök nem sokkal dél előtt érkezett a Hriszto Botev Általános Iskolába feleségével, szüleivel és két gyermekével. A szavazófülkébe lányával együtt ment be.

Mesterházy Attila leadja szavazatát feleségével, Mesterházy Szilviával, valamint gyerekeikkel, Attilával és Katával. MTI Fotó: Nagy Lajos
Mesterházy Attila leadja szavazatát feleségével, Mesterházy Szilviával, valamint gyerekeikkel, Attilával és Katával. MTI Fotó: Nagy Lajos

A voksolást követően Mesterházy Attila újságíróknak azt mondta: az eddigi adatok alapján alacsonyabb a részvétel, mint öt évvel ezelőtt.

Hozzátette: az európai parlamenti választásoknak komoly tétje van Magyarország számára, hiszen rengeteg olyan döntés születik uniós szinten, ami a hétköznapjainkat befolyásolja. Ezért a választásokon való részvételre buzdította a választókat.

Orbán reméli, a részvételi arány legalább az európai középmezőnyben lesz


Orbán Viktor miniszterelnök reméli, hogy az európai parlamenti (EP-) választás magyarországi részvételi aránya legalább az európai középmezőnyben lesz.

"Nem szeretném, hogyha méltatlan képet mutatna Magyarország az európai elkötelezettséget illetően, márpedig a részvételi arány erről is beszél" - mondta a kormányfő, miután feleségével, Lévai Anikóval vasárnap 12 óra után néhány perccel leadta szavazatát Budapest XII. kerületében, a Zugligeti Általános Iskolában.

Azzal kapcsolatban, hogy a friss részvételi adatok mintegy két százalékkal elmaradnak az öt évvel ezelőttitől, Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy ez még az elviselhetőség határán belül van.

Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó társaságában leadja szavazatát. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó társaságában leadja szavazatát. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


"Mi kampányoltunk, amit tudtunk, megtettünk, mindenkihez eljutottunk, mindenkivel beszéltünk" - tette hozzá, majd megjegyezte: a magyar egyébként is olyanfajta, hogy szereti az utolsó pillanatra hagyni a dolgokat - így van ez az adóbevallásnál és a hivatalos ügyek intézésénél is -, ezért bízik abban, hogy délután még lesz egy újabb jelentős részvételi hullám.

A miniszterelnök arra bíztatta a választókat, menjenek el voksolni, "ne vegyék félvállról a dolgot", ez egy fontos ügy Európának és a magyaroknak is, mert nem mindegy, kik képviselik az országot az unióban a következő években.

Szanyi: a voksoláson múlhat Európa jövője


Szavazásra buzdított Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti (EP-) listavezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján, a párt fővárosi székháza előtt. A politikus szerint ezen a voksoláson múlhat Európa jövője.

Szanyi Tibor közölte: ma gyermeknap van, ezért azt kéri minden magyar szülőtől, nagyszülőtől és jövendőbeli szülőtől, hogy "a gyermekeink jövője érdekében" menjen el voksolni.

Ezen a választáson kizárólag a választópolgárok lehetnek a nyertesek vagy a vesztesek - vélekedett, kifejtve: ha elég sokan mennek el szavazni, akkor mindenki nyer, ha viszont kevesen, akkor mindenki veszít, hiszen akkor "torz eredmény születik, és torz eredményből csak torz Európa lehet". "Európa, Magyarország és mindannyiunk sorsa a tét" - fogalmazott.

Szanyi Tibor feleségével, Gyenes Xéniával és kisfiukkal, Marcival leadja szavazatát. MTI Fotó: Kovács Attila
Szanyi Tibor feleségével, Gyenes Xéniával és kisfiukkal, Marcival leadja szavazatát. MTI Fotó: Kovács Attila

Szanyi Tibor a tájékoztatón a hárommilliomodik szavazónak felajánlott egy piros Tibi csokoládét, amelyet ígérete szerint személyesen juttat el a választópolgárhoz, lakjon az ország bármely pontján.

Az EP magyar tagjainak választásán vasárnap délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosultak 11,53 százaléka adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint. A 2004-es EP-választáson délelőtt 11 óráig a választásra jogosultak 13,75 százaléka szavazott, 2009-be pedig 13,77 százaléka.

Gyurcsány: a szorosabb európai együttműködés ellenzői szereznek többséget


Gyurcsány Ferenc szerint olyan pártok szereznek többséget az európai parlamenti (EP-) választáson, amelyek élesen szemben állnak a szorosabban együttműködő Európával, és ezzel a választás "igazi történelmi jelentősége sajnos eldőlt".

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, EP-listavezetője ezt vasárnap mondta újságíróknak, miután leadta szavazatát Budapesten.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, nincs jelentősége, hogy melyik párt lesz a második az EP-választáson, és annak sem, hol végeznek a "fiatalabb balközép pártok".

Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára leadja szavazatát. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára leadja szavazatát. MTI Fotó: Bruzák Noémi

A DK elnöke kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője, főpolgármester-jelöltje levélben kezdeményezte, hogy a jövő héten kezdjenek el egymással tárgyalni az ősszel esedékes önkormányzati választásokkal kapcsolatban. Megjegyezte, hogy szerinte az Együtt-PM is kapott ilyen levelet. Gyurcsány Ferenc közölte, a következő napokban informális konzultáció kezdődhet az együttműködésről Budapesten és más településeken. Annak van értelme, hogy a több mint 140, a tízezret meghaladó lakosú településen érdemi együttműködés legyen - mondta. Június végén már tájékoztatást adhatnak az együttműködésről - tette hozzá.

A volt szocialista kormányfő feleségével érkezett szavazni a II. kerületi Áldás Utcai Általános Iskolába.

Áder János Brüsszelben szavazott


Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita vasárnap délután a brüsszeli magyar nagykövetségen adta le szavazatát az európai parlamenti választásokon.

Áder János az előző napokban Belgiumban, valamint Luxemburgban tett hivatalos látogatást.

Áder János köztársasági elnök (j) felesége, Herczegh Anita és a brüsszeli magyar nagykövet, Kovács Tamás Iván kisfia, Kovács Áron Tamás társaságában leadja szavazatát. MTI Fotó: Kovács Tamás
Áder János köztársasági elnök (j) felesége, Herczegh Anita és a brüsszeli magyar nagykövet, Kovács Tamás Iván kisfia, Kovács Áron Tamás társaságában leadja szavazatát. MTI Fotó: Kovács Tamás

A köztársasági elnök a brüsszeli magyar nagykövet, Kovács Tamás Iván kisfiával, Kovács Áron Tamással együtt dobta be az államfői szavazatot az urnába.

A Brüsszelben regisztrált 887 szavazó közül 15 óráig több mint ötszázan adták le voksukat az EP-választáson.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telitalálat a hatos lottón! Ön a szerencsés?

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a… Tovább olvasom