Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Így reagáltak a pártok Varga bejelentésére

Az LMP véleménye szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter "egy fikarcnyival sem jobb", mint elődje Matolcsy György, ugyanis ugyanazt a kiszámíthatatlan gazdaságpolitikát folytatja - mondta hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján Vágó Gábor.
A független képviselő arra reagált, hogy a nemzetgazdasági miniszter hétfőn közölte: a kormány a tranzakciós illeték, a vállalkozások távközlési adója és a bányajáradék emelését, valamint az egészségügyi hozzájárulás kiterjesztését kezdeményezi azért, hogy az államháztartási hiány ne induljon ismét növekedésnek.

Vágó Gábor feltette a kérdést: ha annyira sikeres a gazdaság, mint amennyire a Fidesz állítja, akkor miért van szükség "egy ilyen orbitális méretű megszorító csomagra". A politikus azt mondta, a hétfői bejelentés keresztülhúzta azokat a korábbi reményeket is, hogy Varga Mihály érkezésével némi kiszámíthatóság jelenik a magyar gazdaságpolitikában.

A képviselő hangsúlyozta, hogy a tranzakciós adó emelése ismételten az egyszerű embereket fogja leginkább érinteni.

Adóemelésekkel nem lehet kikecmeregni abból a válságból, ahová Magyarország jutott - jelentette ki. Az utolsó pillanatban végrehajtott adóváltoztatások ráadásul csak a kiszámíthatatlanságot növelik - tette hozzá.

Az LMP szerint egy olyan új gazdasági fordulatra lenne szükség, amelynek során az oktatásba, az egészségügybe és olyan egyéb szférákba fektetnek be, amelyek képesek magas hozzáadott értéket előállítani - közölte.

Jobbik: populista módon emel adókat a kormány

A Jobbik jelentős adóemeléseknek tekinti a hétfőn bejelentett kormányzati pénzügyi intézkedéseket. Volner János frakcióvezető-helyettes szerint ráadásul a kabinet "populista" módon úgy tesz, mintha az intézkedésekkel a multinacionális cégeket, vagy a bankokat adóztatná, miközben a terhek teljes áthárítását lehetővé teszi, így azokat valójában az emberek viselik.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn ismertette, hogy a kormány a tranzakciós illeték, a vállalkozások távközlési adója és a bányajáradék emelését, valamint az egészségügyi hozzájárulás kiterjesztését kezdeményezi azért, hogy az államháztartási hiány ne induljon ismét növekedésnek.

A Jobbik szerint ezekkel az intézkedésekkel a kormány fokozza a magyar gazdaság lemaradását és régiós leszakadását, ahelyett, hogy mindent megtenne a lakosság és a gazdaság adóterheinek csökkentése érdekében.

Volner János úgy vélte: a tervezett változtatásokkal a Fidesz-kormány valójában az emberek életszínvonalát és gazdasági válságból történő kilábalás esélyeit is radikálisan csökkentik.

MSZP: újabb megszorításokat jelentett be a kormány

Az emberek kiadásait tovább növelő megszorító csomagnak tartja az MSZP a hétfőn bejelentett pénzügyi intézkedéseket.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn ismertette, hogy a kormány tranzakciós illeték, a vállalkozások távközlési adója és a bányajáradék emelését, valamint az egészségügyi hozzájárulás kiterjesztését kezdeményezi azért, hogy az államháztartási hiány ne induljon ismét növekedésnek.

Mesterházy Attila MSZP-elnök hétfői sajtótájékoztatóján úgy reagált: ezek az intézkedések az egész társadalmat az eddiginél nehezebb helyzetbe hozzák, a munkavállalókat, a kis és közepes vállalkozásokat, a nyugdíjasokat egyaránt. Hozzátette: a kormány eddigi gyakorlatának megfelelően a megszorítások egy részét nem közvetlenül, hanem cégeken keresztül terheli az emberekre.

Az MSZP szerint nem további megszorításokra, hanem a növekedést beindító gazdaságpolitikai fordulatra van szükség - mondta a pártelnök.

Padláslesöprésnek tartja Varga Mihály bejelentését a DK

A DK véleménye szerint a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által hétfőn bejelentett pénzügyi intézkedéseket egy szóval „padláslesöprésként" lehet leírni – mondta budapesti sajtótájékoztatóján Molnár Csaba.

A független képviselő arra reagált, hogy Varga Mihály hétfőn bejelentette: a kormány emeli a tranzakciós illeték, a vállalkozások távközlési adója és a bányajáradék mértékét, illetve az egészségügyi hozzájárulást kiterjeszti a kamatokra is.

Szavai szerint az ellenkező irányú kommunikációt követően, „derült égből villámcsapásként" érkezett a nemzetgazdasági miniszter „újabb megszorító csomagja". Hangsúlyozta: habár Varga Mihály a közelmúltban arról beszélt, hogy idén nem lesz szükség további adóemelésekre. Ehhez képest „egy brutális adóemelési csomag" került a parlament asztalára, ami miatt az Országgyűlésnek várhatóan a jövő héten újabb ülés kell tartania – folytatta.

Ez a költségvetés ötödik módosítása, miközben lassan a negyvenedik adóemelésnél vagy új adó bevezetésénél tartunk – mondta Molnár Csaba. Hozzátette, hogy miután a kabinet képtelen költségvetést készíteni vagy adót tervezni, ezért sok egyéb mellett gazdasági szempontból is alkalmatlan a kormányzásra.

Azt is kijelentette, hogy Varga Mihály miniszterként megbukott, mert egyfelől átverte az országot azzal, hogy nem lesz adóemelés, másfelől a beterjesztése egy „virtigli Matolcsy-csomag". A bejelentés csak megszorításokról szól, elemei károsak az embereknek, a vállalkozásoknak és a gazdaságnak – összegzett.

Olvasóink írták

 • 4. Valaki 2013. június 18. 16:32
  „Szimike, ezek nem is pártok. :)))”
 • 3. szimre50803 2013. június 17. 17:59
  „Ne aggódjatok, ez az egész csak (VALAKI)-re vonatkozik!!! Ő biztos örülni fog neki!”
 • 2. pozdorja 2013. június 17. 16:47
  „Úgy gondolom szép lassan elkezdem az információk gyűjtését, miként lehet bankszámlát nyitni a környező országokban.
  Ha a fideszes törvényesnek gondolja a szlovák rendszámú autó fenntartását, mondván hogy ő egy fillért nem fizet adót a szociknak, akkor én is kimondom: egy fillér tranzakciós adót nem vagyok hajlandó fizetni ezeknek.”
 • 1. 621 2013. június 17. 16:03
  „Ezt két ok is alátámasztja. Az egyik, hogy az "elejét" <moderálva> alkotta(?!), igaz a <moderálva> diktálására... Úgy <moderálva> ahogy van.... A másik ok, hogy most is a <moderálva> diktál, - tiszta para, hogy a közgépének és a többinek - mivel beruházás nincs, - valahogy az utált únió pénzét elsíbolhassa...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VM: nincs titkos földtörvénytervezet

"Félrevezetőek azok a nyilatkozatok, amelyeket a magukat civil szervezetnek nevezők és a balliberális média közös, összehangolt támadása sugall" - szögezi le a közlemény. Tovább olvasom