Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Így reagáltak a pártok a vasárnapi zárva tartásra

Az MSZP kompenzálná a munkavállalók kárát, a PM szerint a a KDNP csak a létezését akarta bizonyítani, az Együtt szerint a zárva tartás az emberek érdekeivel ellentétes.

Az MSZP kompenzálná a munkavállalók kárátAz MSZP januárban törvénymódosítást nyújt be a munka törvénykönyvéhez annak érdekében, hogy kompenzálja azt a kárt, amit a munkavállalóknak a vasárnapi zárva tartásról szóló törvénnyel a kormánypártok okoznak - közölte az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese kedden Budapesten újságírókkal.

Lukács Zoltán módosító csomagjukról azt mondta, felülvizsgálják a kötelező pihenőnapok rendszerét, illetve azokat a részeket, amelyek a szabad- és pihenőnapokra vonatkozó többletbérezést szabályozzák.

Mint mondta, megemeltetnék a szombati béreket, valamint azokat a többlettámogatásokat, amelyeket a munkavállalók kaphatnak.

A politikus hangsúlyozta, az MSZP baloldali pártként természetesnek tartja azt a törekvést, hogy legyen szabad a vasárnap, hogy minél több pihenőnapja legyen az embereknek, a vasárnap pedig legyen garantált pihenőnap. De ma sem szociálisan, sem társadalmilag nem áll készen a magyar munkavállalók legnagyobb része, hogy ez így legyen - mondta.

Lukács Zoltán kifejtette: nem azért dolgoznak az emberek vasárnap, mert ez a hobbijuk, vagy mert nem tiltja a törvény, hanem azért, mert kénytelenek vasárnap dolgozni ahhoz, hogy megéljenek. Értékelése szerint a parlament kormánypárti többség néhány nappal karácsony előtt arról döntött, hogy 15-20 ezer munkavállalónak szűnjön meg a munkahelye.

Megjegyezte, a szakszervezetek is elmondták, hogy a törvény átgondolatlan, ebben a formájában nem támogatható.

PM: a KDNP csak saját létezését akarta bizonyítaniA Párbeszéd Magyarországért (PM) véleménye szerint a vasárnapi zárva tartásról szóló jogszabállyal a "Fidesz oldalkocsija, a KDNP" saját létezését akarta bizonyítani- erről a párt társelnöke, Szabó Tímea beszélt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az eseményen részt vett Mach Péter, a PM elnökségi tagja, aki azt mondta, nem szabad egyoldalúan rákényszeríteni az emberekre a vasárnapi zárva tartást, a kérdésben csak a munkavállalókkal és a munkaadókkal történő előzetes egyeztetés után lehetne előrébb lépni. Hangsúlyozta: a javaslatnak jelentős gazdasági kockázatai is vannak, mert fennáll annak a veszélye, hogy nagy arányban bocsátanak el dolgozókat a kereskedelemben.

A független Szabó Tímea az eseményen gyalázatosnak nevezte a köznevelési törvény módosítását, mert véleménye szerint Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a civilek és az ellenzéki pártok kérésére sem vonta vissza a szegregáció lehetőségét biztosító indítványát. Úgy fogalmazott: "ne dőljön be senki az utolsó pillanatban betolt kormánypárti módosítónak", továbbra is Balog Zoltán "lehetősége lesz az, hogy szegregáljon", annak ellenére, hogy ez szemben áll a magyar és az uniós jogszabályokkal is.

A PM azt is a leghatározottabban elutasítja, hogy a látványsportágak - a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong - esetében a társaságiadó-kedvezmény (tao) pénzeket kiveszik az információszabadságról szóló törvény hatálya alól - közölte. A képviselő hangsúlyozta: pártjuk ezért Áder János köztársasági elnöktől kéri majd, hogy ne írja alá a törvényt, miközben az ombudsmanhoz fordulnak, hogy indítson vizsgálatot.

Kérdésre Lukács Zoltán elmondta, támogatják, ha lesz a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban népszavazás. Ugyanakkor felhívta arra figyelmet, hogy a népszavazások kezdeményezését oly mértékben megnehezítette a kormány, hogy ahhoz nagyon sok aláírás szükséges.

Együtt: a módosítás az emberek érdekeivel ellentétes 


Az Együtt - A Korszakváltók Pártja véleménye szerint a kiskereskedelmi láncokról, valamint a dohánykereskedelemről szóló törvények módosítása és a vasárnapi nyitva tartás korlátozása olyan nyílt és intenzív beavatkozás a gazdasági folyamatokba, ami ellentétes az emberek érdekeivel - erről a független Szelényi Zsuzsanna beszélt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus kijelentette: az intézkedések nyomán nőni fognak az árak, legalább húszezer embert bocsátanak el, és azzal is számolni lehet, hogy számos kereskedelmi lánc rosszul, a CBA és a "Lázár Jánoshoz kapcsolódó" Continental Dohányipari Zrt. viszont jól fog járni - tette hozzá.

Szelényi Zsuzsanna a jogszabályi változások alapvető tanulságának nevezte, hogy a finom gazdasági szabályozás helyett az Orbán-kormány "tolvaj államot épít".

KDNP: a magyar emberek sikere a törvény elfogadásaA magyar emberek sikere és nem a KDNP-é a vasárnapi pihenőnapról szóló törvény elfogadása - értékelt Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatón a parlamenti döntés után.

A javaslatot jegyző kisebbik kormánypárt frakcióvezetője kiemelte: a most elfogadott jogszabály lényege, szeretnék, ha mindenkire érvényes lenne, hogy vasárnap ne lehessen senkit munkára kényszeríteni. Kifejtette: a 200 négyzetméter alatti és családi vállalkozásban működtetett üzletek nyitva lehetnek. A törvényben rögzített kivételekkel biztosítani tudják azt is, hogy aki akar, vasárnap vásárolhasson. A dolgozó szülőknek ugyanakkor lehetőségük lesz a gyermekeikkel tölteni a vasárnapot, ezt szolgálja a családok érdeke is - mondta.

Cáfolta, hogy a javaslat a CBA-nak kedvező lenne, az érintett lánc üzleteinek 95 százaléka zárva lesz.

Most a kereskedelemben dolgozókra érvényes a rendelkezés, azt szeretnék, hogy előbb-utóbb mindenkire érvényes legyen a szükséges kivételekkel - tette hozzá Harrach Péter.

Szerinte nem kell elbocsátásoktól sem tartani, hiszen jelenleg is munkaerő-hiány tapasztalható a kereskedelemben. A gazdaság teljesítménye sem fog visszaesni, nem csökken a vásárlások mértéke, csak áthelyeződik majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktor házirendet sértett a csokievéssel

A miniszterelnök azt a csokit falta be az ülésteremben, amit a dohányipari szakszervezetek… Tovább olvasom