Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Így kezdjük 2011-et - Életbe lép az egykulcsos adórendszer

A jövő év első napjától számos jelentős törvényváltozás lép hatályba; az egykulcsos adórendszer létrejötte mellett egyszerűsödik a személyi jövedelemadó-bevallás, továbbá emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum, illetve ismét három évig lesz igénybe vehető a gyermekgondozási segély.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az MTI-hez kedden eljuttatott összegzésében az egyetlen, 16 százalékos kulcson alapuló adórendszert említik a legfontosabb, mindenkit érintő újdonságként. A tárca szerint az új adórendszer segíthet az ország alapvető problémáiból, vagyis a munkanélküliségből, a gazdasági megtorpanásból és a demográfiai válságból való kitörésben.

A családi adórendszer legnagyobb nyertesei a gyermeket nevelő munkavállalók lehetnek, akik keresete havi több ezer, de akár több tízezer forinttal is emelkedhet. A családi adóalap-kedvezmény összege ugyanis egy, illetve két eltartott esetén 62.500 forint; három és több eltartottnál pedig 206.250 forint lesz.

A változtatások hatására az átlagos munkabérrel rendelkező, gyermeket nevelő szülők nettó fizetése 10-20 százalékkal is gyarapodhat, míg az állam a háromgyermekes családok 98 százalékától nem is kér személyi jövedelemadót - fejtik ki a tájékoztatásban. A fentiek mellett a kamatjövedelemre háruló közteher kulcsa is 16 százalékra csökken a korábbi 20 százalékról. Ezzel egy időben azonban jövőre már kamatadót kell fizetni a nyitott kamatperiódusú, 2006. szeptember 1-je előtt kötött betét-, folyószámla-, bankkártya- és takarékbetét-konstrukciók kamatára, valamint az ezt megelőzően kötött életbiztosítási szerződéshez kapcsolódó befizetés hozamára is.

A személyi jövedelemadó csökkentése mellett annak bevallása is egyszerűsödik, a magánszemélyeknek 2011-től elegendő lesz egy adónyilatkozatban számot adniuk jövedelmeikről. Ezzel a lépéssel mintegy 3 millió magánszemély ismerheti el egy oldalon, hogy a munkáltatója megfelelően vonta le a közterheket, és kérheti, hogy a nyilatkozatot a hatóság adóbevallásként dolgozza fel. Az adózók emellett az idei jövedelmeikről is rövidebb, 36 oldalas helyett 12 oldalas bevallást tehetnek.A jövő év első hónapjától 78 ezer forintra emelkedik a minimálbér, a garantált bérminimum havi 94 ezer forintra nő, míg a többi munkavállaló az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ajánlása alapján 4-6 százalékos béremelésre számíthat. A közszférában az állami takarékosság jegyében nem lesz béremelés, de a kormány az alacsony és közepes keresetű, gyermekek utáni családi kedvezményre nem jogosult munkatársaknak havi kompenzációt biztosít, így itt az ígéretek szerint senkinek sem csökken a nettó jövedelme.

A kormány a családtámogatások rendszerét is átalakította, így két évről ismét három évre emelkedik a gyermekgondozási segély időtartama, de a munkába visszaálló anyák csak a legfeljebb heti 30 órás munkaidő mellett kapják meg ezt a támogatást. Az év utolsó előtti napjától alkalmazni kell azt a szabályt, amely 98 százalékos adót vet ki az állami vezetők 2 millió forint és a közszféra munkavállalóinak 3,5 millió forint feletti végkielégítéseire. A munkáltatók a jövőben maguk is levonhatják az adót a nagy összegű végkielégítésekből.

A minisztérium a társasági adóváltozásokra kitérve kiemeli, hogy 2011. lesz az első teljes adóév, amikor a félmilliárd forintnál kisebb adóalappal rendelkező vállalkozások alkalmazhatják az idén nyáron 19 százalékról 10 százalékra csökkentett társasági adót. A Széchenyi Önerő Hitel Program a jövő évtől segíti a hazai vállalkozásokat a pályázati források nagyobb arányú kihasználásában, az elegendő önerővel nem rendelkező cégek legfeljebb 50 millió forintos, 10 éves futamidejű hitelt vehetnek fel.

A korábbinál szélesebb vállalkozói kör választhatja majd az egyszerűsített beszámoló készítését, továbbá a naptári évtől eltérő üzleti évet választók és a külföldi cégek magyarországi fióktelepei is így járhatnak el a jövőben. A kereskedelmi gázolaj fogalmának megteremtésével az árufuvarozók és a személyszállítást végzők 2011. január elsejétől literenként 6,5 forintot visszaigényelhetnek a gázolaj jövedéki adójából.

A jövő év első napjától összeolvad az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), valamint a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP). A kabinet magasabb minőségű szolgáltatást, illetve olcsóbb és hatékonyabb működést vár a lépéstől. A kormány számításai szerint a egykulcsos adózással és a társasági adó csökkentésével 2011-ben 600-700 milliárd forinttal marad több a magyar lakosságnál és a vállalkozásoknál. Úgy látják, az adócsökkentés eredményeképp Magyarország nyújtja majd a legkedvezőbb adózási környezetet a kelet-közép-európai térségben, ami a tőkevonzó képesség növekedésével, illetve új munkahelyek létrejöttével járhat.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. csibe87 2010. december 31. 22:00
  „Találtam a neten egy kalkulátort:
  /Talán nem kellett volna/
  Bruttó bér: 140000 /gyermek nélkül/
  Nettó 2010-ben: 101000,
  2011-ben: 99000,
  2012-ben: 90000

  Ugyanez, csak bruttó 300000-rel: /itt sincs gyermek/
  2010: 185000
  2011: 186000
  2012: 193000

  Hol itt az igazság???
  A gyermekesektől természetesen nem sajnálom!
  de aki egyedül eddig is megélt a 185-ből, akkor annak miért kell még többet adni?
  én is ugyanannyiért veszem a kenyeret!
  persze itt lehet dobálózni azzal, hogy ő biztos diplomás, magasan képzett. lehet...
  de mi van azokkal a diplomásokkal, akik a Meki-ben szolgálnak ki? nekik is van diplomájuk, csak éppen nem volt megfelelő kapcsolatuk álláskeresésnél.
  TALÁN nem kellett volna annyi diplomást képezni /szakmunkás meg nincs/! Ma sem értem, hogy hogyan lehet kettes-hármas tanulót felvenni egyetemre. Csak a jó képességűeket kellett volna felvenni, és akkor ők tényleg megérdemlik a 300 bruttókat. Persze itt vannak a fizetős szakok, anyuci-apuci kifizeti, még akkor is ha totál hülye a gyereke. aztán megint ugyanott vagyunk.
  na mindegy.
  még fiatal vagyok, gyermekem nincs. talán itt az ideje nyugat felé nézegetni, mert 90 nettóból még garázsom sem lesz sose, nemhogy házam!! :):):)
  Magyarország én így szeretlek! :):):):)”
 • 38. gjozsi88 2010. december 30. 11:41
  „még annyit!

  "Most egészen más a helyzet, sőt magasabb bérek magasabb adóbevételek például az ÁFA! "

  Ez meg maga a csoda!
  Annak nő most a nettója, aki eddig is mindent megvehetett és ezután vagy megtakarít, vagy külföldön költi el luxusra.....ez nekünk mitől lesz jó, ugyanis ebből többlet ÁFA bevétel nem lesz!
  Ráadásul nem kompenzálja azon rétegek elkölthető nettó csökkenését, akik a teljes jövedelmüket elköltik, akik valójában teljes mértékig vásárolva fizették az ÁFÁ-t!”
 • 37. gjozsi88 2010. december 30. 11:37
  „pancser!

  "Tudomásom szerint a nagy tömegű embert foglalkoztatók nem nagyon alkalmazzák a minimálbért, tehát ennek az emelése semmilyen gondot nem okoz."

  Tégy már rendet a fejedbe...!
  Ha ez a munkáltatónak nem okoz gondot, akkor nem is lesz béremelés.....ettől viszont az adó miatt csökken a nettó is, nemhogy a bérek reálértéke!
  Persze amellett simán elsétáltál, hogy akinek havonta csökken a nettója 2-5 000 ft-ot, az ebből simán ki tudná fizetni azt a könyvelőt, aki évi 2000 ft-ért megcsinálja az adóbevallását!
  Azaz normális ember inkább a több időbe kerülő adóbevallást választaná, mint a nettó bércsökkenést!”
 • 36. annobon 2010. december 30. 10:03
  „Emberek! Itt nem azon van a hangsúly, hogy ki hánypec alatt tölti (vagy inkább tölteti) ki az adóbevallását, hanem az, amit majd 2011. februárjában munkabér gyanánt kézhez fogunk kapni.... Kinek több lesz, kinek kevesebb. Ez utóbbiak vonatkozásában meg szerény vigasz, hogy a kitöltéssel (évente egysezr) esetleg nyer majd 5-10 percet!”
 • 35. pancser 2010. december 30. 09:28
  „Nem szép dolog a hazugság, de úgy tűnik ez szoci sajátosság, vagy az, hogy akik ezt állítják még soha nem töltöttek ki ilyesmit. Szoci vagyok nem adózok, mint egykor a nemesek!”
 • 34. Komissar 2010. december 29. 22:35
  „19. amalfi 2010.12.29. 10:04

  Ez tetszett.

  Egyébként nekem sem kell több idő. Csak tudni kell melyik adatot hová írod. ennyi. Az amatőrök, a pancserok meg hadd szenvedjenek vele.”
 • 33. pancser 2010. december 29. 21:14
  „26-nak! Add át az üzenetet! egy dolgot nem szabad figyelmen kívül hagynod, ez a kereslet kínálat törvénye. Az alacsony bérek nem csak a dolgozónak a baja, hanem például a szolgáltatóknak is. Ha jól kerestek az asszonnyal, kedves nejed, fodrászhoz kozmetikushoz jár ugyebár, ha nem, a maga vagy a barátnője csinálja ezt. Te nem mész kocsmába nem étkezel vendéglőben stb. Ezek tipikusan kis és családi vállalkozások, melyek közvetve a nagy foglalkoztatóktól függnek. Tudomásom szerint a nagy tömegű embert foglalkoztatók nem nagyon alkalmazzák a minimálbért, tehát ennek az emelése semmilyen gondot nem okoz. A szocializmust meg azért emlegettem, mert ott tényleg féltek a bérektől, azon egyszerű oknál fogva, hogy a béreknek nem lesz fedezte árú szinte. Most egészen más a helyzet, sőt magasabb bérek magasabb adóbevételek például az ÁFA! Nem olyan bonyolult dolog ez, a cégeket versennyel lehet elsősorban béremelésre készíteni, a sok munkahelyet értem ezalatt!”
 • 32. quaestor 2010. december 29. 14:41
  „Kár vitázni az adóbevallások stopperrel mért kitöltésén. Van akinek valóban 5 perc alatt el lehet készíteni a bevallását, de van akiéhez jóval több idő szükségeltetik. Ez sok mindennek a függvénye.
  Ami meg a családi adórendszert illeti, nem biztos -nagy átlagban-, hogy a több gyermekes családok olyan jól járnak. Ahhoz, hogy ezt a szép összeget érvényesíteni is tudják, adóalapjuk is kell(ene) hogy legyen bőven. Ami ugye általában nincs meg.”
 • 31. Lone_wolf.. 2010. december 29. 11:54
  „" A jövő év első hónapjától 78 ezer forintra emelkedik a minimálbér, a garantált bérminimum havi 94 ezer forintra nő, míg a többi munkavállaló az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ajánlása alapján 4-6 százalékos béremelésre számíthat."
  Hülye vicc.Mivel a minibálbér emeléssel a munkáltató terhei nőnek ( 17. load ) Ne tudja hozni a szokásos profitját.Így nem hogy fizut emelne inkább csökkenteni próbálja vagy minimum szinten tartani. Akinek nem tetszik az mehet a francba majd felvesz másokat.Ilyen a magyar vállalkozó.Természetesen tisztelet a kivételnek.”
 • 30. amalfi 2010. december 29. 11:34
  „28. Nem. Szabadon választható, és én azt választottam, hogy megcsinálom.”
 • 29. gjozsi88 2010. december 29. 11:24
  „Csetneky!
  A témában ajánlom figyelmedbe a 24-es hozzászólást!”
 • 28. Csetneky 2010. december 29. 11:17
  „amalfi

  Ha közalkalmazott vagy, akkor nem a munkáltatód vagy az Apeh csinálta az adóbevallásodat? Csak mert akkor ugye könnyű 5 perc alatt végezni. Bár nekem teljesen mindegy, csak tudomásom szerint általában ez így működik.”
 • 27. gjozsi88 2010. december 29. 10:58
  „pancser!
  20-ra!

  Hiába szoc logika, ha az előállitott termék ára nem lehet több, mint a konkurens külföldié, mert akkor azt veszik meg nem a miénket!
  Ahhoz, hogy a mi bérköltségünket emelni lehessen, ahhoz költséghatékonyabb modern technikára, technológiára van szükség....ugye erre fedezet sehol nincs! A hiteleket a bankadó visszafogja, a támogatások mértéke a működési költségeket sem kompenzálja!
  Továbbá az államnak a bruttó béren kivüli járulékokat kellene csökkentenie, amiről szó nincs!
  Ugyanis ez lehet forrása kizárólag egy belső fogyasztást élénkitő nettó bérnövekedésnek, bár ez visz el az állami ujraosztási lehetőségből!
  Vagy ez a forrás teremthet meg olyan fejlesztéseket, amitől javul a hatékonyság és magasabb bérköltséget is elbír, esetleg ez a legfontosabb, javul a versenyképességünk, amitől gazdasági növekedés várható, amiből keletkezhet jövedelem növekedés!
  A sorrend nem mindegy!”
 • 26. amalfi 2010. december 29. 10:57
  „20. "Le kell szögezni viszont, hogy senkinek sem érdeke valamilyen módon a bérek alacsony színvonala az Unióhoz képest. Ez csak a szocializmusban megcsökött agyak törekvése."
  Ezt az üzenetet átadhatom a főnököm főnökének? Csak mert közalkalmazott vagyok, így aztán.... De én nem mondanék olyat, hogy a kormányban a "szocializmusban megcsökött agyak vannak". Főként most, a médiatörvény életbe lépése előtt pár nappal!
  :)”
 • 25. load 2010. december 29. 10:55
  „20. pancser
  Kedves pancser!
  A minősítgetéshelyett azt részletezd, hogy mi nem stimmel abban, amit leírtam!
  Illetve, hogy mi abban a "szoci logika"?
  Csak a "szocializmusban megcsökött agyak" gondolják úgy, hogy a fizetés és az európai bérszinvonal elérése csak elhatározás kérdése.
  A dolgozó által előállított munka értéke ennek okán figyelmen kívül hagyható.
  A kádár-korban ezt még komoly felnőtt emberek is így gondolták.
  Egy darabig.
  Aztán jött a bukás.”
 • 24. gjozsi88 2010. december 29. 10:49
  „pancser!

  "aligha van az országban adózó rajtad kívül, aki a múlt évi adóbevallással a tasak kibontásától, a kitöltött papírok borítékolásáig 5 perc alatt végzett volna."

  De azon a pénzen, amit a többségtől havonta elvesz a kormány az adóváltozás révén, tekintettel arra ,hogy egy munkavállalói szja bevallást hozzáértő általában 2000 ft/év-ért megcsinál időkorlát nélkül, akár több évig (akár 12 évig is)ki tudta volna fizetni ezt a szolgáltatást!
  Azaz elvontak akár 20-50 000 ft nettót, ebből kellene fizetni 2000 ft-ot!
  Tehát ez elég vaskos minusz.....! Ezt a cinikus érvet ha lehet hagyd....!”
 • 23. gjozsi88 2010. december 29. 10:44
  „rick!
  A béremelésnek objektív okai vannak, erre load már válaszolt!

  "Joci, bár az elmúlt nyolc év felsőoktatási képzéséért ti feleltetek, de ne mondd már, hogy bárkit is kényszerítettek volna, hogy felsőoktatásban tanuljon, szakma elsajátítása helyett. "

  Senki nem kényszeritett, csakhogy azt sem akadályozta meg, hogy alig kettes tanulók is a könnyebb megélhetést igérő diplomaszerzést vették célba, amitől elveszitette az értékét a diploma, munkahelyeken nem hozott hasznot!
  Az oktatási rendszerünk, ami gyakorlatilag a szoci pazarló ellátórendszer része, 89 óta senki nem alakította át, a Gyurcsány 2006-ban tett kisérletet, azt megakadályoztuk....!
  Talán emlékszel.....volt népszavazás is!”
 • 22. amalfi 2010. december 29. 10:41
  „Az internet pl. az adóbevallás elkészítésére is való, és ott tényleg nem kell hozzá nagy ész! Szerintem még neked is sikerülne. :)”
 • 21. pancser 2010. december 29. 10:21
  „Kedves "amalfi"! Csak nyugodtan, aki olyan okos mint te, megteheti a viccelődést, mert aligha van az országban adózó rajtad kívül, aki a múlt évi adóbevallással a tasak kibontásától, a kitöltött papírok borítékolásáig 5 perc alatt végzett volna. Meghajlok a nagyságod előtt, ezt én sem tudtam kihagyni!”
 • 20. pancser 2010. december 29. 10:14
  „A szoci logika "load" logikája! Le kell szögezni viszont, hogy senkinek sem érdeke valamilyen módon a bérek alacsony színvonala az Unióhoz képest. Ez csak a szocializmusban megcsökött agyak törekvése. Ha valaki még ezt a nyomorult minimálbért sem tudja adni a dolgozóknak számolja fel a vállalkozást. A kapitalizmusban az a csodálatos, hogy azonnal korrigál, a megszűnt helyett jön majd új vállalkozó, aki majd tudja azt amit amit kell, a bangladesi béreket pártfogoló "load"(jellemzően) meg szomorkodhat a semmitérő vállalkozások megszűnésén.”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Új Széchenyi Terv 2000 milliárd forintot hozhat

Az Új Széchenyi Tervnek köszönhetően kétezer milliárd forint áramolhat a gazdaságba, ezzel együtt… Tovább olvasom