Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Igazmondó netizenek

Már online módszerrel is megbízhatóan vizsgálható a hazai aktív internetezők csoportja A BellResearch piackutató cég és az Axelero Internet által a NETiZEN.HU weboldalán létrehozott online közösségben ezentúl tág tere nyílik az online véleménykutatásoknak.

A február óta regisztrált több ezer tag az internet véleményalkotóinak legaktívabb csoportja, 98%-uk hetente vagy gyakrabban csatlakozik a világhálóra. A netizenek valódiságát, létezését ellenőrző felmérések eredményei azt mutatják, hogy a netizenek az interneten is "igazmondóak". Ellentétben a közkeletű vélekedéssel, a résztvevők nem vettek fel az internet személytelensége miatt másik szerepet, hitelesen adják önmagukat. A NETiZEN.HU online közösségéhez február óta lehet csatlakozni. A toborzás eredményeképpen több ezer hazai internetező jelentkezett tagnak, s a gyarapodás a "toborzókampányoknak" köszönhetően azóta is hasonló ütemben folytatódik.

A NETiZEN.HU-t egyidejűleg több mint 15 site-on hirdették létrehozói, így biztosítva a különböző érdeklődésű és használati jellemzőkkel bíró internetezők elérését. Ezáltal vált az adatbázis sokoldalúvá és nagyméretűvé, amelyen bármilyen, az internetezéshez, az internetezőkhöz kapcsolódó témakör reprezentatív módon vizsgálható akár egyszeri, akár folyamatos jelleggel. Az adatok megbízhatóságát egyrészt a két cég online piaci és kutatási tapasztalatai, statisztikai ismeretei garantálják, másfelől a közösségbe kerülő emberek valódiságának utólagos, a BellResearch által lebonyolított telefonos megkérdezéssel történő ellenőrzése biztosítja.

Mindemellett a közösség összetételét független forrású, offline adatokkal való összehasonlítással is ellenőrzik, így garantálva, hogy reprezentatív mintát jelentsen az adatbázis az aktív magyarországi internetezők közösségére. Az eddigi validációs - azaz a netizenek valódiságát, létezését ellenőrző - felmérések eredményei azt mutatják, hogy a netizenek az interneten is "igazmondóak". A validált netizenek 71%-ánál minden háttéradat egyezett a korábban online módon megadottal, míg a közösség további 23%-ánál egy-egy információ változott csak, és az ellenőrzött személyek további 5%-ánál is csupán néhány adat módosult, ami főként a tényleges életkörülmények időközbeni változásának tudható be. Legtöbb esetben ugyanis a jelenleg folytatott tanulmányok szintje, majd ezt követően a végzettségre vonatkozó adatok és a kereseti forrás módosult, amelyek valóban életünk dinamikus változói. Legkevésbé, jelentéktelen mértékben szerepelt az eredetileg megadottól eltérő adat a nem és a születési év megadásánál [összesen az ellenőrzött netizenek 3%-ánál].

A regisztrációs adatok alapján a közösséget alkotó netizenek elsősorban a napi és a heti többszöri alkalommal internetezők köréből kerülnek ki, azaz az aktív internetezők közösségéből. Ők a legnyitottabbak az újdonságokra, az internetes szolgáltatásokra, lehetőségekre, hiszen nap mint nap használják a világhálót, életük részeként tekintenek az internetre és az ott kínált szolgáltatásokra, lehetőségekre. Véleményük az interneten keresztül immár megbízható online kutatási módszerekkel [így például kérdőívekkel, webinterjúkkal] ismerhető meg, az eredmények rendkívül gyorsan állnak rendelkezésre.

A megkérdezés költséghatékony, a kutatási mintába kerülő internetezők köre az adatbázis méretének köszönhetően rugalmasan alakítható az aktív internetezők teljes körétől egészen a speciális célcsoportokig minden csoport vizsgálható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meg kell menteni Győr Tabánját

„Sokan megbánták már, hogy lebontották a Tabánt, Győrben ezt nem kellene megérni”… Tovább olvasom