Kisalföld logö

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 15°C Még több cikk.

Ifjúsági olimpia megrendezéséről döntött a NOB

Ifjúsági olimpia létrehozásáról határozott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 119. ülése, hogy megpróbálja felkelteni a fiataloknak a sport iránti, lanyhuló érdeklődését.
A NOB a guatemalai fővárosban, helyi idő szerint csütörtökön egyhangúlag döntött az Ifjúsági Olimpiai Játékok meghonosításáról. Ez lehet a NOB által teremtett első jelentős világméretű sportfesztivál azóta, hogy 1924-ben létrehozták a téli olimpiát.

A 14-18 év közötti korosztály számára rendezendő ötkarikás versenyekkel a NOB a számítógépek és a tévé képernyője elől a sportpályákra szeretné csalogatni a fiatalokat. Az első nyári ifjúsági olimpiát 2010-ben tervezik megtartani - a helyszínt jövő februárban választják ki -, két évvel később pedig az első téli ifjúsági ötkarikás játékokat bonyolítanák le. Ez utóbbiak helyszínéről a tervek szerint 2009 januárjában döntenek.

A Jacques Rogge NOB-elnök által lelkesen támogatott elképzelés részleteit még nem dolgozták ki. Egyelőre annyi körvonalazódott, hogy a nyári ifjúsági olimpián három és fél ezer versenyző vehetne részt - szemben a "felnőtt" játékokon versengő sportolók tízezres számával -, a télin pedig mintegy ezer fiatal sportoló mérhetné össze erejét.

A nyári játékok rendezési költségeit a NOB mintegy 30 millió dollárra, a téliekét 15-20 millióra becsüli. Költségkímélő megoldásként a versenyekre nem kell új sportlétesítményeket felépíteni.

Rogge szerint hat ország máris érdeklődik az ifjúsági olimpia megrendezése iránt, s a sporteseménynek kisebb országok is otthont adhatnának.

Kamuti Jenő MOB-főtitkár szerint érdemes végiggondolni az ifjúsági olimpia megrendezésének lehetőségét. "Amennyiben komolyan vesszük a kandidálást a 2020-as ötkarikás játékokra, márpedig minden jel erre mutat, akkor jónak tartanám végiggondolni a második, azaz 2014-ben sorra kerülő ifjúsági olimpia megrendezésének ötletét. Ez az ötkarikás játékoknál kisebb nagyságrendű, de fontos esemény jó főpróba lehetne, s a sikeres rendezés biztosan sokat számítana a 2020-as pályázat elbírálásánál" - nyilatkozta Kamuti a távirati irodának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szocsiban rendezik a 2014-es téli olimpiát

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 119., guatemalai ülésszakán eldőlt, hogy Szocsi adhat otthont… Tovább olvasom