Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

IdQs emberek trükkös vámszedQi

Lelkiismeretlen trükkös csalók járják GyQrt és környékét, s szinte kivétel nélkül idQs embereket csapnak be, kihasználva jóindulatukat. Hol vizet kérnek, máskor hivatalnoknak adják ki magukat, közben pénzt, ékszert s más értékeket lopnak el.
Az idQsek szokásait, hiszékenységét, jóindulatát használják ki azok az elkövetQk, akik változatos módszerekkel és igen jó eredménnyel tesznek szert nem kis haszonra. A megyei rendQr-fQkapitányság szóvivQje, Kocsis Tünde alezredes elmondta a Kisalföldnek:
– Az elkövetQk magukat különbözQ szolgáltatók képviselQinek kiadva túlfizetés visszafizetése, hátralékok behajtása, nyílászárók ellenQrzése, kábelfektetés címén jutnak be idQsek otthonaiba. ElQfordul, hogy „rendQrként” hamis pénz lefoglalása ürügyén csengetnek be lakásokba, családi házakba.
A szóvivQ az egyik GyQr melletti településen történt esetet hozza fel példának, amikor az elkövetQk azzal az indokkal csalták ki házából a délelQtt egyedül otthon lévQ 73 éves asszonyt, hogy a telek hossza nem felel meg az uniós szabványoknak. A kert végében meg is mutatták, hogy hol kell levágni belQle. Ezalatt az üresen maradt házba beosont az egyik csaló, s némi kutatás után ellopott 250 ezer forintot, mobiltelefont, ékszereket.
– A tapasztalatok mellett ez az eset is jól mutatja, hogy a csalók kifogyhatatlanok ötletekbQl, de a célpontok azonosak: elsQsorban idQs, nyugdíjas emberek. A sajnálatosan sok eset után lefolytatott eljárások alapján elmondható, hogy ketten kéredzkednek be a lakásba. A gyanútlan sértett beengedi Qket, az elkövetQk leleményessége, magabiztossága, behízelgQ, megnyerQ modora miatt az ott lakók figyelme rájuk terelQdik, nem figyelnek értéktárgyaikra, készpénzükre. Gyakori, hogy a csalók vizet kérnek, mosdóba kéredzkednek, így vonják el a tulajdonos figyelmét. Mindez két, legfeljebb öt percig tart – magyarázta Kocsis Tünde.
Az áldozat általában akkor veszi észre, hogy meglopták, amikor az elkövetQk már távoztak. Fontos tudni, hogy a csalók, bár gyakran hivatalos eljárást színlelnek, státusukat igazolni nem tudják.
– Aki tényleg hivatalos helyrQl, hivatalos ügyben keresi fel az otthonokat, azt igazolvánnyal tudja igazolni. Ezért a hivatalos szerv képviselQjeként bemutatkozókkal is kellQ körültekintéssel kell eljárni, igazolványt kell kérni tQlük. Mivel az elkövetQk minden esetben a tulajdonos hiszékenységét használták ki, nem árt az óvatosság, az egészséges bizalmatlanság. A biztonság nagyon sok esetben nem pénz, sokkal inkább óvatosság, odafigyelés kérdése – hívta fel a figyelmet az alezredes.
A szóvivQ végezetül hangsúlyozta: a hasonló trükkös módszerekkel érkezQ idegennel szemben mindenki, fiatal és idQs egyaránt legyen óvatos. Mivel a csalók fQként autóval közlekednek, ajánlatos megfigyelni az általuk használt jármqveket s felírni azok rendszámát, ezt követQen bejelenteni a történteket a rendQrség ingyen hívható 107-es telefonszámára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

a legjobb soproni atléták távoztak

Jelentősen meggyengült, legsikeresebb atlétáit veszítette el a Soproni Atlétikai Club. A két… Tovább olvasom