Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Időt kaphat a magyar iparűzési adó

Ma fejeződik be az eljárás az Európai Bíróságon a magyar iparűzési adóhoz hasonló olasz adónem, az IRAP ügyében. Mindkét adóval szemben az a kifogás, hogy az áfához hasonlóan a forgalmat tekinti adóalapnak, ám az uniós előírások szerint az áfa mellett nem lehet ilyen típusú adót alkalmazni.
Korábbi hírek szerint a döntés-előkészítők azt javasolták, hogy a bíróság mondja ki: az IRAP jogszerűtlen, ezért meg kell szüntetni. Olaszország ugyanakkor korábban jelezte, hogy az adó visszamenőleges eltörlése legalább 120 milliárd eurós kiesést jelentene az olasz költségvetésben. A szakértők a hírek szerint figyelembe vették ezt az álláspontot, ezért azt indítványozzák, hogy az adónem szabálytalanságának határidejét a jövőben állapítsa meg a bíróság.

Ha ma ilyen határozat születik, a magyar állam fellélegezhet, az évi 300 milliárd forintos bevételt hozó iparűzési adót ugyanis 2008-tól mindenképpen megszüntetik, illetve átalakítják. Vagyis ha az adónem csak 2008 után válik szabálytalanná, akkor ez már nem érinti a magyar költségvetést. Így utólagos pereskedésre sem nyílik lehetőség, hiszen egy már nem létező adónemet támadhatnának meg a vállalkozások. Kétséges ugyanakkor, mi lesz azokkal a cégekkel, amelyek a folyamatban lévő uniós eljárásra hivatkozva nem fizették be az iparűzési adó előlegét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keverik a nagy nemzeti ünnepeket

A diákok keverik a nagy nemzeti ünnepeket, 1956-ról pedig különösen keveset tudnak –… Tovább olvasom