Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Idős nő gyilkosait ítélte el a Debreceni Ítélőtábla

Jogerősen 11 év fegyházban, illetve 12 év, fiatalkorúak börtönében letöltendő büntetést szabott ki a Debreceni Ítélőtábla hétfőn két férfira, aki egy egyedülálló idős nőt gyilkolt meg és rabolt ki 2008-ban Balmazújvárosban - közölte az intézmény sajtószóvivője az MTI-vel.

Koszta János ismertette: az elsőrendű vádlottat bűnsegédként, nyereségvágyból elkövetett emberölés, míg a fiatalkorú másodrendű vádlottat nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt ítélte el a táblabíróság, utóbbinál súlyosítva az első fokon kiszabott, 10 év fiatalkorúak börtönében letöltendő büntetést.

A két vádlott Balmazújvároson élt, és régóta ismerte a szintén ott élő 85 éves idős nőt, a későbbi sértettet. 2008 decemberében az akkor 16 éves másodrendű vádlott ötlete volt, hogy elvegyék az idős nő pénzét, mintegy egymillió forintot. A vádlottak egy este meglátogatták a sértettet, akitől pálinkát kértek, majd amikor a nő elfordult, a fiatalkorú férfi egy karóval fejbe ütötte az asszonyt. Miután a nő földre esett, a vádlott többször is megütötte, majd az akkor 30 éves társával együtt kétezer forintot vittek el tőle.

A vádlottak igyekeztek eltüntetni a nyomokat, ez után Nagykerekibe akarták vitetni magukat egy ismerősükkel, aki ezt - mivel a rendőrség már kereste őket - nem tette meg. A két férfi ezután Debrecenbe ment, itt fogták el őket a rendőrök. A sértett holttestére lánya talált rá, ő értesítette a mentőket, majd a rendőrséget.

A bíróság az elsőrendű vádlottnál enyhítő körülményként értékelte, hogy öt kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik, teljes körű tényfeltáró vallomást tett, közreműködött a bűncselekmény felderítésében, illetve megbánó magatartást tanúsított. Büntetett előélete viszont súlyosbító körülmény volt, ahogy az is, hogy a hasonló bűncselekmények rendkívül elszaporodtak.

A másodrendű vádlott esetében a bíróság súlyosbító körülményként értékelte a vádlott kezdeményező szerepét a bűncselekmény elkövetésekor, továbbá azt, hogy büntetőeljárás hatálya alatt állt, amikor cselekedetét az idős asszony sérelmére, gátlástalanul elkövette.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Február 28-ig igényelhetnek kedvezményes áron földgázt a nagycsaládosok

A nagycsaládosok, akik három vagy több gyermek után családi pótlékban részesülnek, kedvezményes áron vehetik igénybe a földgázt. Tovább olvasom