Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 7°C Még több cikk.

Időközi polgármester-választást tartottak több településen

Többségében független jelöltek győzedelmeskedtek az időközi polgármester-választásokon vasárnap.

Kuti Lászlónét (független) választották polgármesterré vasárnap a Somogy megyei Varászlón. A 148 lakosú településen azért kellett időközi polgármester-választást tartani, mert tavaly októberben szavazategyenlőség alakult ki az öt függetlenként indult jelölt közül a legtöbb voksot elnyert Bata Gábor és Kuti Lászlóné között; mindketten 45-45 voksot kaptak. A vasárnapi időközi választáson rájuk szavazhatott a falu 131 választásra jogosult lakosa. Bertók Katalin körjegyző a szavazatok összeszámlálását követően az MTI-nek elmondta: a nem hivatalos eredmény szerint a két jelöltre 113 adták le szavazatukat. Kuti Lászlónéra 65-en, Bata Gáborra 48-an szavaztak. A voksoláson a jogosultak 86 százaléka vett részt. (A múlt év októberében 84 százalékos volt a részvétel.) A leadott szavazatok között érvénytelen nem volt. A vasárnapi választásig a települést húsz évig irányító - az októberi választás óta független képviselő - Gresa Gyula ügyvezető polgármesterként vitte az ügyeket. Az eddigi vezető nyugdíjba vonulása miatt októberben már nem indult a polgármester-választáson.


Megyeri Vilmost, a Civil Mozgalom Egyesület jelöltjét választották Mindszentgodisa polgármesterévé a baranyai településen vasárnap tartott időközi választáson. A helyi választási iroda arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a győztes 251, míg független vetélytársa, Link Viktor József 66 érvényes szavazatot kapott. A mintegy 900 lakosú Mindszentgodisa 699 választópolgárából 319 járult az urnák elé, két voks érvénytelen volt. Az időközi polgármester-választásra azért volt szükség, mert a község korábbi vezetője, Bimbó István alig több mint két héttel tavaly októberi újraválasztása után lemondott tisztségéről. A faluért 24 évig polgármesterként dolgozó Bimbó István ezt akkor az országban zajló folyamatokkal, a magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos döntésekkel indokolta az MTI-nek. A most megválasztott Megyeri Vilmos a tavaly októberi önkormányzati választásokon három szavazattal maradt alul Bimbó Istvánnal szemben a polgármesteri székért folytatott versengésben, a képviselő-testületben azonban mandátumhoz jutott.

Fazekas Tibor független jelöltet választották Vázsnok polgármesterévé a baranyai településen tartott időközi választáson, vasárnap. "A győztes 60, míg szintén független vetélytársa, Tóth Sándor 26 érvényes szavazatot kapott" - mondta Kajdon Béla, a helyi választási iroda vezetője az MTI-nek. Hozzátette: a mintegy 130 lelket számláló Vázsnok 119 választópolgárából 89 ment el szavazni, három voks érvénytelen volt. Az időközi polgármester-választást azért írták ki, mert a település korábbi vezetője, Tóth Mária egy hónappal tavaly októberi megválasztása után lemondott. A polgármesteri tisztség ugyanis összeférhetetlen volt falugondnoki állásával, s ő végül az utóbbit választotta.

Berényi Pált (független) választották meg polgármesternek a Vas megyei Iklanberényben vasárnap tartott időközi választáson - közölte a település körjegyzője az MTI-vel. Horváthné Nagy Ibolya elmondta. hogy a 43 választásra jogosult közül 38-an járultak a szavazóurnához: Berényi Pál 20 szavazatot kapott, míg 18-an voksoltak Mészárosné Nagy Máriára, a község korábbi polgármesterére. Iklanberényben azért kellett időközi polgármester-választást tartani, mert tavaly október 3-án a két független jelölt között szavazategyenlőség alakult ki, akkor Berényi Pál és Mészárosné is 16-16 szavazatot kapott. Mivel októberben Mészárosné Nagy Máriát képviselővé választották, így Berényi Pál polgármester és Holpár Lívia - szintén korábban megválasztott független képviselő - mellett ő is tagja lesz a képviselő-testületnek. A körjegyző korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a választói névjegyzékre október harmadika óta öt választásra jogosult állampolgárt vettek fel, akik időközben a községbe költöztek. Így a korábbi 38 helyett most a névjegyzéken 43-an szerepeltek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Civilek a multinacionális cégek elleni bojkottra szólítanak fel

Civilek egy csoportja arra szólítja fel a "tudatos magyar vásárlókat", bojkottálják azt a tizenhárom… Tovább olvasom