Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Idő előtt törleszti adósságait a bolgár kormány

A bolgár kormány csütörtökön jóváhagyta azt a tervet, hogy idő előtt törlesztenék a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és a Világbankkal szembeni 280 millió eurónyi adósságukat.
A csütörtöki döntés értelmében a Balkáni ország az idei év végén és jövőre esedékes adósság kifizetését hozza előre. Ennek a hatására az állam devizaadóssága mintegy 5,2 milliárd euróra csökken. Szeptember végén 5,479 milliárd eurót tett ki, ami a GDP 25,9 százaléka volt. A kormány célja ezzel a lépéssel az, hogy átalakítsa adósságának a szerkezetét és stabilizálja a gazdaságot az EU-hoz 2007-ben vagy 2008-ban történő csatlakozás előtt.

Bulgária a lejáratnál hét évvel korábban, júliusban befejezte a diszkont Brady-kötvények visszavásárlását: július végén a még meglévő 607,64 millió dollár értékű utolsó kötvénycsomagot is visszafizette.

A korai visszavásárlás révén a bolgár állam mintegy 200 millió leva (123,6 millió dollár) kamatfizetéstől mentesült. Bulgária 1994-ben három kötvénytípusban összesen 5,16 milliárd dollárnyi Brady-kötvényt bocsátott ki a kereskedelmi bankokat tömörítő Londoni Klubbal szemben fennálló, 8,1 milliárd dolláros tartozásának átalakítására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kefires lángos

Tovább olvasom