Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Idén már tizenhat gyermek veszítette életét közúti balesetben

Egy átlagos ember naponta másfél órát utazik, ezen idő alatt két ember sérül meg balesetben.
Idén már tizenhat gyermek veszítette életét közúti balesetben - hangzott el a az Európai Bizottság 4. európai közúti biztonsági nap nemzeti kísérő programján kedden Zánkán.

A közlekedésbiztonsági rendezvényt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottság (ORFK-OBB) szervezte a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum közreműködésével. A 8-18 éves korosztály részvételével megrendezett program elsődleges célja, hogy elősegítse a fiatalok tudatos szerepvállalását a biztonságos közlekedés érdekében, bővítse elméleti és gyakorlati ismereteiket.

Schváb Zoltán, az NMF közlekedésért felelős helyettes államtitkára a rendezvény sajtótájékoztatóján ismertette: egy átlagos ember naponta másfél órát utazik, ezen idő alatt két ember sérül meg balesetben. Az Európai Unióban a 18-25 éves korosztály 10 százalékkal képviselteti magát a társadalomban, a közúti balesetekben viszont csaknem 20 százalék az arányuk; évente 6 ezer fiatal hal meg az unióban, 86 százalékuk motoron vagy autóban szenved balesetet, s több mint 80 százalékuk férfi - tette hozzá.

A minisztérium célja óvodás kortól felkészíteni a fiatalokat a biztonságos közlekedésre; ezért is tették közzé a Fiatalok közlekedésbiztonsági nyilatkozata felhívást, mely aktív szerepvállalásra ösztönzi az ifjúsági szervezetek tagjait és azokat a személyiségeket, akik véleményformálóként hozzájárulhatnak a közlekedés biztonságosabbá tételéhez, a közlekedők szabálytisztelő és szabálykövető magatartásának alakításához, a nemzeti közlekedésbiztonsági célkitűzések megvalósításához - fejtette ki Schváb Zoltán.

Megújították az iskolai közlekedésbiztonsági nevelést, megteremtették a megfelelő jogszabályi feltételeket, a korábbi években képest pedig több forrást biztosítottak a közlekedés biztonságossá tételéhez, így például 50 milliárd forintot fordítottak közlekedésbiztonsági projektekre: korszerű gyalogátkelők, körforgalmak stb. építésére - sorolta a minisztérium intézkedéseit a helyettes államtitkár.

Óberling József, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályvezetője elmondta: 1990-ben 107 gyermek halt meg közúti közlekedési balesetben, folyamatos csökkenés után 2011-ben ez a szám már 12-re csökkent, utasként vesztették életüket, vagyis a felnőttek okozták a halálukat azzal, hogy nem megfelelően óvták őket.

A 2012. augusztusi adat szerint viszont idén 16 gyermek veszítette életét közúti balesetben. Ez azt mutatja, hogy megint tenni kell valamit: sok mindent meg lehet még tanítani a gyerekeknek, hogyan vigyázzanak magukra a közlekedésben vagy utasként.

Olvasóink írták

 • 9. gutentag 2012. augusztus 15. 22:02
  „Ha becsatolom a gyereket (a félmilliós autóban), attól még belém jöhet egy részeg állat... És már megint a szervezett oktatást hiányolják... oké, de amíg a nagymami körülnézés nélkül szalad ki az unokával a parkoló autók közül, addig nem lesz itt semmilyen változás. Ezt is az agyakban kellene kezdeni, a családban!”
 • 8. Goldmund 2012. augusztus 15. 13:37
  „Ez a "felkészítés a biztonságos közelekedésre" kb. olyan, mint a felkészítés a szexuális életre.
  Mindenki papol róla, mindenki tudja, hogy fontos, de mégsem onnan tanulják meg a fiatalok.”
 • 7. Mankapunka 2012. augusztus 15. 11:30
  „Dipterum

  Kimutatták már,hogy a legveszélyesebb munka,a házimunka. Otthon se maradj,de útközben is megdögölhetsz.
  LEgjobb,hogyha leszúrod magad,akkor nem kell számolgatni,mikor halsz meg.”
 • 6. Lobbo71 2012. augusztus 15. 08:04
  „kisember1: természetes kiválasztódás.”
 • 5. kisember1 2012. augusztus 15. 07:23
  „Én azt nem értem,. hogy harmincmilliós autóban, nyolcvanezres gyerekülésben miért nem lehet becsatolni a gyereket???? Naponta látok több nem bekötött gyermeket, szülőt. A gyorshajtás helyett ezeket bírságolnám.”
 • 4. ATXadmin 2012. augusztus 15. 06:57
  „sajnos”
 • 3. ATXadmin 2012. augusztus 15. 06:57
  „az ilyen cikk tök felesleges ...... ettől még nem lesznek előzékenyebbek az emberek”
 • 2. Cloeon_dipterum 2012. augusztus 14. 23:23
  „1. Mankapunka 2012.08.14. 15:52
  Ja, tök gagyi, hogy gyerekeket is ölnek a felelőtlen autósok, pedig az a tisztességes, ha csak felnőtteket ölnek...”
 • 1. Mankapunka 2012. augusztus 14. 15:52
  „Ezek a viszonyszámítások annyira gagyik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiégett egy Volán-busz Budapesten

A csuklós Volán-busz a VIII. kerületi Golgota tér mellett egy benzinkútnál kapott lángra. A tüzet… Tovább olvasom