Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Idén már kétezer orvos és szakdolgozó mondott fel

Az idei év első három hónapjában már kétezer orvos és szakdolgozó hagyta ott a munkáját, közülük sokan külföldre mentek dolgozni az alacsony magyarországi fizetések miatt.

A Népszabadság azt írja, évek óta annyi orvos megy külföldre, mint ahányan az orvosi egyetemeken végeznek. Az elmúlt évben több mint 1.100 orvos kérte ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges engedélyt a hatóságoktól, közülük minden másodiknak még szakvizsgája sem volt.
Csiba Gábor, a miskolci megyei kórház főigazgatója szerint már nincs olyan napja, hogy két-három dolgozója, leggyakrabban nővérek, ne adnák be a felmondásukat.
Ma már talán nincs orvosi szakterület, amely ne volna hiányszakma Magyarországon. Míg korábban Romániából viszonylag sok orvos érkezett a magyar egészségügybe, addig ma már nekik is inkább Franciaország az úti céljuk.
A magyar egészségügyi dolgozók többsége az Egyesült Királyságban és Németországban vállal munkát.
Az orvosok nagy európai keresletének oka, hogy egy 2004-es uniós munkaidő direktíva miatt egy orvos sem dolgozhatna 60 óránál többet egy héten. Ezt a szabályt Nyugat-Európában betartják, ezért alakult ki ott nagy hiány. Az öregedő lakosságot azonban az ottani kormányok nem hagyhatták orvos nélkül, ezért megfizetik őket.
A nyugat-európai orvosok ugyanakkor Észak-Amerikába, vagy az arab emirátusokba vándorolnak, ahol még többet fizetnek a munkájukért.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. load 2011. június 02. 14:03
  „24. pancser
  Ezzel markánsan ellent mondasz Jürgen Habermas elméletének, aki szerint az értéktörvény a kapitalizmus késői (állammonopolista) időszakában sem működött a Marx által kifejtett módon, de nem akarom tovább offolni a külföldre igyekvő orvosok témáját.
  Ezért befejeztem.”
 • 24. pancser 2011. június 01. 21:25
  „Nagyon tévedsz! az értéktörvény utat tör magának mindenütt. Azért volt a használt Zsigulin ára magasabb vagy ugyanannyi mint az újé, mert a használtat értékén( ez az érték nem egyenlő a klasszikus marxi c+v+m) adták, volt kínálat is meg kereslet is a használt autó piacon.”
 • 23. load 2011. június 01. 18:31
  „22. pancser
  Na látod! Amit ide példaként leírtál az világosan bizonyítja, hogy a szocializmusban nem működött az értéktörvény.
  Az ugyanis azt mondja, hogy az áruk árarányai megfelelnek az értékük arányainak.
  Az új zsiguli árát torzította a KGST árképzése, a használtét meg az áruhiány.
  A zsiguli valódihoz közelítő árát a nyugati autószalonokban lehetett látni.
  Ott, ahol szabadon bárki megvehette, akinek pénze volt.
  Ez van az orvosok bérével is, mert közalkalmazotti bértábla szerint fizetik őket.
  Ha piaci bért akarnak, irány nyugat!
  Már jó ideje ez megy, csak most kicsit többet beszélnek róla.”
 • 22. pancser 2011. május 31. 22:20
  „Úgy működött az értéktövény, hogy hiánygazdaságok alakultak ki és fekete piac. Egy 5 éves Zsiguli drágább volt mint az új, amire 5 évet kellett várni. Az orvosok alulfizetett munkáját az emberek hálapénzzel ismerték el. Városunk maszek zöldségesei verseny híján jól éltek stb. Én tudom milyen volt a szovjet export a magyaróvári konzervgyárból, olyan amilyen jó volt a szovjet piacra, igénytelen kivitel, csapnivaló minőség!”
 • 21. load 2011. május 31. 12:53
  „20. pancser
  Ez az igen rövid időszak a Szovjetúnió esetében 1922-től 1991-ig tartott, de más államokban (Észak-Kórea, Kuba) is évtizedekig kitartott.
  Arra is gondolhatnál, hogy a KGST viszonylatában hogyan működött az értéktörvény!
  Zsigulit, olajat, gázt kaptunk uborka konzervért és borért.
  Rögzített cserearányokkal.
  Erre gondoltál?”
 • 20. pancser 2011. május 31. 12:07
  „19-hez! A gazdasági törvényszerűségek alól nem lehet kibújni, legfeljebb igen rövid ideig. ez még a legvadabb kommunizmusban is működött. Tehát az egészségügyi dolgozók bére akkor kerül a helyére, ha nem lesz a szükségletnek megfelelő szakember. "hajni.horvath" talán a saját boldogulásoddal kéne elsősorban törődnöd, kívánom sikeresen old meg bérgondjaidat és tegyél a mindenkori vezetőkre!”
 • 19. load 2011. május 31. 09:44
  „15. pancser
  "Hiszek a gazdasági törvényszerűségekben."
  A gazdasági törvények tisztán piaci viszonyok között érvényesülnek.
  Az egészségügy jellemzően nem az.
  Sőt - ha a kormány beavatkozik a vállalatok bérgazdálkodásába - az eddig verseny szférának mondott magán gazdaság területén is meg fognak szűnnia a piaci viszonyok.
  Előre a lenini úton!”
 • 18. hajni.horvath 2011. május 31. 09:40
  „pancser 2011.05.30. 16:37

  Én épp segítek magamon :)
  Csak van,aki ezt rajta kívülálló okok miatt nem teheti meg...

  Az elvándorlás nem most kezdődött,régóta fennáll,csak nem foglalkozott senki érdemben a dologgal,ahogy most sem fog...
  Ahogy azzal sem,hogy egy-egy eü szakterületen olyan mérvű az elöregedés,hogy szinte egyszerre fognak megüresedni helyek,amiket nem lesz kivel feltölteni,mert utánpótlás sincs.

  A kedves mindenkori vezetőink (oldaliságtól függetlenül )tojnak az országra és az "ország népére".Ők luxus áron (közpénzből) luxus körülmények közt gyógyulnak...”
 • 17. pancser 2011. május 30. 18:52
  „Ettől nem tartok. Az elvándorlás réme minden sztrájknál hatékonyabb eszköz.”
 • 16. 290571 2011. május 30. 17:40
  „15. pancser 2011.05.30. 16:37

  Abban egyetértünk, hogy viktor és bandája sem csodatévő!

  Viszont ők már régebben (mielőtt először kerültek a zsírosbödön mellé) megígérték, hogy "rendbe teszik" az egészségügyet!
  Vajon miért nem tették????????????

  Ha minden eü dolgozó más országban helyezkedik el,(márpedig egyik sem tud a szakmájából tisztességesen megélni) akkor Önt és a hasonlóan gondolkodókat ki fogja ellátni Magyarországon??

  Elárulom: SENKI!!!”
 • 15. pancser 2011. május 30. 16:37
  „Kedves "hajni.horvath"! Hiszek a gazdasági törvényszerűségekben. a fizetések nem érdem szerint vannak, ezt csak idős nénik hiszik, akik a szocializmusban éltek. Ha nem lesz elég egészségügyi dolgozó, akkor emelik a fizetéseket, mint minden szakmában, hivatásban. Hivatástudata pénz nélkül csak a megszállottaknak van. Ha a szakmámból tisztességesen meg tudok élni, becsülöm, ragaszkodok hozzá és egyből van hivatástudatom. Próbálj elhelyezkedni a szomszédban, Ausztriában. Senkitől nem várható el az önfeláldozás, hiszen egy életünk van. A paraszolvenciát is az értékválság hozta létre. Az alacsony egészségügyi fizetések eredete az 50-es évek elejére nyúlik vissza ennek megváltozása hosszabb időt igényel. A Fidesz nem hibáztatható, nem csodatévők ők sem. Az elkeseredésedet értem, de segíts magadon!”
 • 14. Kisanna 2011. május 30. 15:28
  „undorítóak.....”
 • 13. hajni.horvath 2011. május 30. 15:21
  „Ugyan már,pancser!
  Itt soha nem számított a kereslet-kínálat törvénye.Itt csak az számított,hogy rólunk (eü-dolgozókról) 28 bőrt le lehet húzni.Az érdemi sztrájkhoz sincs jogunk,mert ugyan milyen sztrájk az,hogy aki szabadnapos,az menjen tüntetni,aki épp dolgozik,az meg ugyanúgy dolgozzon,mint mindig,csak rakjon ki egy ilyen-olyan színű szalagot?!?
  Sok helyen már csak a másodállásos ápolókkal együtt lehet megfelelő számú műszakot felállítani.
  Mert ugyebár mindenkinek másod-harmad és huszadállása van,hogy a családját etetni-öltöztetni tudja.
  Hogy mindez a családoddal eltöltött idő és a pihenésed rovására megy,az senkit nem érdekel.
  Te csak légy kedves,kipihent és mosolygós,akkor is,ha a gyereked épp lázasan fetreng otthon,ha 200 feladatlan csekked van,ha épp kikötik az áramod,vagy árverezik a házadat...
  Mert ugye választottad ezt a hivatást...”
 • 12. pancser 2011. május 30. 14:52
  „Ha nem vállalják a hazai munkát, a kereslet kínálat törvénye alapján a fizetések emelkedni fognak.”
 • 11. dina22 2011. május 30. 14:34
  „Azok után, hogy még a műszakpótlékokat és az ágymellettit is le akarják csökkenteni még többen fognak úgy dönteni, hogy elmennek külföldre, már egyszer úgyis elhangzott, hogy az egészségügybe nem létfeltétel a szakdolgozó, csakhogy szakképzetlen se nagyon akar ennyiért dolgozni...
  Kíváncsi lennék a kedves parlamenti képviselők mihez kezdenének annyi pénzből, amennyit egy átlagember keres. Szerintem napi szinten többet költenek, mint amennyit Én 10 év eü. munkaviszony után hazaviszek. Igaz havi 2-3 millióból Én is tudnék költeni...”
 • 10. igazságmondó 2011. május 30. 14:32
  „NEM CSODA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 9. Losba 2011. május 30. 12:23
  „..el is fog innen menni, minden dolgozni-megélni akaró ember...az árak ugyanazok mint nyugaton a fizetések meg csak a rezsit fedezik...erre még rátesznek az egykulcsos adóval is...gratulálok a mai magyarországon a minimálbérnek netto 160.00 ft-nak kellene lenni, hogy megéljen az ember, erre a politikusok szerint 80.000 ből is meg lehet élni, gyermeket vállalni-nevelni..”
 • 8. bojtár 2011. május 30. 12:05
  „Ne izguljon senki ,minden a legnagyobb rendben,mondaná a fidesz közben súlyponti kórházakat zárnak be mennek tönkre adósódnak el stb... az egészségügyi ellátás katasztrófa közeli állapotban van Magyarországon.
  4. Bo9903 2011.05.30. 10:10
  őket rohadtul nem zavarják elhiheted olyan privát kórházakba járnak az adófizetők pénzén ,hogy álmodban sem láttál még olyat.”
 • 7. Bo9903 2011. május 30. 12:04
  „a kukarakodók sajnos nincsenek megbecsülve.... se anyagilag, se sehogy. Kár, pedig nehéz fizikai és életveszélyes munkát végeznek. Itt aki becsületes, pont az nincs megbecsülve. Hajrá magyarország:(”
 • 6. Sanyi32 2011. május 30. 11:44
  „és a kukarakodók?”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: elveszhet Budapest önállósága

A fővárosi MSZP szerint ha a Fidesz kiépíti az általa elképzelt új önkormányzati rendszert, akkor… Tovább olvasom